Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Το παπούτσι του Καρύδα»: Πώς από το Λας Βέγκας «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη...

«Το παπούτσι του Καρύδα»: Πώς από το Λας Βέγκας «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη και έγινε σύμβολο (ΦΩΤΟ)

Πάνε πολλά χρόνια που τα φώτα του έχουν σβήσει αλλά στη μνήμη των Θεσσαλονικέων θα μείνει χαραγμένο σαν ένα «σύμβολο» μιας  άλλης, ίσως πιο λαμπερής Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Κωστής Ουζούνογλου

Σε ένα του ταξίδι το 1974 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Λας Βέγκας , ο υποδηματοποιός Γρηγόρης Καρύδας είδε το φωτιζόμενο γοβάκι να κοσμεί  την πρόσοψη ενός καζίνο. Εντυπωσιάστηκε με τη λάμψη του και αμέσως παρήγγειλε ένα ολόιδιο για το κατάστημά του στη Θεσσαλονίκη.

Το επονομαζόμενο «παπούτσι του Καρύδα» με τα 780 λαμπιόνια έχει 2 μέτρα ύψος και 2,5 μέτρα μήκος, ενώ το τακούνι του είναι 150 πόντοι.

Μπορεί πλέον να μη «λαμποκοπάει» όπως έκανε στο παρελθόν μιας που από το 2010 τα λαμπάκια του έχουν σβήσει αλλά κοσμεί ακόμη το κτίριο και θεωρείται διατηρητέο από το 1997, όταν ο οργανισμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το ανακήρυξε νεώτερο μνημείο, απαγορεύοντας την αποκαθήλωση του από το σημείο.

Ίσως ανάψουν ξανά τα φώτα του, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξακολουθεί να τραβά τα βλέμματα όσων περνάνε από τον αριθμό 52 του πιο πολυσύχναστου και εμπορικού δρόμου της πόλης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα