Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo Θέμα“Πράσινο φως” για την αξιοποίηση της Ακτής και Κάμπινγκ Ποσειδίου – Πρόβλεψη...

“Πράσινο φως” για την αξιοποίηση της Ακτής και Κάμπινγκ Ποσειδίου – Πρόβλεψη για νέο 5άστερο ξενοδοχείο

- Advertisement -

“Πράσινο φως” δόθηκε καταρχήν για την αξιοποίηση της Ακτής και Κάμπινγκ Ποσειδίου με πρόβλεψη για νέο 5άστερο ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου εκπόνησε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα πλαίσια της διαδικασίας στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου «Ακτή Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας».

Ο Δήμος Κασσάνδρας γνωμοδότησε θετικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΔΑ, υπό όρους.

Ένας από αυτούς είναι ότι επειδή υπάρχει παντελής αδυναμία εξυπηρέτησης του ακινήτου με πόσιμο νερό ή και νερού άρδευσης από το δημοτικό δίκτυο, ο επενδυτής θα πρέπει να προβεί με ίδια μέσα στην παραγωγή πόσιμου νερού εφαρμόζοντας τεχνικές παραγωγής νερού είτε με τη μέθοδο της αφαλάτωσης ή με άλλες μεθόδους.

Για την εξοικονόμηση του νερού άρδευσης θα πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα υπεδάφιας άρδευσης για μέγιστη εξοικονόμηση υδάτων.

Το προφίλ του ακινήτου

Το εν λόγω ακινήτο βρίσκεται στην περιοχή Ποσειδίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλάνδρας και εκτείνεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ποσειδίου και γειτνιάζει με το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής.

Το ακίνητο έχει επιφάνεια περίπου 310 στρέμματα και αποτελείται από 4 αυτόνομα τμήματα.

Εντός της επιφάνειας του ακινήτου διέρχεται η κοινόχρηστη οδός Καλάνδρα – Αιγαιοπελαγίτικα που βρίσκεται στην ανατολική του πλευρά. Ο Ν. 3986/2011 ρυθμίζει τη διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης των δημοσίων ακινήτων με σκοπό την απόδοση σε αυτά βιώσιμης επενδυτικής ταυτότητας για την αξιοποίηση τους και υπάγονται τα δημόσια ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΥΠΕΔ.

Οι γενικοί όροι δόμησης των δημοσίων ακινήτων ανάλογα με την κατηγορία χρήσης γης βάσει του ν.3986/2011 είναι οι εξής: α) Τουρισμός – αναψυχή : 0,2 β) Επιχειρηματικά Πάρκα : 0,3 γ) Θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή : 0,4 δ) Χρήσεις μεταφορικών, τεχνικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και λειτουργιών : 0,4 ε) Δημόσια ακίνητα μικτών χρήσεων : 0,4.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για όλες τις γενικές κατηγορίες χρήσεων γης ορίζεται σε 50%.

Τι προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ

Στόχος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α) «Ακτής και Κάμπινγκ Ποσειδίου» είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του ακινήτου για τη μακρόχρονη παραχώρηση σε επενδυτές, με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας (άρθρο 1, παρ. 2 Ν.3986/2011).

Αναφορικά με την προστασία της ποιότητας του τοπίου, το ΕΣΧΑΔΑ «Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας» στοχεύει στην υπό όρους τουριστική ανάπτυξη βάσει των υφιστάμενων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης με αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του τόπου.

Βάσει των διατάξεων του Ν.3986/2011, το ΕΣΧΑΔΑ εξετάζει την αξιοποίηση του ακινήτου με την εφαρμογή της χρήση «Τουρισμός-Αναψυχή» του άρθρου 11 παρ. Β.1 του Ν.3986/2011 στο 100% της δομήσιμης επιφάνειας του ακινήτου.

Κατά τα πλαίσια σύνταξης της μελέτης ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΔΑ και της νεότερης καταμέτρησης του ακινήτου, το εμβαδόν της έκτασης του διαμορφώνεται σε 287 περίπου στρέμματα. Από την έκταση του ακινήτου εξαιρούνται:

Α) περίπου 3,5 στέμματα που αφορούν καθορισμένο τμήμα αιγιαλού της ακτογραμμής

Β) περίπου 31,6 στρέμματα που είναι παραχωρημένα στην Ι. Μ. Σταυρουπόλεως –Νεαπόλεως

Γ) περίπου 46 στέμματα που εμπίπτουν στα όρια της ζώνης Α απολύτως προστασίας αρχαιολογικού χώρου στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση

Δ) περίπου 69 στρέμματα δασικής έκτασης Ε)περίπου 6,5 στρέμματα που καταλαμβάνει η οδός Καλάνδρα – Αιγαιοπελαγίτικα.

Η αξιοποιούμενη έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 129 στρέμματα.

Η δομήσιμη επιφάνεια ανέρχεται σε 25.800 περίπου τ.μ. και με δεδομένο την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων απαιτούνται κατά ελάχιστο 50τ.μ. ανά κλίνη με μέγιστη χωρητικότητα 516 κλίνες.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα