Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΤι γιορτάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη (26/10) - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

Τι γιορτάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη (26/10) – Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1912 και ταυτόχρονα τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, που είναι ο πολιούχος της πόλης.

1. Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912

Στις 26 Οκτωβρίου 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός υπό την ηγεσία του διαδόχου Κωνσταντίνου εισήλθε στη Θεσσαλονίκη, απελευθερώνοντας την πόλη από την Οθωμανική κυριαρχία. Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την ένωση της Θεσσαλονίκης με την Ελλάδα, και θεωρείται ιστορικής σημασίας τόσο για την πόλη όσο και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και σημαντικό κέντρο για την Ελλάδα.

2. Η εορτή του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο προστάτης άγιος της Θεσσαλονίκης και ο εορτασμός του έχει μακρά παράδοση στην πόλη. Ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη τον 4ο αιώνα, τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και πολιτισμικό γεγονός για τους κατοίκους.

Η διπλή αυτή γιορτή -τόσο η θρησκευτική, όσο και η εθνική- δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στον εορτασμό της 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με πλήθος εκδηλώσεων και παρελάσεων στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις και για την 26η και για την 28η Οκτωβρίου.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση των ιερών εικόνων Αγίου Δημητρίου και Παναγίας Φανερωμένης, ενώ οι εορτασμοί για τον πολιούχο της πόλης θα κορυφωθούν το Σάββατο με τη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Σήμερα και το Σάββατο θα κλείσουν δρόμοι ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση των πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα