Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣυνοικία Ουζιέλ: Μια γειτονιά που σε ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή στο...

Συνοικία Ουζιέλ: Μια γειτονιά που σε ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ο καθένας μας έχει περπατήσει ξανά και ξανά στην τεράστια οδό «Βασιλίσσης Όλγας», αλλά πραγματικά ελάχιστοι είναι αυτοί που θα έχουν παρατηρήσει ανάμεσα στις ψηλές και άχαρες πολυκατοικίες αυτή την μικρή μεν αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακή «Συνοικία», τη Συνοικία Ουζιέλ, που αν περπατήσεις στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της θα νιώσεις σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο.

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Η Συνοικία Ουζιέλ ρίσκεται ανάμεσα στο 14ο Γυμνάσιο, στη Βίλα Morpurgo (Βίλα Ζαρντινίδη) και στο κτίριο της Νομαρχίας (βίλα Αλλατίνι) και από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Το βλέμμα των περαστικών μένει πάνω στις απέριττης ομορφιάς μονοκατοικίες με τις αυλές τους σπαρμένες με τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα φυτά σε πέργολες, μανταρινιές φορτωμένες μανταρίνια, έπιπλα φερ φορζέ και μια αισθητική που αποπνέει κάτι από μια εποχή γλυκιά γεμάτη αναμνήσεις.

Τα σπίτια ψηλοτάβανα, μικρά αρχοντικά έχουν όλα την ίδια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με ξύλινα παράθυρα και παντζούρια και διακόσμηση κάτω απ΄τις κεραμιδοσκεπές. Ανάμεσά τους πλακόστρωτα στενά δρομάκια που περπατώντας τα ο περαστικός, μεταφέρεται κάπου μακριά από την πόλη σε κάποια άλλη εποχή. Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται και διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ακατοίκητα, αφημένα στο έλεος του χρόνου. Συνολικά το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει 28 μικρές μονοκατοικίες.

Όλα τα σπίτια τα σχεδίασε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Mοσσέ, ο οποίος είχε σχεδιάσει και άλλα κτίρια της Θεσσαλονίκης, τον Κινηματογράφο “Ολύμπιον” και το γνωστό εστιατόριο “Όλυμπος-Νάουσα” που βρισκόταν παλιά στην παραλία της Θεσσαλονίκης ενώ ο βασικός κατασκευαστής τους ονομαζόταν David Uziel και έτσι το όνομά του δόθηκε σε ολόκληρη την συνοικία.

Σε μία βόλτα σε αυτό το στολίδι πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης αυτό που σου μένει είναι εικόνες από μια πόλη αρχοντική, γεμάτη νεοκλασική , αστική ομορφιά που μάλλον λείπει από σήμερα.


Πηγή φωτογραφιών: pinterest

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα