Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣυνεχίζονται οι ταινίες στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών - Πόλο έλξης οι κινηματογράφοι

Συνεχίζονται οι ταινίες στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών – Πόλο έλξης οι κινηματογράφοι

Η ταινία που προβλήθηκε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της μετασοβιετικής Ρωσίας.

Οι δύο κινηματογράφοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για τους σινεφίλ όλης της πόλης προσφέροντας εκτός από μοναδικές ελληνικές και ξένες ταινίες και μία ευκαιρία δροσιάς κάτω από τον έναστρο ουρανό και με θέα τη φύση.

Για όσους είναι αυστηρά επικεντρωμένοι στο πολιτιστικό προϊόν, στην περίπτωσή μας δηλαδή στην ταινία, τα σινέ «Παράδεισος» και «Άλσος» έχουν την απάντηση.

Μία ταινία η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα για ολόκληρη την Ελλάδα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προβάλλεται από αύριο 18 έως και τις 24 Ιουλίου. Πρόκειται για τη ρωσική ταινία “Χάρη /Grace/ Blazh” η οποία αρχικά θα προβληθεί στο cine «Παράδεισος» (18-21/7), και στη συνέχεια στο cine «Άλσος» (22-24/7).

Κατά την προβολή της ταινίας στη διάρκεια του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ οι κριτικοί έγραψαν για μία εκθαμβωτική ταινία αν και αποτελεί το πρώτο δείγμα δημιουργίας του Ποβολότσκι, ενός σκηνοθέτη που συνθέτει ένα ρεαλιστικό και δίχως εξωραϊσμούς πορτρέτο της μετασοβιετικής Ρωσίας.

Η υπόθεση:

Μια έφηβη και ο πατέρας της, κατοικούν σε ένα σκουριασμένο φορτηγό με ένα αίσθημα απομόνωσης να κυριαρχεί στην ψυχή τους, αφού σπάνια μιλούν μεταξύ τους και εμμένουν σε μια ζωή που κυρίως βασίζεται στην επιβίωση περιδιαβαίνοντας την μετασοβιετική επαρχία της Ρωσίας

Ζητήσαμε ένα σχόλιο για την ταινία από τον διακεκριμένο κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου, ο οποίος έγραψε:

«Μια 17χρονη κοπέλα μετακινείται συνεχώς με τον πατέρα της στα πιο απομακρυσμένα μέρη της σύγχρονης Ρωσίας. Αντί για σπίτι διαθέτουν φορτηγό το οποίο έχουν μετατρέψει σε ένα πλανόδιο κινηματογράφο. Παίζουν σε διάφορα μέρη ταινίες έναντι πενιχρού εισιτηρίου. Είναι μία έξοχη σύγχρονη ρωσική ταινία που κινείται ταυτόχρονα σε πραγματικό συμβολικό αλλά και μεταφυσικό επίπεδο. Η αφήγηση είναι άχρονη συνειρμική θυμίζοντας πολύ το σινεμά του Ταρκόφσκι. Η ποιητική ματιά και τα γεγονότα συντίθενται για να δώσουν την πιο ζοφερή εικόνα της αποξένωσης, της μοναξιάς του αλλόκοτου και του δυστοπικού. Κατά βάθος η ‘Χάρη’ είναι έμμεσα μία πολιτική ταινία-σχόλιο για τη Ρωσία του σήμερα με μόνη ελπίδα στον ορίζοντα τον ίδιο τον κινηματογράφο ως φορέα μνήμης ιστορίας και ελπίδας. Καλό θα είναι να προσέξουν οι σινεφίλ τα αποσπάσματα των ταινιών που προβάλει ο πρόχειρος πλανόδιος κινηματογράφος των πρωταγωνιστών».

Info

Cine Παράδεισος: 18-21/7

Cine Άλσος 22-24/7

Ώρα προβολής: 9.15

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα