Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣυνεδριάζουν οι ειδικοί για νέα μέτρα σε διασκέδαση, τηλεργασία, αθλητικούς χώρους

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για νέα μέτρα σε διασκέδαση, τηλεργασία, αθλητικούς χώρους

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον και η διαφαινόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης ενόψει Πρωτοχρονιάς οδηγεί σε επίσπευση της λήψης νέων μέτρων κυρίως όσον αφορά στον τομέα της νυχτερινής διασκέδασης.
Στο πλαίσιο της επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον μέτρα εάν κρίνει ότι χρειάζεται¨

Κατά την πρωινή σύσκεψη των ειδικών θα αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση μετά την ολοκλήρωση των εορτασμών των Χριστουγέννων και θα προωθηθούν οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση προκειμένου αναληφθούν εάν κριθεί απαραίτητο νέα μέτρα . Αναμένεται μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά την την συνάντηση που θα έχει σήμερα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο να απευθύνει μήνυμα για ενισχυμένη επαγρύπνηση έναντι της πανδημίας .

Οι ειδικοί και η πολιτική ηγεσία αναμένουν η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και η διαφαινόμενη εκθετική διασπορά της Όμικρον να προκαλέσουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και πίεση στο ΕΣΥ τις ημέρες που ακολουθούν τις εορτές της Πρωτοχρονιάς.

Επί τάπητας βρίσκονται, κυρίως σε ότι αφορά στην νυχτερινή διασκέδαση και το ερώτημα που επικρέμαται είναι εάν θα ληφθούν άμεσα ή από τις 3 Ιανουαρίου όπως έχει ήδη προγραμματισθεί. Όσον αφορά στην λειτουργία των χώρων νυχτερινής διασκέδασης και σίτισης το θέμα που τίθεται είναι το ωράριο λειτουργίας με πολλούς ειδικούς να ζητούν την λήξη λειτουργίας τα μεσάνυχτα. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση ορίου ατόμων ανά τετραγωνικό και η απαγόρευση ορθίων, ενώ ορισμένοι εισηγούνται την απαγόρευση της μουσικής, κάτι που στην ουσία θα ισοδυναμεί με λουκέτο για μπαρ και διασκέδαση.

Η επαναφορά της τηλεργασίας στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , επίσης βρίσκεται επί τάπητος ώστε να συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά στα γήπεδα , υπάρχουν δύο προτάσεις, η πρώτη είναι να μειωθεί στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών και η δεύτερη να απαγορευθεί εντελώς η παρουσία τους στους αγώνες.

Όσον αφορά στα σχολεία δεν τίθεται στην συζήτηση θέμα για την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές και προκρίνεται η κανονική επαναλειτουργία τους.

Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

 

Πηγή: Αθήνα 984

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα