Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣτη Θεσσαλονίκη όλα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου - Ποιες...

Στη Θεσσαλονίκη όλα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Και  οι 4 ασθενείς που έχουν εντοπιστεί προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Ποιες είναι οι περιοχές της χώρας που επηρεάζονται, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού.

Τέσσερα άτομα έχουν προσβληθεί φέτος στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εκδήλωσαν όλοι συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι άτομα 65 έως 78 ετών.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος, καθώς οι ειδικοί του Οργανισμού εκτιμούν πως σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (κάτω από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περιοχές

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2022 (έως σήμερα), περιλαμβάνουν:

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

  • Τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
  • Τον Δήμο Δέλτα.
  • Τον Δήμο Χαλκηδόνος.
  • Τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
  • Τον Δήμο Θέρμης.
  • Τον Δήμο Παύλου Μελά.
  • Τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

  • Τον Δήμο Τεμπών.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα