Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣκληρή μάχη με τις φλόγες ανά την Ελλάδα - Καίγονται σπίτια (ΦΩΤΟ)

Σκληρή μάχη με τις φλόγες ανά την Ελλάδα – Καίγονται σπίτια (ΦΩΤΟ)

Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, με τα βασικότερα να μαίνονται στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι. Το μεσημέρι νέα φωτιά ξέσπασε στο Δαφνί, στην Αττική, ενώ ακολούθησε και δεύτερο μέτωπο.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα στα Δερβενοχώρια, όπου το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα. Εντολή εκκένωσης δόθηκε νωρίτερα για τους οικισμούς Πουρνάρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Νέα Ζωή Μάνδρας και Νέος Πόντος με τη φωτιά να κατευθύνεται προς την Μάνδρα.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Κλειστές παραμένουν και οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής Οδού για Μάνδρα και Μαγούλα.

Στο σημείο επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Συναγερμός νωρίτερα και για φωτιά στο Δαφνί, κοντά στο άλσος Δαφνίου, στον οικισμό Αλθέα, πάνω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Στο σημείο 26 πυροσβέστες με 7 οχήματα ένα πεζοπόρο και 4 ελικόπτερα. Πληροφορίες και για νέο μέτωπο στην περιοχή νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Σε ύφεση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου το έργο της κατάσβεσης επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εκκενώθηκε νωρίτερα το μοναστήρι του Αγ. Χαράλαμπου και το Πανόραμα καθώς υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή με την αστυνομία να απομακρύνει και τους τελευταίους κατοίκους από τον οικισμό. Η φωτιά καίει σε πολύ κοντινή απόσταση από τα πρώτα σπίτια ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στα διόδια του Καλαμακίου και την Εθνική Οδό.

Διακοπές ηλεκτροδότησης σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Μάνδρα και Καλύβια.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία. Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα