Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, καθώς με αφορμή την κυριαρχική επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει δραστικότερα μέτρα.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ο σχεδιασμός για ανάπτυξη τείχους ανοσίας μέχρι το Φθινόπωρο έχει εγκαταλειφθεί με τον ρυθμό των εμβολιασμών να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα, τα οποία θα σφίγγουν τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επομένως, τα αυστηρά μέτρα θα αφορούν στους μη εμβολιασμένους αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε και καθολικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να επιβάλλονται σε νησιωτικές περιοχές το καλοκαίρι. Ωστόσο, αρκετά πιθανή είναι και η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες.
Τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών προανήγγειλε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε την Πέμπτη: «Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνολική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα».
Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους
Η είσοδος μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης το φθινόπωρο έχει ήδη κλειδώσει και το μόνο που μένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις. Τα αρχικά σχέδια για εσωτερικούς χώρους δύο ταχυτήτων έχουν μπει στο συρτάρι καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από επαγγελματίες αλλά και πολίτες.
Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.
Θέατρα: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.
Κινηματογράφοι: Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.
Γήπεδα: Και στους χώρους άθλησης δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αφού ήδη οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, αφού η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).
Τεστ κορωνοϊού στη δουλειά και στα πανεπιστήμια
Την ίδια στιγμή πίεση θα δεχτούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες καθώς για να πάνε στη δουλειά τους θα χρειάζονται τεστ κορονοϊού, τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα θα είναι όσοι καθηγητές αλλά και φοιτητές στα Πανεπιστήμια δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.