Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Εκρήξεις σε Κίεβο και...

Σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε Κίεβο και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον 8 νεκροί

Γενικευμένη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας που διέταξε λίγο πριν από τις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την υπεράσπιση όπως ισχυρίστηκε των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. “Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα – κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία – και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ.

“Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διέψευσε από τη μεριά του ότι οι δυνάμεις του Μινσκ συμμετέχουν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στρατιωτική επιχείρηση, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Πέμπτη ότι έλαβε εντολή από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα του. “Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε εντολή να προκαλέσουμε τις μέγιστες απώλειες εναντίον του επιτιθέμενου”, δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, υποστράτηγος Valeriy Zaluzhny.

Δικαιολογώντας την εισβολή ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί τις απειλές, όπως τις χαρακτήρισε, από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους, ενώ σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το “ουκρανικό καθεστώς”.

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν ομοβροντίες πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Εκρήξεις στο Κίεβο
Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Σειρήνες ήχησαν γύρω από το Κίεβο το πρωί της Πέμπτης και ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι ουκρανικές μονάδες, κέντρα στρατιωτικού ελέγχου και αεροδρόμια στα ανατολικά της Ουκρανίας δέχονται ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο στρατός δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας προσπαθούσε να αποκρούσει ρωσική αεροπορική επίθεση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα