Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣε αποχή μαθητές γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη - Τι καταγγέλλουν

Σε αποχή μαθητές γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη – Τι καταγγέλλουν

Σε αποχή από τα μαθήματα τους προχώρησαν σήμερα οι μαθητές του  2ου Γυμνασίου Πυλαίας.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται  για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Σύμφωνα με μαθητές του σχολείου από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι περισσότερες τάξεις λειτουργούν με 27 μαθητές και άνω.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ανακοίνωση του – προ ημερών –  αναφέρει ότι, ”έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα και έχουμε στείλει επιστολές στις οποίες ζητάμε γραπτές απαντήσεις και δεσμεύσεις σχετικά με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει ο Δήμος, ωστόσο, ακόμα και μετά τη συνάντησή μας με τους αρμόδιους, δεν έχουμε λάβει τίποτα πέρα από προφορικές και αόριστες υποσχέσεις για πιθανές συνεννοήσεις στο μέλλον”.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος τονίσει ότι, ”ενημερώνουμε ότι στο 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας έγιναν ήδη παρεμβάσεις που μας βρίσκουν αντίθετους: ένα ασφυκτικά μικρό γραφείο εκπαιδευτικών μετατράπηκε σε σχολική αίθουσα 10 ατόμων, κάτι που οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο γραφείο εκπαιδευτικών, με το κλείσιμο ενός τμήματος του χώρου στον οποίο παραμένουν τα παιδιά στο διάλειμμά τους τις μέρες που ο καιρός δεν επιτρέπει να βρίσκονται έξω στην αυλή”.

Παράλληλα, ψήφισμα για την κατάσταση που επικρατεί στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πυλαίας εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων στις 29 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το  ψήφισμα. 

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας καταγγέλλουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη να μετατραπεί το γραφείο των εκπαιδευτικών σε αίθουσα διδασκαλίας και την πρόθεσή του να εγκατασταθούν KIBO κατασκευές στην αυλή για τη στέγαση περισσότερων τμημάτων.

Ήδη και άλλοι βοηθητικοί χώροι του σχολείου χρησιμοποιούνται ως σχολικές αίθουσες, αφήνοντας στην άκρη τις ανάγκες για τις οποίες είχαν δημιουργηθεί. Ήδη τα παιδιά στις επιμέρους τάξεις είναι υπεράριθμα και μάλιστα σε μια εποχή που τα ολιγομελή τμήματα είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας της πανδημίας. Ήδη στο σχολείο οι τουαλέτες είναι πολύ λίγες και πολύ μικρές για να καλύψουν το σύνολο των παιδιών, με δεδομένο ότι στο κτίριο συστεγάζονται δύο σχολεία, τα οποία έχουν εδώ και χρόνια από 10 τμήματα το καθένα (αντί των 9 τμημάτων που είναι η δυναμική χωρητικότητας τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου). Αντί να συζητάει τη βελτίωση των συνθηκών αυτών, η δημοτική αρχή αποφασίζει αυθαίρετα, στο “και πέντε” της σχολικής χρονιάς και χωρίς καμία διαβούλευση με τα μέλη της σχολικής κοινότητας, να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το σχολικό περιβάλλον των παιδιών μας.

Όπως τόσα χρόνια, ο Δήμος επιλέγει να κρύψει το πολύ σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης “κάτω από το χαλί”, βαφτίζοντας ως “λύση” μια βιαστική, ανεύθυνη και ολοφάνερα κοντόφθαλμη παρέμβαση στο σχολικό συγκρότημα, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνει και το κληροδοτεί στις επόμενες χρονιές. Είναι απαράδεκτο να πρέπει και πάλι να τονίζουμε τα αυτονόητα: ότι τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται έναν χώρο λειτουργικό, που να προωθεί και να υποβοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία όχι να την απαξιώνει και να την παρεμποδίζει.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθούμε απέναντι και στην τροποποίηση των βοηθητικών χώρων και στη συρρίκνωση της αυλής με τη στέγαση των παιδιών μας σε κοντέινερ. Οι “πολιτικάντικες” κινήσεις που στοιβάζουν ολοένα και περισσότερα παιδιά στο σχολείο δεν πείθουν πλέον κανέναν. Μετά από τόσα χρόνια κενών υποσχέσεων, ας κατανοήσουν οι αρμόδιοι του Δήμου ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και η ασφάλειά τους είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. Ας αναλάβει επιτέλους ο Δήμος τις ευθύνες του για τη σχολική στέγη στην Πυλαία όχι με πυροτεχνήματα εντυπώσεων αλλά με σοβαρές κινήσεις που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση και θα λύσουν οριστικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον Δήμο να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με την τροποποίηση των βοηθητικών χώρων του σχολείου καθώς και με την εγκατάσταση Kibo στην αυλή.

ΖΗΤΟΥΜΕ να απαντήσει γραπτώς στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων κατά πόσο οι επεμβάσεις στο σχολικό κτίριο πληρούν κριτήρια νομιμότητας και ασφάλειας με βάση χωροταξικές μελέτες αλλά και με βάση τα πρωτόκολλα των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και γενικότερα τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι μπροστά στην κατάφωρη αδιαφορία του Δήμου θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας να διαφυλάξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και την υγεία των παιδιών μας.

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα