Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣαρηγιάννης: Ταχεία αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες

Σαρηγιάννης: Ταχεία αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες

Η τάση ήπιας υποχώρησης των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας στα 2.800 από τα 3.060 της προηγούμενης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή των self tests στα Λύκεια, υποστηρίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και επισημαίνει πως αν γίνει μαζικά ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος που ξεκινά σήμερα σε διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, η κλίση της καμπύλης θα είναι κάθετη τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μπορεί να υποχωρήσει μέχρι και τις 1.700 μολύνσεις την ημέρα ως τις 3 Μαϊου.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει πως η υποχώρηση που θα αρχίσει να γίνεται εμφανής από τις επόμενες μέρες, δεν θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μαζική έξοδο το Πάσχα. Όπως λέει, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα παραμένει υπό ισχυρή πίεση, ενώ ένα πισωγύρισμα ενδέχεται να υπονομεύσει την πορεία προς μια κατά το δυνατό ομαλή θερινή περίοδο.

Μιλώντας στο iatronet, ο κ. Σαρηγιάννης εξηγεί γιατί θεωρεί τα self tests ως το “κλειδί” για την έξοδο από το 3ο κύμα, ενώ παραθέτει τις προβλέψεις του για το επόμενο διάστημα, καθώς και τις προτάσεις του.
“Υπερόπλο” το εμβόλιο, “κρητικό τουφέκι” τα self tests

Αν το mRNA εμβόλιο είναι το “υπερόπλο” που έχουμε στη διάθεσή μας στον πόλεμο κατά της πανδημίας, τα self tests είναι το “τουφέκι των Κρητικών απέναντι στους Γερμανούς”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. “Μπορεί από μόνο του να μην αρκεί το τουφέκι, αλλά η μαζική χρήση τους είδαμε τι αποτελέσματα είχε στη Μάχη της Κρήτης”, λέει, και εξηγεί:

“Οι 600 και πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί, με τον ρυθμό αναπαραγωγής πάνω από το 1 –ε ίχε φτάσει μέχρι και το 1,17 – θα μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους τόσους. Το self testing σήμανε περίπου 1.000 λιγότερα κρούσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ‘πιάσαμε’ αυτούς τους ανθρώπους νωρίς, στο στάδιο που ήταν ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί. Όχι μετά από 4 – 5 μέρες που θα εκδήλωναν συμπτώματα και θα είχαν ήδη μεταδώσει. Επιπλέον, η πρόωρη διάγνωση σημαίνει πιο αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση”.

Στην ίδια λογική, η επέκταση του υποχρεωτικού self testing στην αγορά και σε διάφορες δραστηριότητες από σήμερα μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. “Αν δουλέψει μαζικά και έντονα, μπορεί να δούμε κάθετη πτώση της καμπύλης όσον αφορά τα κρούσματα, σε αντίθεση με το χειμώνα, όταν η υποχώρηση του δεύτερου κύματος ήταν σταδιακή και κράτησε ένα μήνα”, σημειώνει, για να προσθέσει: “Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως το χρησιμοποιήσουμε μαζικά. Αυτό που με ανησυχεί είναι η ψευδής δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, καθώς δεν μπορείς να ελέγξεις εκατομμύρια ανθρώπους αν πραγματικά έκαναν το τεστ”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μαθηματικού μοντέλου, το καλό σενάριο της ορθής εφαρμογής του μέτρου μπορεί να μειώσει τα κρούσματα στα 1.700 την ημέρα σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ως τη Δευτέρα του Πάσχα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, ο καθηγητής εκτιμά πως βρισκόμαστε σήμερα κοντά στο peak του αριθμού διασωληνωμένων και αυτός θα αρχίσει να υποχωρεί, αργά και σταδιακά, φτάνοντας στα επίπεδα των περίπου 700 στις 3 Μαϊου.
Το δέλεαρ του Πάσχα στο χωριό και η ανάγκη αυτοσυγκράτησης

Σε περίπτωση που το καλό σενάριο επιβεβαιωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική κάμψη την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πόσο θα ανοίξει ο δρόμος για απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως αυτό δεν πρέπει να γίνει, εξηγώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια μαζική πασχαλινή έξοδος στο χωριό, για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα. “Είναι δεδομένο ότι με το άνοιγμα του τουρισμού και των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, το Μάιο, θα έχουμε μια νέα αναζωπύρωση. Το μέγεθος της αναζωπύρωσης εξαρτάται από την αφετηρία”, επισημαίνει και εξηγεί: “Για παράδειγμα, τα Δημοτικά Σχολεία, με την κινητικότητα παιδιών και γονέων, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της διασποράς. Αν αυτή είναι χαμηλή, η αύξηση θα είναι χαμηλή και δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Αν είναι ψηλή, τότε και η αναζωπύρωση θα είναι σημαντική. Είναι άλλο να ξεκινά ο πολλαπλασιαστής από τα 1000 κρούσματα και άλλο να ξεκινά από τα 1.700 ή τα 2.500”.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την πίεση στο σύστημα Υγείας. “Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν είναι τόσο πολύ ευαισθητοποιημένο στο θέμα της συλλογικής ευθύνης για τη δημόσια υγεία, δηλαδή στο να προστατεύσουν τον διπλανό τους. Θα τους έλεγα να σκεφτούν την ατομική τους υγεία και την υγεία της οικογένειάς τους: αν πάω οικογενειακά στο εξοχικό και κλειστώ εκεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως πάω στο χωριό, όπου θα συναντήσω συγγενείς και φίλους που έχω να δω επί μήνες και κάποιος από την οικογένειά μου κολλήσει, πού θα βρω κρεβάτι νοσηλείας με τις ΜΕΘ γεμάτες και το σύστημα να πιέζεται”;

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης λειτουργίας των εκκλησιών με περιορισμό στην παρουσία πιστών στο εσωτερικό και υπέρ της Ανάστασης στα προαύλια των εκκλησιών με μάσκες και τήρηση αποστάσεων.

 

Πηγή:iatronet.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα