Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣαρηγιάννης: Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων - Οι προβλέψεις για τη Θεσσαλονίκη

Σαρηγιάννης: Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων – Οι προβλέψεις για τη Θεσσαλονίκη

.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα και ιδίως σε κάποιες “κόκκινες” περιοχές. Αν και θεωρεί πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εκτιμά πως είναι χρήσιμο να αξιολογηθεί η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, μετά από τις 17 Φεβρουαρίου προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,2% (η ημερήσια τιμή το Σάββατο είναι 2,4%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,34 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).”Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει συνολικά αύξηση, η οποία φάνηκε πολύ έντονα το Σάββατο, δημιουργώντας ανησυχία τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για την πραγματική εξάπλωση του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καλώς εφαρμόσθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο, τα οποία ίσως χρειαστούν επιπλέον αναθεώρηση, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατήσει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνονται να είναι ικανά να αναχαιτίσουν προσωρινά την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους που δημοσιεύει το enikos.gr o καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος. Στην ανάλυση πλέον χαρακτηρίζονται οι “κόκκινες” περιοχές και προβλέπεται έως πότε θα παραμείνουν στο “κόκκινο” με δεδομένα τα μέτρα που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Ενδεικτικά:

 

 

Αττική

Αναλύοντας τα στοιχεία για τις περιοχές της χώρας με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη υπογραμμίζει ότι στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. Ο ειδικοί τονίζουν ότι για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης. Στην Αττική εντοπίστηκαν 563 κρούσματα το Σάββατο και με βάση αυτόν τον αριθμό (και με τις αβεβαιότητες που εισάγει ο κυμαινόμενος αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας καθημερινά, αλλά και η μη γνώση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά περιοχή), η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 51% των κρουσμάτων, κι εμφανίζει λίγο παραπάνω από τα πενταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική 

 

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο παρατηρήθηκε καθοδική πορεία σε σχέση με την Παρασκευή με 106 κρούσματα (150 κρούσματα προχθές), ωστόσο για άλλη μέρα ο αριθμός των διαγνώσεων ήταν τριψήφιος. Σύμφωνα με την ερευνητική Ομάδα HERACLES του ΑΠΘ, η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί την αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, παρόλο που η κατάσταση ήταν μέχρι τώρα καλή, η αναμενόμενη τάση είναι ανοδική με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν , οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. “Εντούτοις, η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αναμένεται να επιφέρουν επιβράδυνση τις διασποράς που θα γίνει αντιληπτή από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους.

 

 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

 

Χαλκιδική

Προβληματισμός υπάρχει και για την Χαλκιδική που πλέον συμπεριλαμβάνεται στις “κόκκινες” περιοχές. Συνολικά στη Μακεδονία, η εικόνα συνολικά είναι καλή για τις περισσότερες επιμέρους περιοχές με εξαίρεση τη Χαλκιδική στην οποία είναι αναγκαία η εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, παρά την εφαρμογή αυτών των μέτρων η Χαλκιδική προβλέπεται να παραμείνει «κόκκινη» μέχρι το τέλος του μήνα.

 

 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

 

Αχαΐα

Έντονα αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην Αχαΐα. Αν και το Σάββατο δεν παρουσιάστηκε ουσιαστική αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή με 78 κρούσματα, προβληματίζει η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, η οποία αναμένεται να αναχαιτιστεί με τη εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του ΑΠΘ, η περιφερειακή ενότητα μπορεί να βγει από τον χαρακτηρισμό ως «κόκκινη» περιοχή μετά τις 18-19 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται το Σάββατο ισχύει σκληρό lockdown στον Δήμο Πατρέων.

 

 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα 

 

Εύβοια

Στην Εύβοια το Σάββατο ανακοινώθηκαν 52 κρούσματα , μειωμένα σε σχέση με την Παρασκευή που ήταν 63. Γενικά, όμως, ακολουθείται έντονα ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. “Παρά το lockdown που αποφασίστηκε η Εύβοια προβλέπεται να παραμείνει “κόκκινη” μέχρι τις αρχές Μαρτίου” σημειώνεται στην ανάλυση τους. Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η Χαλκίδα βρίσκεται σε σκληρό lockdown, ενώ στις “κόκκινες” περιοχές εντάχθηκε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

 

 

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΕύβοιαΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα