Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠως είναι να δοκιμάζεις τα καλύτερα κρασιά του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης...

Πως είναι να δοκιμάζεις τα καλύτερα κρασιά του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης – Οι 4 «διαφορετικές» Μαλαγουζιές που εντυπωσίασαν (φωτό)

.

Το απόγευμα ήταν αρκετά ζεστό για την εποχή αλλά όχι αποπνικτικό. Αντιθέτως το αεράκι που άρχισε να μπαίνει από το μεγάλο παράθυρο δρόσιζε το χώρο και αν έκλεινες τα μάτια ίσως να μπορούσες να φανταστείς ότι βρισκόσουν έστω σε μια παραλία. Το «όνειρο» ενίσχυαν άλλωστε οι μεθυστικές μυρωδιές. Στο «άγνωστο» στενό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μας φιλοξενούσε είχε στηθεί ένα από τα πιο πολυβραβευμένα τραπέζια της χώρας. «Στολισμένο» με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια που κοσμούσαν τις φιάλες των κρασιών που βραβεύτηκαν στον 24ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Το στιβαρό μοναστηριακού τύπου τραπέζι που μας υποδέχτηκε μπροστά από το μπαρ στο ισόγειο του κτιρίου στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή 2, φιλοξενεί εκτός από τα βραβευμένα κρασιά του Διαγωνισμού και τα γραφεία των Οινοποιών Βόρειας Ελλάδας, το Wine Hub, το σπίτι του κρασιού δηλαδή, με την ψυχή του σπιτιού να είναι η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια της Ένωσης και ήταν αυτή που εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συνάντηση προκειμένου οι δημοσιογράφοι να γνωρίσουν και κυρίως να γευτούν τους κορυφαίους οίνους και τα καλύτερα αποστάγματα όπως τα έκριναν οι ειδικοί από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Τα κορυφαία

 

Και μπορεί το Ασύρτικο, Cuvee Monsignori του 2019, από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη που αναδείχθηκε ως το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού (και ως εκ τούτου και καλύτερο λευκό κρασί) να μην το είδαμε – και κυρίως να μην το ήπιαμε –  διότι είναι σε έλλειψη, ωστόσο δοκιμάσαμε και το ροζέ Ξινόμαυρο του 2023 από το Αμύνταιο του Κτήματος Άλφα αλλά και τον ερυθρό Μέγα Οίνο του 2020, ένα blend του Κτήματος Σκούρα με 80% Αγιωργίτικο και 20% Cabernet Sauvingon που αναδείχθηκαν κορυφαία στην κατηγορία τους, στον 24ο «Thessaloniki Wine & Spirtis Trophy». Και  δεν ήταν μόνο αυτά. Όπως μας εξήγησε η Αλεξάνδρα «μπορεί η Ένωση να είναι της Βόρειας Ελλάδας αλλά τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε είναι τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας και της Κύπρου» όπως τα επέλεξαν συνολικά 30 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι γευσιγνώστες, με επικεφαλής και πρόεδρο του διαγωνισμού τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον πρώτο Έλληνα, Master of Wine, και 6 νέοι επαγγελματίες του χώρου ως εκπαιδευόμενοι. Εξαιτίας και αυτού του διαγωνισμού το ελληνικό κρασί έχει «ανοίξει» τα τελευταία χρόνια. Μικρά οινοποιεία που αναζητούν τρόπους ανάδειξης είδαν κορυφαίους γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο να δοκιμάζουν τα κρασιά τους, να τα κρίνουν, να προτείνουν τρόπους βελτίωσης και να τα βραβεύουν. Η διαδικασία αυτή «βοήθησε τους οινοποιούς να επιθυμούν να κάνουν καλύτερο κρασί». «Βλέπουμε οινοποιεία που παλιά έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους, πλέον να παίρνουν υψηλές διακρίσεις και να θέλουν  να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά. Κορνιζάρουν τα βραβεία τους και το δείχνουν σε φίλους και επισκέπτες με καμάρι».

 

Οι ιδιαίτερες Μαλαγουζιές

Συνολικά 952 δείγματα οίνων και αποσταγμάτων δοκιμάστηκαν φέτος στο διαγωνισμό και ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν ήταν 4 λευκά κρασιά της ποικιλίας Μαλαγουζιά που σύμφωνα με τους κριτές απέσπασαν και οι 4 την ειδική διάκριση αφού δεν θέλησαν να αδικήσουν καμία. Η ιδιαιτερότητά τους; Και οι 4 έχουν ωριμάσει για κάποιο διάστημα σε βαρέλι, διαδικασία που «ξενίζει» λίγο τους Βορειοελλαδίες λάτρεις της ποικιλίας που έχουν συνηθίσει να πίνουν τη Μαλαγουζιά φρέσκια.

Η Μαλαγουζιά «Λατύπες» από το Αμύνταιο του Κτήματος Άλφα ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια στα οποία παραμένει με τις οινολάσπες για 9 μήνες. Με λεμονί χρώμα και ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες, με αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και ανθέων, με τονισμένη οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.

Η Μαλαγουζιά από το οινοποιείο Σκευοφύλαξ του 2023 στην Κώ επίσης περασμένη από βαρέλι με ανοιχτό, λαμπερό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και αρώματα από αχλάδι, μάνγκο και κίτρο στη μύτη και με υψηλή οξύτητα.

Η Μαλαγουζιά “La terre près du soleil” του 2020 από το οινοποιείο Γκιρλέμη στη Φθιώτιδα. Η ονομασία σημαίνει η γη κοντά στον ήλιο και υποδηλώνει τη θέση που βρίσκεται το συγκεκριμένο αμπελοτόπι στον εννιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος. Ωριμάζει με τις λεπτές οινολάσπες για 4 μήνες κάτι που ενισχύει τη λιπαρότητα και τον όγκο του κρασιού. Με λεμονοπράσινο χρώμα και σύνθετα αρώματα ροδάκινου, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Στο στόμα με ζωηρή οξύτητα, ορυκτότητα και κρεμώδη υφή που ενισχύει μια μακρά επίγευση

Η Μαλαγουζιά Bariqque Bio του 2023από το οινοποιείο Wine Therapy στη Θεσσαλονίκη. Ένα κρασία που καλλιεργείται βιολογικά, χωρίς άρδευση με το 90% να ωριμάζει σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 1,5 μήνα. Το άλλο 10% ωριμάζει με τις οινολάσπες προσφέροντας όγκο, δομή και πολυπλοκότητα στο κρασί αλλά μεγάλο δυναμικό παλαίωσης

 

Τα υπόλοιπα βραβευμένα

«Οι 30 γευσιγνώστες είναι χωρισμένοι σε έξι ομάδες στον διαγωνισμό και δοκιμάζουν 881 κρασιά και 71 αποστάγματα. Μπορούν να φτάσουν ως και τις 40 δοκιμές ημερησίως», λέει η Κική Παναγιώτου, που είναι υπεύθυνη διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Η καλύτερη ρετσίνα του διαγωνισμού, «πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτήν την κατηγορία κρασιού, γιατί είναι κρασί. Εάν τη ρετσίνα την παρήγαγαν οι Ιταλοί, θα ήταν δεκαπλάσια η τιμή της. Επίσης, πάει με όλα» λέει η Αλεξάνδρα Ανθίδου είναι η ρετσίνα Κεχριμπάρι από το οινοποιείο Κεχρή στη Θεσσαλονίκη, ένα ευκολόπιοτο κρασί από 100% ροδίτη που με την προσθήκη του ρετσινιού απογειώνεται.

Ειδική διάκριση για την «Persefoni” ένα κρασί του 2023 της ποικιλίας Ξυνιστέρι από το Kolios Winery, στην Πάφο.

Ειδικές διακρίσεις και για δύο μονοποικιλιακά Ξινόμαυρα, εμβληματική ποικιλία για τη Βόρεια Ελλάδα.

Για την Αργατία του 2017 από τη Νάουσα της Χαρούλας Σπινθηροπούλου μια ρουστίκ Νάουσα που παλαιωνει σε γαλλικά βαρέλια για 8-12 μήνες με το 20% να παραμένει σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Είναι μια «τυπική» Νάουσα με έντονα φρουτώδη αρώματα, καλό σώμα και οξύτητα και μαλακές, από τον χρόνο, τανίνες και για έναν κρασί συνεταιρισμού το Ξινόμαυρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου με έντονο πορφυρό χρώμα με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, γεμάτο και στογγυλό στόμα με μακρά επίγευση που παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και άλλους 6 μήνες σε φιάλες.

«Ο διαγωνισμός δημιουργεί θεσμούς. Φέτος μπήκε ξεχωριστή επιτροπή για τα αποστάγματα. Εκεί δοκιμάστηκε ούζο και τζιν. Είναι δυναμικά και ιδιαίτερα, όλα τους», λέει η Αλεξάνδρα.

Δοκιμάστηκαν ακόμη το Μοσχοφίλερο Geometria του 2023 από το οινοποιείο Λαφαζάνη στην Πελοπόννησο το οποίο απέσπασε ειδική διάκριση ως ο καλύτερος ξηρός μονοποικιλιακός οίνος της συγκεκριμένης ποικιλίας και το Αγιωργίτικο του 2019 από το Κτήμα Μπίζιος στη Νεμέα το οποίο πήρε επίσης ειδική διάκριση ως ο καλύτερος ξηρός μονοποικιλιακός οίνος της συγκεκριμένης ποικιλίας Η βραδιά έκλεισε με ένα δροσιστικό κοκτέιλ με τον επιδόρπιο οίνο Samos Vin Doux του Ε.Ο.Σ. Σάμου αλλά και το καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού, το Meteoro Winery Distillery από τον Τσίνα Βασίλειο & Σία Ο.Ε.

Ο διαγωνισμός του χρόνου -τον Φεβρουάριο του 2025- θα είναι ακόμα πιο ανανεωμένος. «Η Ένωση δεν κάνει κινήσεις με στόχο τα έσοδα, άρα και ο διαγωνισμός δεν γίνεται με αυτόν τον στόχο. Μας νοιάζει κυρίως το κρασί. Υπάρχει η σκέψη να μπουν και άλλα αλκοολούχα ποτά», θα πει η Αλεξάνδρα Ανθίδου αλλά και η πρόθεση ο διαγωνισμός να  αρχίσει να εξωστρέφεται και να διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας αφού πια αφορά τα κρασιά όλης χώρας, χωρίς ωστόσο να απωλέσει τη Θεσσαλονίκη από το όνομά του

 

Πληροφορίες για το διαγωνισμό  https://www.tiwc.gr/el/

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα