Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠαραδοσιακό σεργιάνι μελωδιών στην δυτική Άνω πόλη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Παραδοσιακό σεργιάνι μελωδιών στην δυτική Άνω πόλη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια πλημμύρισαν τα σοκάκια της δυτικής Άνω πόλης της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα σε μια εποχή που τα κάτα τόπους πανηγύρια βγαίνουν προς ολοκλήρωση και τα αστικά κέντρα γεμίζουν εκ νέου με τους επιστρέφοντες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές “απόδημους επαρχιώτες”, την σκυτάλη στα γλέντια αναλαμβάνουν οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γούπος

Έτσι συνέβη και στην παρούσα περίπτωση με τον σύλλογο “οι φίλοι της παράδοσης”, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην οδό Ολυμπιάδος, να ξεκινά με πατινάδα αποτελούμενη απο οποία μέλη, χορευτές και φίλους του συλλόγου,

ενώ παρουσία στην εκδήλωση είχαν και μέλη της εταιρείας τέχνης και πολιτισμού “Βάκχαι”, του Μικρασιατικού συλλόγου Μενεμένης, καθώς και του πολιτιστικού συλλόγου Πολυχρόνου Χαλκιδικής.

Ιδανική συνοδεία για ένα τέτοιο σεργιάνι στους δρόμους της παλιάς Σαλονίκης, δεν ήταν άλλη από την παραδοσιακή κομπανία “Του δρόμου τα παινέματα”, με το όνομα του σχήματος να προμηνύει αυτό που θα ακολουθήσει. Για του λόγου το αληθές τον χαρακτηρισμό αυτό επιβεβαιώνουν προηγούμενες δράσεις που αυτό έχει συμμετάσχει, όπως η αντίστοιχη της παρούσας “μια γιορτινή περατζάδα”έναν χρόνο πριν, αλλά και η φιλική παρουσία του σε ένα Χριστουγεννιάτικοατικο δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο λόγος για το μουσικό σχήμα το οποίο στην παρούσα εκδήλωση αποτελούνταν από τους Χριστόδουλο Πέτρου στο τραγούδι, Άγγελο Σίττα στο κλαρίνο, Μιχάλη Μυλοπουλο στα κρουστά, ενώ στην ορχήστρα συμμετείχαν και φίλοι του συλλόγου οι Σάββας Γισγάκης στο κλαρίνο, Λουκάς Κοντογιάννης στο λαούτο, Στογιαννίδης Γιάννης στην λύρα, Αλέξανδρος Καστανιώτης στην γκάιντα, καθώς και το μέλος Σοφία Φωτιάδου και ο χοροδιδάσκαλός Ποντιακών χορών του συλλόγου παίζοντας νταούλι.

Εν πρώτοις το ραντεβού δόθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στις παρυφές της Άνω πόλης, με τα τους πρώτους σεργιανιστές να αρχινούν την πορεία τους, με τα όργανα ανά χείρας, από την έδρα του συλλόγου, με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Νάνσυ-Αναστασία Γεντή-Δογραματζή (6955530954) του συλλόγου να αναλαμβάνει τον συντονισμό και την καθοδήγηση της όλης δράσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολύς κόσμος την καλούσε κατά την διάρκεια της δράσης για να πληροφορηθεί για το σημείο συνάντησης.

Φτάνοντας εν ρυθμό στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία, αντάμωσαν με τους παριστάμενους φίλους του συλλόγου και περίοικους και αφού το σύνθημα δόθηκε, αρχίν’σαν οι χοροί! Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν και η πρόεδρος της Γ δημοτικής κοινότητας, αφού αυτή ήταν σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Με το μουσικό πρόγραμμα να ξεκινά με Σαλονικιώτκα και Χαλκιδικιώτικα τραγούδια και το πλήθος να μαζεύεται, το σεργιάνι κίνησε κατά μήκος της οδού Ολυμπιάδος.

Στην διαδρομή οι διοργανωτές καλούσαν γείτονες και εργαζόμενους στα καταστήματα της οδού να ακολουθήσουν το εν χοροίς και οργάνοις πλήθος, ενώ δεν έλειψε και η αρχική αμήχανια του πρωτότυπου μεταξύ των συμμετεχόντων. Μια αμηχανία που στην πορεία και με το πλήθος να ανηφορίζει προς την Άνω πόλη.

Πρώτη στάση των προπορευόμενων χορευτών, η πλατεία Κουλέ καφέ, τα Θρακιώτικα ακούσματα να προκαλούν το ενδιαφέρον περιοίκων και θαμώνων των καφενείων της περιοχής.

Στην συνέχεια το σεργιάνι συνεχίστηκε στα στενά της ορεινής συνοικίας της “νύφης του Θερμαϊκού” με κατεύθυνση την πλατεία Τερψιθέας,

προξενόντας το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων γειτόνων και περαστικών,

με αρκετούς μετά και την ανάλογη δια εντύπων παρακίνηση από μέλη του συλλόγου φίλοι της παράδοσης να γίνονται ένα μαζί τους με το πλήθος βαθμιαία να μεγαλώνει.

Παράλληλα ως από σύμπτωση ένα μήνυμα που θέλησαν να στείλουν σε απροσδιόριστο χρόνο οι “ποιητές του δρόμου”, το ιδανικό φόντο για ένα τέτοιο “ετέρου γένους” δρώμενο .

Εντός της πλατείας “μίλησε” η αγάπη των συμμετεχόντων για τον χορό, φτάνοντας στο σημείο, σε κάποια φάση να χορεύουν Ποντιακά και Μικρασιάτικους καρσιλαμάδες εκτός υπό τους ήχους της λύρας και του κλαρίνου, ακόμα και μόνο υπό τους ήχους του νταουλιού.

Μάλιστα η ολοένα και αυξανόμενη μουσική πατινάδα τράβηξε την προσοχή ακόμα και ενός τετράποδου, που βρίσκονται στο σημείο με τους συνοδούς του.

Έπειτα με τις κολώνες φωτισμού να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό της πόλης και την κόπωση, λόγω του ανηφορικού εδάφους και όχι λόγω του χορού, να έχει επέλθει μεταξύ τον υπαίθριων γλεντιστών,

το σεργιάνι συνεχίστηκε με κατεύθυνση την φημισμένη συνοικία Τσινάρι, με τους μουσικούς να διανθίζουν το πρόγραμμα με δυτικομακεδονικά ακούσματα. Μάλιστα πριν ακόμα η πατινάδα φτάσει στο σημείο, οι μελωδίες που αντιχούσαν στους δρόμους προκάλεσαν την εντύπωση αρκετών από τους θαμώνες του ομώνυμου ουζερί,

πολλοί εκ των οποίων τουρίστες, με αποτέλεσμα να απαθανατίζουν, την κατερχόμενη πλέον, παρέα των σεργιανιστών.

Κατόπιν μετά και από αυτή την στάση το πλήθος πορεύθηκε προς την οδό Ολυμπιάδος και τον χώρο του συλλόγου οι φίλοι της παράδοσης.

Κι αν με το σεργιάνι να ολοκληρώνεται, πολλοί πίστεψαν πως ολοκληρώθηκε και το γλέντι, η εκτίμηση αυτή διαψεύστηκε,

με τους διοργανωτές να καλούν τους παριστάμενους στο εσωτερικό της αίθουσας του συλλόγου για κέρασμα.

Εκεί τα μέλη του συλλόγου είχαν από πριν φροντίσει να υπάρχουν κεράσματα, μεζέδες, αναψυκτικά και ποτά.

Ακολούθως επαληθεύθηκε και η λαϊκή ρύση “νυστικό αρκούδι δεν χορεύει”,

με τα μέλη του σχήματος “του δρόμου τα παινέματα” να αναλαμβάνουν εκ νέου δράση.

Αυτή η “επιστροφή στην βάση” του διοργανωτή της δράσης συλλόγου έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να γίνει περισσότερο παρεΐστικο και οικείο.

Στο πλαίσιο αυτού τα μέλη του μουσικού σχήματος και του συλλόγου μάλιστα να ερμήνευσαν στα σκέτα, όπως άλλωστε συνέβη και σε ολόκληρο το δρώμενο, αν όχι άγνωστα, λιγότερο προβεβλημένα τραγούδια τόσο ντόπια της Σαλονίκης όσο και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η δε παρουσία της γκάιντας και ο ήχος της στα εν λόγω τραγούδια, αρκούσε για να κάνει το κλίμα στον χώρο σχεδόν διονυσιακό,

αντάξιο των παλιακών, επαρχιακών γλεντιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εκδήλωση ήταν το πρώτο μέρος μιας σειράς δράσεων που διοργανώνει ο σύλλογος οι φίλοι της παράδοσης. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00, διοργανώνεται ακόμα ένα σεργιάνι. Πρόκειται για το “19ο Σεργιάνι στη λαϊκή μας παράδοση”, μία μουσικοχορευτική εκδήλωση θεσμό του συλλόγου, που θα λάβει χώρα στην πλατεία Στεργίου Πολυδώρου στην μεσαία πορτάρα της Άνω πόλης.  Σε αυτή θα παρουσιαστούν χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τα τμήματα των «Φίλων της Παράδοσης» και του Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού “Η Ψηφίδα” Προαστίου Καρδίτσας, με το παραδοσιακό σχήμα “ASMA” να παίρνει την “σκυτάλη” στο μουσικό πρόγραμμα. Αμέσως μετά το τέλος και αυτής της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης θα ακολουθήσει υπαίθριο παραδοσιακό γλέντι.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα