Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠάνω από 900 τμήματα ή σχολεία κλειστά λόγω κορονοϊού

Πάνω από 900 τμήματα ή σχολεία κλειστά λόγω κορονοϊού

Περισσότερα από 900 είναι τα σχολεία ή τμήματα σχολείων που είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των «λουκέτων» σε τμήματα και σχολεία λόγω κρουσμάτων του ιού που εντοπίστηκαν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό το πρωί της Πέμπτης είναι 915.
Το υπουργείο Παιδείας δημοσιεύει τη λίστα με τα τμήματα σχολείων που κλείνουν όταν εντοπίζονται κρούσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.minedu.gov.gr/covid19-schools.html. Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, ακόμα και στα παιδιά κάτω των 17 ετών, γεγονός που όπως ισχυρίζονται δικαιολογεί εν μέρει και την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Τονίζουν επίσης ότι τα self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων έχουν βοηθήσει σημαντικά στο «φρενάρισμα» της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν την διαχείριση κρουσμάτων για τα σχολεία είναι πιο χαλαρές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν το τελευταίο πολύμηνο κλείσιμο της εκπαίδευσης.Το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ακόμα και σε περίπτωση συρροής περισσότερων από 4 κρουσμάτων στο ίδιο σχολείο, δεν πρέπει αυτό να οδηγεί αυτόματα στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας. «Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πρωτόκολλο, για τη διαχείριση τεσσάρων ή περισσοτέρων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν σε διάστημα 14 ημερών, ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου:

1. επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος ή των τμημάτων στα οποία φοιτούν οι μαθητές,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

2.αποστέλλει την ίδια μέρα δελτία ιχνηλάτησης :

Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στο e-mail:schools@civilprotection.gr),

Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:

Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου,

Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19,

Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή –σε ειδικές περιπτώσεις– όλης της σχολικής μονάδας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης από τον ΕΟΔΥ και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί εάν και με τι εύρος θα εφαρμοστεί εργαστηριακός έλεγχος στο σχολείο καθώς και η έκταση της αναστολής των εκπαιδευτικών λειτουργιών (τμήματα των κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα κλπ.).

Τονίζεται πάντως ότι «η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων* σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων».

Πηγή: athina984.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα