Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΟ νέος και ο πληρέστερος οδηγός 2021 για την παραμονή σας στη...

Ο νέος και ο πληρέστερος οδηγός 2021 για την παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη

Ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσετε μια τέτοια εκδρομή είναι να απευθυνθείτε σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετακίνησης (thessaloniki airport transfer) οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν το πρόγραμμα της εκδρομής με γνώμονα τις δικές σας επιθυμίες.

Όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε και την Θεσσαλονίκη στους προορισμούς που αξίζει να δείτε! Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε και να απολαύσετε τους χαλαρούς ρυθμούς της υπέροχης αυτής πόλης.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια παραθαλάσσια πόλη που προσφέρει πολλές διαφορετικές επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται τόσο οι δημοφιλεις προορισμοι της πόλης αλλά και τα μέρη που επιλέγουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς στις εξόδους τους.

Που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Προκειμένου να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη, οι επισκέπτες της μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διεθνείς και εγχώριες πτήσεις προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία (Thessaloniki Airport SKG), τον σιδηροδρομικό σταθμό καθώς και τα ΚΤΕΛ (υπεραστικές συγκοινωνίες).

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την Θεσσαλονίκη για ολιγοήμερες διακοπές πριν κατευθυνθούν προς την Χαλκιδική.

Η Χαλκιδική είναι διάσημη για τις φανταστικές παραλίες και την τουριστική της υποδομή. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που θέλουν να απολαύσουν τα γαλαζοπράσινα νερά και να ξεκουραστούν χαλαρώνοντας.

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι τόσο ξεχωριστή

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την πρωτεύουσα Αθήνα. Κύρια χαρακτηριστικά της πόλης είναι η πολυπολιτισμικότητα της και ο γοητευτικός της χαρακτήρας.

Με εμφάνιση εμφανώς επηρεασμένη από την Βυζαντινή εποχή, η  Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από  έναν συνδυασμό σύγχρονης μεγαλούπολης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει πληθώρα αξιοθέατων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πόλη έχει δεκαπέντε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένα από την Unesco. Υπάρχουν επίσης αξιόλογα μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα και χώροι πολιτισμού τους οποίους μπορούν να επισκεφθούν όσοι το επιθυμούν.

Η πόλη φημίζεται για το εξαιρετικό φαγητό και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Χιλιάδες φοιτητές έρχονται κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στα τοπικά πανεπιστήμια δίνοντας της ενέργεια και ρυθμό.

Ιστορία της Θεσσαλονίκης

Πολλές διαφορετικές χρονικές περίοδοι έχουν επηρεάσει την διαμόρφωση της πόλης. Μια ιστορική αναδρομή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.

Όπως οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, η Θεσσαλονίκη έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 316-315 π.Χ. ο οποίος υπήρξε στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Θεσσαλονίκη οφείλει το όνομά της στην σύζυγο του Κάσσανδρου και ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον 2ο αιώνα π.Χ. χτίστηκαν τα πρώτα τείχη γύρω από την πόλη προκειμένου να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της.

Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. ενώ το Βασίλειο της Μακεδονίας καταστράφηκε. Πολλά από τα σημερινά αξιοθέατα όπως η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου και η Ρωμαϊκή αγορά ανήκουν στην Ρωμαϊκή εποχή.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης η Θεσσαλονίκη γρήγορα κατέληξε να είναι ένα καίριο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο ενώ πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το λιμάνι της. Η ακρόπολη της πόλης ολοκληρώθηκε το 55 π.Χ.

Χριστιανισμός στη Θεσσαλονίκη

Ο Χριστιανισμός έφτασε στη Θεσσαλονίκη με τον Απόστολο Παύλο, περίπου το 50 μ.Χ. Παρόλο που η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε τον  Απόστολο Παύλο θερμότερα από την Αθήνα, χρειάστηκαν περίπου 4 αιώνες για να χτιστεί η πρώτη χριστιανική εκκλησία, ο Άγιος Δημήτριος.

Η μεγάλη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, με τις εξαιρετικές κατακόμβες, διασώζεται μέχρι και σήμερα, ενώ το όνομά της το πήρε από τον πολιούχο της πόλης. Εκείνη την περίοδο, η Θεσσαλονίκη ήταν μια πραγματικά ζωτικής σημασίας πόλη, η δεύτερη σε σειρά μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Βυζαντινή εποχή

Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ακολούθησε η εποχή του Βυζαντίου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης.

Πολλά μνημεία της Βυζαντινής εποχής διασώζονται μέχρι και σήμερα. Κατά την εποχή αυτή η πόλη δέχθηκε επιθέσεις από τους Σλάβους, τους Σαρακηνούς και τους Βούλγαρους. Εκτός από τις εξωτερικές επιθέσεις η Θεσσαλονίκη υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 620 μ.Χ. Πολλά κτίρια καταστράφηκαν και πολλές περιοχές της πόλης χρειάστηκε να ξαναχτιστουν.

Μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα μ.Χ. επικράτησε σχετική ηρεμία με λίγες επιθέσεις από τους Βούλγαρους και τους Νορμανδούς.

 Οι Σταυροφόροι

Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη κυριαρχήθηκε από τους Φράγκους της 4ης Σταυροφορίας. Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη ήρθε για πρώτη φορά στα χέρια των Λατίνων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν νέοι κατακτητές και ηγέτες πέρασαν από την πόλη. Παρόλα αυτά το εμπόριο καθώς και η ανατολίτικη τέχνη άκμασαν όλη εκείνη την εποχή, και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σήμερα σε μερικές από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της πόλης, όπως η Αγία Σοφία.

Οι Οθωμανοί στη Θεσσαλονίκη

Το 1430 και μετά από μια σύντομη κατοχή της από τους Βενετούς, η Θεσσαλονίκη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης αποτελούσαν οι Εβραίοι και φυσικά οι μουσουλμάνοι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες να μετατραπούν σε τζαμιά.

Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας κατασκευάστηκε και ο Λευκός Πύργος, σημερινό σύμβολο της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως φυλακή και ονομαζόταν Κόκκινος Πύργος. Μόνο όταν άλλαξε η χρήση του και βάφτηκε εξωτερικά, πήρε το σημερινό του όνομα.

Η Μεγάλη Πυρκαγιά

Το 1917 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης και κυρίως το κέντρο της. Τα μοναδικά κτίρια που γλίτωσαν την καταστροφή ήταν όσα ήταν κατασκευασμένα από πέτρα.

Τζαμιά και λουτρά αλλά και διάφορα οθωμανικά κτίρια της Άνω πόλης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας και πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα.

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης, κυρίως Εβραίοι, έμειναν άστεγοι.

Πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν αργότερα σε διάφορα άλλα κράτη. Το 1921 με την  ανταλλαγή πληθυσμών και την εισροή ανθρώπων από την Τουρκία, ο πληθυσμός της πόλης επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα του.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανοικοδομηθηκαν εκ νέου, σύμφωνα με νέο, μοντέρνο για την εποχή σχεδιασμό.

Σημαντικές αλλαγές στην  εικόνα της πόλης επέφεραν οι Βαλκανικοί καθώς και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Τι να δείτε στην Θεσσαλονίκη

Μετά την ιστορική αναδρομή της πόλης μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η Θεσσαλονίκη είναι σαν ένας ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος.

Παντού στην πόλη υπάρχουν ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά κτίρια τα οποία μπορεί κάθε επισκέπτης να θαυμάσει κάνοντας απλά μια βόλτα στους δρόμους και τα στενά, κυρίως του ιστορικού κέντρου. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ακολουθεί μια παρουσίαση των αξιοθέατων της Θεσσαλονίκης.

Τα αναγνωρισμένα από την UNESCO μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Το 1988 η UNESCO συμπεριέλαβε 15 μνημεία της Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα αυτά είναι:

Τα Βυζαντινά Τείχη:

Τα Τείχη της Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκαν αρχικά τον 2ο αιώνα π.Χ. Αρκετές φορές χρειάστηκε να ξαναχτιστουν αλλά  και να επιδιορθωθούν τόσο από τους Ρωμαίους όσο και από τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς.

Το συνολικό μήκος των τειχών φτάνει συνολικά τα 8 χιλιόμετρα, ενώ περίπου τα μισά έχουν διασωθεί.

Στο εσωτερικό των τειχών βρίσκεται το Επταπύργιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ως το 1989. Σήμερα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες σαν μουσειακός χώρος και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις και ενδιαφέροντες πολιτιστικές δράσεις. Από τα ψηλά τείχη του Επταπυργίου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα της Θεσσαλονίκης.

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου:

Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη θέση ενός παλαιοχριστιανικού ιερού, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 620 μ.Χ. ενώ αργότερα αναστηλώθηκε.

Η βασιλική υπέστη σημαντικές ζημιές και στη Μεγάλη Πυρκαγιά το 1917, αλλά κατάφερε να διασωθεί. Αρκετά από τα ψηφιδωτά του πέμπτου αιώνα κοσμούν ακόμη την υπέροχη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο.

Η κρύπτη λειτουργεί και ως μουσειακός, εκθεσιακός χώρος, όπου εκτίθενται γλυπτά, κιονόκρανα και αγγεία από τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του ναού.

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης:

Η Ροτόντα, που σχετικά πρόσφατα άνοιξε στο ευρύ κοινό, χτίστηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 304 μ.Χ. και αργότερα επεκτάθηκε και λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία.

Παρόλο που ένα μέρος της καταστράφηκε στο σεισμό του 620 μ.Χ. πολλά από τα αρχικά μωσαϊκά διασώζονται και μας δίνουν μια αίσθηση για την αρχική εικόνα του ναού. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό και για την εξαιρετική του ακουστική.

Σήμερα ο χώρος διατίθεται για επιλεγμένες συναυλίες και εκθέσεις ενώ πραγματοποιούνται και προγραμματισμένες ορθόδοξες χριστιανικές λειτουργίες.

Βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης:

Βαδίζοντας στους δρόμους της πόλης είναι σχεδόν αδύνατο να μην βρεθείτε μπροστά σε κάποιο από τα αναγνωρισμένα παλαιοχριστιανικά, Βυζαντινά μνημεία της UNESCO.

Κατά την Οθωμανική περίοδο πολλές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και πολλά έργα τέχνης καλύφθηκαν με γύψο. Ευτυχώς οι εργασίες συντήρησης αποκαλύπτουν πολλά από αυτά τα έργα.

Αν μείνετε αρκετές μέρες στην Θεσσαλονίκη αξίζει να επισκεφθείτε κάποια, αν όχι όλα τα μνημεία. Ακόμη και αν δεν σας ενδιαφέρει η Βυζαντινή αρχιτεκτονική, σίγουρα θα βρείτε εντυπωσιακά τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες (φρέσκο).

Για να τα βρείτε ανοιχτά και να μπορέσετε να δείτε το εσωτερικό των μνημείων αυτών είναι προτιμότερο να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας τις πρωινές ώρες.

Οι εκκλησίες αυτές είναι:

  • Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα αντικαθιστώντας την παλαιοχριστιανική εκκλησία που προϋπήρχε στον ίδιο χώρο.
  • Ο σχεδιασμός της βασίστηκε στην διάσημη Αγία Σοφία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Τα εξαιρετικά ψηφιδωτά ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους.
  • Ο Ιερός Ναός του Οσίου Δαυίδ/ Μονή Λατόμου. Βρίσκεται στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα και τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί η μοναδική τοιχογραφία του Παντοκράτορα στην οποία ο Ιησούς απεικονίζεται σε νεαρή ηλικία.
  • Η Βασιλική της Αχειροποιήτου, χτισμένη τον 5ο αιώνα. Έχει διασωθεί σχεδόν στο ακέραιο ενώ τα πρωτότυπα ψηφιδωτά είναι ακόμη ορατά.
  • Η Παναγία Χαλκέων βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Κατασκευάστηκε το 1028 μ.Χ.
  • Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας μικρός ναός ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ροτόντα και την Καμάρα. Κάποιες από τις τοιχογραφίες διασώζονται ακόμη.
  • Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων διαθέτει ένα υπέροχο μωσαϊκό και βρίσκεται και αυτός στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά Βυζαντινά έργα τέχνης βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον Ναό ενώ ο γραφικός αυλόγυρος του σε μεταφέρει σε άλλες, παλαιότερες εποχές.
  • Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης χρονολογείται από τον 13ο-14ο αιώνα. οι περισσότερες τοιχογραφίες δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί. Παρόλα αυτά έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική.
  • Ο Ναός του Σωτήρος είναι ένας μικρός ναός κατασκευασμένος τον 14ο αιώνα.
  • Η Μονή Βλατάδων βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη της Ακρόπολης. Κατασκευασμένη τον 14ο αιώνα, είναι το μοναδικό Βυζαντινό μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
  • Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην οδό Ολυμπιάδος έχει μοναδική αρχιτεκτονική.
  • Τέλος τα Βυζαντινά λουτρά στην οδό Θεοτοκοπούλου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα πλήρως λειτουργικών λουτρών της συγκεκριμένης περιόδου.

Αρχαία ή Ρωμαϊκή Αγορά

 

Δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Όπως και η Αρχαία Αγορά των Αθηνών, ήταν η περιοχή όπου γίνονταν όλες οι εμπορικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Η Αγορά ήταν ενεργή μέχρι τον τέταρτο αιώνα, όταν το κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε ακόμα πιο ανατολικά.

 

Μέσα στις εγκαταστάσεις της Αγοράς μπορείτε να δείτε το παλιό αμφιθέατρο που έχει αποκατασταθεί καθώς και απομεινάρια υπόγειων περασμάτων και άλλες ιδιαίτερες κατασκευές.

 

Στην Ρωμαϊκή Αγορά υπάρχει επιπλέον και μουσείο, κατασκευασμένο μερικώς υπόγεια.

Το Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου

 

Μέσα στην πλατεία Ναυαρίνου, μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου. Η τεράστια, πολυτελής κατασκευή έγινε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο, ο οποίος αντιλήφθηκε από νωρίς την σημασία της πόλης και θέλησε να χτίσει μια βασιλική κατοικία αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας.

 

Το συγκρότημα περιλάμβανε πολλά κτίρια, τα οποία διακρίνονται μέχρι και σήμερα. Εκτός από τα Ρωμαϊκά μνημεία, η πλατεία Ναυαρίνου φημίζεται ως τόπος συνάντησης φοιτητών ενώ διαθέτει πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού.

 

Πάνω από την πλατεία βρίσκεται η Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή στους Θεσσαλονικείς και ως Καμάρα. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Πολλά από τα διακοσμητικά της στοιχεία αναπαριστούν τις νίκες του Γαλέριου απέναντι στους Πέρσες.

Ο Λευκός Πύργος

 

Η αρχική χρήση του Λευκού Πύργου ήταν ως τόπος φυλάκισης. Παρόλα αυτά σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε εκθεσιακό, μουσειακό χώρο επισκέψιμο από το κοινό.

 

Φιλοξενεί έκθεση όπου παρουσιάζεται σταδιακά η ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της. Κάθε όροφος του Λευκού Πύργου είναι αφιερωμένος σε στιγμές της ιστορίας που σημάδεψαν την Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.

 

Η παρουσίαση της έκθεσης διατίθεται και σε ακουστικό υλικό στα Αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες.

 

Ο Λευκός Πύργος υψώνεται σε ύψος 6 ορόφων ενώ από τον εξώστη μπορεί κάθε επισκέπτης να θαυμάσει την θέα της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου.

Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

 

Έχει ήδη αναφερθεί η πληθώρα μνημείων, τόσο Ρωμαικών όσο και Βυζαντινών, τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Πολλά από αυτά βρίσκονται στην Άνω Πόλη, μια γραφική γειτονιά η οποία γλίτωσε από την Μεγάλη Πυρκαγια και μαζί με αυτήν πολλά σημερινά αξιοθέατα.

Για όσους αγαπούν τις βόλτες σε στενά δρομάκια και δεν φοβουνται τα σκαλιά και τις ανηφόρες, η Άνω Πόλη προσφέρει στους περιηγητές μοναδικές εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

 

Μια πιο ξεκούραστη επιλογή είναι να ανεβείτε στην Άνω Πόλη με τη αστική συγκοινωνία ή με ταξί και να κατηφορίσετε με τα πόδια, ακολουθώντας μια διαδρομή που να περνά από τα Βυζαντινά και Ρωμαϊκά αξιοθέατα.

 

Μια επίσης καλή επιλογή είναι η πολιτιστική γραμμή 50 της αστικής συγκοινωνίας, που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο, περνα μπροστά από κάποια σημαντικά μνημεία και καταλήγει στην Άνω Πόλη.

 

Μετά κατηφορίζει, καταλήγοντας ξανά στο μέρος εκκίνησης του, τον Λευκό Πύργο. Διαθέτει οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό που διανέμεται στους επιβάτες στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ τα έντυπα διατίθενται και σε ανάγλυφη μορφή Braille, για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης

 

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει πληθώρα μουσείων τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις της αρχαιότητας, του πολιτισμού, της τέχνης.

Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης:

 

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας. Σε αυτό υπάρχουν εκθέματα από την προιστορική ως και την Βυζαντινή εποχή. Εκτίθενται και ευρήματα της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν στο Βασίλειο της Μακεδονίας.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενιαίου εισιτηρίου, διάρκειας τριών ημερών προκειμένου να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το Βυζαντινό μουσείο, τον Λευκό Πύργο και την Ροτόντα.

 

Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού: Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν Βυζαντινά κειμήλια, τα οποία βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Τα έντεκα δωμάτια του μουσείου παρουσιάζουν εκθέματα από διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και φιλοξενούν κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις. Η Βυζαντινή τέχνη αποκαλύπτεται μέσα από τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τα νομίσματα, τις εικόνες και τα ιερά χειρόγραφα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα:

 

Το συγκεκριμένο μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ. Στο εσωτερικό του παρουσιάζονται παραστατικά  οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και τα γεγονότα που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης:

 

Αποστολή του μουσείου αυτού είναι η συγκέντρωση κειμηλίων και τεκμηρίων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που δεν καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα.

 

Στους χώρους του μουσείου εκτίθεται η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, παρουσιάζεται και η θρησκευτική, καθημερινή και οικονομική ζωή των Εβραίων της πόλης.

 

Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ξεχωριστό τμήμα του μουσείου όπου και παρουσιάζεται η επίδραση του στην  Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης:

 

Εδώ παρουσιάζεται η κουλτούρα και η παράδοση των πληθυσμών της Βόρειας Ελλάδας. Συλλέγονται, συντηρούνται και εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από την προ-βιομηχανική εποχή, προκειμένου να μπορεί ο επισκέπτης να πάρει μια ιδέα για την δραστηριότητα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων τα προηγούμενα χρόνια.

 

Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus):

 

Ο συγκεκριμένος οργανισμός δημιουργήθηκε μετά την ένωση τεσσάρων ανεξάρτητων μουσείων της Θεσσαλονίκης και ένα της Αθήνας προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν αποτελεσματικότερα την μοντέρνα και την σύγχρονη τέχνη, την φωτογραφία, την γλυπτική και τις πειραματικές τέχνες.

 

Στη Θεσσαλονίκη τέσσερις ανεξάρτητοι χώροι φιλοξενούν διαφορετικές εκθέσεις. (Μονή Λαζαριστών – Σταυρούπολη, Αποθήκη Α’ & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι, ΔΕΘ-Helexpo)

Στη Θεσσαλονίκη για φαγητό

 

Ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης για το οποίο είναι διάσημη, είναι το εξαιρετικό φαγητό της. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, τσιπουράδικα και πολλά άλλα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να απολαύσετε τα τοπικά πιάτα.

 

Οι επιλογές είναι αμέτρητες και απευθύνονται στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Κάποιες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία Άθωνος, τα Λαδάδικα ή το Μπιτ Παζάρ αποτελούν καλές και οικονομικές επιλογές. Βέβαια κάθε συνοικία έχει τις δικές της προτάσεις για φαγητό.

Ανεξάρτητα από την επιλογές σας, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε κουλούρι Θεσσαλονίκης από πλανόδιους πωλητές, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με διαφορετικές γεμίσεις, τρίγωνα Πανοράματος, σιροπιαστά και Καζάν ντιπί.

Βόλτα στον Παλιά και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

 

Επι δεκαετίες οι Θεσσαλονικείς αλλά και όσοι επισκέπτονται την πόλη επιλέγουν να χαλαρώσουν κάνοντας την βόλτα τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

 

Η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο είναι περίπου 6 χιλιόμετρα και αποτελεί τον Παλιό πεζόδρομο, ενώ μετά το σημείο αυτό εκτείνεται η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

 

Στη Νέα Παραλία είναι εγκατεστημένες και οι Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγόπουλου, γνωστό γλυπτό αστικού χώρου.

 

Υπάρχουν πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια κατα μήκος της παραλίας στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει την ξακουστή κουζίνα της πόλης. Φυσικά και μόνο η διαδρομή είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Η Παραδοσιακές Αγορές στο κέντρο της πόλης

 

Το Μοδιάνο, το Καπάνι και το Μπεζεστένι είναι οι μεγαλύτερες αγορές της πόλης.

 

Αμέτρητα προϊόντα πωλούνται καθημερινά στις αγορές αυτές και χιλιάδες κόσμου συρρέει για να βρει αυτό που χρειάζεται. Τρόφιμα, ποτα, μπαχαρικά, ρούχα είδη σπιτιού είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε κάποια αγορά.

 

Αξίζει να επισκεφθείτε έστω μια από αυτές τις αγορές για να καταλάβετε καλύτερα την κουλτούρα της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης.

Νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης

 

Η Θεσσαλονίκη είναι φοιτητούπολη. Τα πανεπιστήμια της υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι εκτός από το να σπουδάσουν θέλουν και να διασκεδάσουν.

 

Τα νυχτερινά μαγαζιά σφύζουν από ζωή και υπάρχουν καταστήματα που προσφέρουν φαγητό για τους ξενύχτηδες μεχρι τις πρωινές ώρες ή ακόμη και όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Τα Λαδάδικα, η οδός προξένου Κορομηλά, ο πεζόδρομος Ζεύξιδος είναι μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν για νυχτερινή έξοδο.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Κάθε χρόνο, τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πολλές ανεξάρτητες ταινίες παρουσιάζονται εκείνο το διάστημα και παράλληλα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

Ημερήσιες περιηγήσεις από τη Θεσσαλονίκη

 

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να οργανώσετε πολλές διαφορετικές περιηγήσεις διάρκειας μιας ημέρας.

 

Ανάμεσα στους προορισμούς που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι τα Μετέωρα, η Βεργίνα και η Πέλλα, η Αμφίπολη – οι Φίλιπποι και η Καβάλα, το Δίον και το Λιτόχωρο, η Έδεσσα και τα λουτρά Πόζαρ, η Καστοριά, το Μπάνσκο της Βουλγαρίας και πολλοί άλλοι ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

 

Σίγουρα μια καλοκαιρινή επιλογή είναι η Χαλκιδική με τις πολυάριθμες υπέροχες παραλίες της και η βόλτα με καραβάκι γύρω από το Άγιο όρος.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα