Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟ θρύλος για τον μοναδικό ναό της Θεσσαλονίκης που γλύτωσε από την...

Ο θρύλος για τον μοναδικό ναό της Θεσσαλονίκης που γλύτωσε από την πυρκαγιά του 1917 (ΦΩΤΟ)

Πόσοι Θεσσαλονικείς περνάμε καθημερινά κυριολεκτικά διπλά από την κατακόμβη του Άγιου Ιωάννη και δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτές.

Δίπλα ακριβώς από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Ικτίνου και Μακένζυ Κινγκ βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η γυάλινη κατασκευή  βοήθησε ώστε να κλείσει ο χώρος που μέχρι τότε ήταν ανοιχτός

Κοντά στο ναό της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Ικτίνου και Μακένζυ Κινγκ βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Λόγω του χαμηλου επιπέδου και του νερού που συνεχίζει να υπάρχει στις κατακόμβες, η συντήρηση του χώρου είναι αρκετά δύσκολη

Περπατώντας από το ύψος του δρόμου αντικρίζουμε ένα εξάγωνο κτίριο που είχε τη χρήση βαπτιστηρίου με την κολυμβήθρα στο κέντρο. Αφού κατηφορίσουμε τα σκαλοπάτια οδηγούμαστε στον χώρο της “κατακόμβης” που στην πραγματικότητα αρχικά ήταν ρωμαϊκός θερμαντήρας λουτρού. Αυτό το γεγονός οδήγησε τον αρχιτέκτονα Πέτρο Δεβολή, που το 1991 ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξη σπάνιων κειμηλίων του ναού, να κάνει τη διαπίστωση ότι ο χώρος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρήσουμε ότι εδώ ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου.

Η είσοδος στις κατακόμβες είναι ελεύθερη για το κοινό, που μπορεί να τις επισκεφθεί τα πρωινά μέχρι και τις 12:30. Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται η καθιερωμένη λειτουργία αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο βάσει της λειτουργικής παράδοσης.

Ιστορίες και θρύλοι

Για την κατακόμβη Άγιου Ιωάννη η ιστορία και η παράδοση διασώζει αρκετούς θρύλους και παραδόσεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την τοποθέτηση ειδικού ανελκυστήρα ο οποίος θα επιτρέπει την πρόσβαση στο ναό κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες παραμένουν άκαρπες.

Ένας από τους θρύλους,που ακόμα ακούγεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του ιστορικού κέντρου της πόλης, αναφέρει ότι από την πυρκαγιά του 1917, το μόνο σημείο που έμεινε στεγνό και ανέπαφο ήταν αυτό.

Όταν κάτοικοι κατέβηκαν στο υπόγειο ανακάλυψαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Eίχε μείνει ανέπαφη από τη φωτιά και διεπίστωσαν ότι στο σημείο έρεαν υπόγεια νερά. Σήμερα είναι το αγίασμα που μέχρι σήμερα αναβλύζει.

Κατά τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου διαμορφώθηκε μια γυάλινη κατασκευή. Αυτό βοήθησε να κλείσει ο χώρος που μέχρι τότε ήταν ανοιχτός. Αυτό ταυτόχρονα αποτελεί μια σπάνια αρχιτεκτονική παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα