Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟ άγνωστος Μακεδονικός τάφος ένα βήμα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ο άγνωστος Μακεδονικός τάφος ένα βήμα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Η περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται τελικά ένας τόπος μεγάλου ενδιαφέροντος για περιηγητές, ερευνητές, φωτογράφους και φυσιολάτρες.

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Στον Άγιο Αθανάσιο θα βρείτε ένα από τα κορυφαία μνημεία ελληνικής ιστορίας και τέχνης, έναν μακεδονικό τάφο ο οποίος πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ και αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, την περίοδο 1993 – 1994. Θεωρείται μάλιστα το δεύτερο πιο σημαντικό μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1994 από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτη και τους συνεργάτες της, και κυριολεκτικά καθήλωσε με την ομορφιά, τη σημασία των παραστάσεων και τη λαμπρότητα των άριστα διατηρημένων χρωμάτων.

Η πρόσοψή του είναι καλυμμένη με τοιχογραφίες και στη στενή ζωφόρο πάνω από το άνοιγμα του τάφου ξετυλίγεται μια πολυπρόσωπη σκηνή συμποσίου.

Ευδιάκριτα μπορεί κανείς να δει έξι συμποσιαστές σε ανάκλιντρα, την αυλητρίδα που παίζει μουσική, όπως και τον οινοχόο που σπεύδει να περιποιηθεί τους συνδαιτυμόνες.

Από αριστερά πλησιάζουν τρεις έφιπποι άνδρες και οι πεζοί συνοδοί τους, με σκεύη γεμάτα κρασί, συνεισφορά στο συμπόσιο που κατά τα φαινόμενα εκτυλίσσεται στον υπαίθριο χώρο μιας πολυτελούς οικίας. Στο δεξιό τμήμα της στενής ζωφόρου διακρίνονται καθαρά οκτώ νέοι άνδρες, που παρακολουθούν τα δρώμενα και συνομιλούν μεταξύ τους. 

Το θυραίο άνοιγμα του τάφου πλαισιώνεται από δύο άντρες με μακριές σάρισες, που τυλιγμένοι σε χλαμύδες στέκουν σιωπηλοί στην είσοδο, σαν άγρυπνοι φρουροί του.

Πάνω από τα κεφάλια τους απεικονίζονται δύο ασπίδες με παραστάσεις, στα αριστερά ένα γοργόνειο (κεφάλι της Μέδουσας) και στα δεξιά ο φτερωτός κεραυνός του Δία.

Να σημειωθεί ότι ο Μακεδονικός Τάφος είναι επισκέψιμος, υπό κανονικές συνθήκες για το κοινό τον μήνα Ιούνιο κατά τις ώρες 8:30-15:30 τις εξής ημέρες: 2, 3, 5, 6, 9, 10, 12, 13, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 27, 27 και 30.

Πηγή φωτογραφιών: fb page “Άγνωστη Θεσσαλονίκη”

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα