Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟι δύο αλλαγές του νόμου για την οπαδική βία που έρχονται τις...

Οι δύο αλλαγές του νόμου για την οπαδική βία που έρχονται τις επόμενες ημέρες

Τουλάχιστον δύο νέα μέτρα που θα ενταχθούν στον ειδικό ποινικό νόμο για την αθλητική βία, θα ανακοινωθούν σύντομα, μπορεί και εντός της βδομάδας, με επισπεύδων το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Τις νέες αυτές διατάξεις που υλοποιούν όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα καταρτίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:

– Καμιά εξαίρεση στα αδικήματα οπαδικής βίας, από την απευθείας χωρίς αναστολή ή εξαγορά, έκτιση της ποινής στις φυλακές

– Παράλληλα ένταξη, πιθανόν, περισσοτέρων αδικημάτων σε αυτά που η ποινή δεν μετατρέπεται όταν διαπράττονται

– Επιβολή περιοριστικών όρων στους κατηγορουμένους ή υπόπτους (αντιμέτωπους με πλημμελήματα, κάτι που δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα) εφόσον δεν είναι δυνατή για λόγους ανωτέρας βίας ή τεχνικούς λόγους (π.χ δεν έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση ή η προανάκριση) η παραπομπή τους σε δίκη εντός 30 ημερών, όπως προβλέπεται ρητά από τον εν ισχύ αθλητικό νόμο.

Αλλαγές
Ο αθλητικός νόμος 4809/2021, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 τροποποίησε διατάξεις:

Συγκεκριμένα (άρθρο 41ΣΤ παρ. 6 του νόμου 4809/2021) : “…Στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Π.Κ.

Κατ’ εξαίρεση το δικαστήριο με την απόφασή του δύναται να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, αν κρίνει, με βάση ειδικά στοιχεία τα οποία μνημονεύονται στην αιτιολογία της απόφασης, ότι η εκτέλεσή της δεν είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων στο μέλλον, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και την όλως περιστασιακή δράση του.

Η αλλαγή πιθανότατα θα αφορά στην αφαίρεση της ΑΣ κατ’ αναστολής που δίδεται ως δικαίωμα στο δικαστήριο. Συνεπώς ο δράστης, απαρέγκλιτα θα οδηγείται στη φυλακή, ενώ πιθανόν θα αυξηθούν και τα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται διαφορετικά (με αυξημένη ποινή) όταν διαπράττονται στο πλαίσιο οπαδικής βίας.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη ρητή διάταξη για εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων εντός 30 ημερών (αρθρο 41ΣΤ παρ. 8α του νόμου 4809/2021) : “…Τα αδικήματα του παρόντος άρθρου διώκονται αυτεπαγγέλτως. Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου τέλεσής τους. Για την εκδίκαση των αδικημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ. Σε κάθε περίπτωση τα αδικήματα του παρόντος άρθρου εκδικάζονται εντός τριάντα (30) ημερών”.

Πολλές φορές η εφαρμογή της διάταξης είναι ανέφικτη για τεχνικούς λόγους (π.χ διότι ενεργείται προανάκριση ή λόγω της υπερφόρτωσης των πινακίων όπως αυτή την περίοδο λόγω covid) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές, οι κατηγορούμενοι (όπως ο νεαρός που φέρεται να διέφυγε μετά την δολοφονία του Άλκη) να διαφεύγουν.

Η πρόταση εν προκειμένω είναι να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι (κάτι που γενικώς για πλημμελήματα του Ποινικού Κώδικα δεν ισχύει σήμερα) αμέσως μετά τη άσκηση της δίωξης ή την κλήτευση του ως υπόπτου. Τέτοιοι μπορεί να είναι οι κλασικοί (π.χ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) αλλά και άλλοι που επιβάλλονται σε αδικήματα αθλητικής βίας όπως π.χ η απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους ή η εμφάνιση σε ΑΤ όταν διεξάγεται κάποιος αγώνας.

Πηγή: capital

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα