Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟΑΣΘ: Σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων μετά την κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων

ΟΑΣΘ: Σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων μετά την κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων

Σημαντική φαίνεται πως είναι η εξοικονόμηση καυσίμων που έχει πετύχει ο ΟΑΣΘ κατά το διάστημα κυκλοφορίας των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

Συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο ΟΑΣΘ μείωσε κατά 828.045 τα λίτρα πετρελαίου κίνησης που κατανάλωσε, σε σχέση με πέρσι, εξοικονομώντας χρήματα και, κυρίως, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Ειδικότερα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατανάλωσαν 3.429.674 λίτρα πετρελαίου ενώ φέτος, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ήταν 2.601.630 λίτρα, μειωμένη δηλαδή κατά περίπου 24%. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης να μειώσει αισθητά την κατανάλωση πετρελαίου, καθώς και το κόστος προμήθειας πετρελαίου.  Ακριβέστερα ενώ από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 δαπανήθηκαν 4.174.000 ευρώ για καύσιμα, φέτος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσό μειώθηκε στα 2.962.000 ευρώ, με τον ΟΑΣΘ να εξοικονομεί περισσότερα από 1,2 εκ. ευρώ.

Στον αντίποδα όπως εξηγεί ο διευθυντής Οικονομικών του ΟΑΣΘ, κ. Παύλος Τριχάκης: “ο Οργανισμός αύξησε το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ανήλθε σε 417.000 ευρώ, όταν πέρσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 105.000 ευρώ. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων είναι σημαντικότατη”, με το ετήσιο όφελος για τον ΟΑΣΘ εκτιμάται σε 3 εκ. ευρώ.
Παράλληλα τεράστια είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη για την Θεσσαλονίκη, από τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ, κ. Κώστα Ταγγίρη να επισημαίνει πως: “Τα ηλεκτρικά λεωφορεία μας, πέρα από λειτουργικά, άνετα και αθόρυβα, χαρακτηριστικά που διαπιστώνουν καθημερινά οι επιβάτες μας, είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων και υπηρετούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων”, τονίζοντας ότι η κυκλοφορία ενός και μόνο ηλεκτρικού λεωφορείου στη θέση ενός πετρελαιοκίνητου, γλυτώνει μέσα σε έναν χρόνο την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης από 8,1 κιλά αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα