Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΟΑΣΘ: Κακή συντήρηση και βλάβες καθηλώνουν τα λεωφορεία – Τεράστια ταλαιπωρία τις...

ΟΑΣΘ: Κακή συντήρηση και βλάβες καθηλώνουν τα λεωφορεία – Τεράστια ταλαιπωρία τις ώρες αιχμής

Παρά τη σημαντική ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) τον τελευταίο χρόνο και τη βελτίωση των συνθηκών μέσα σε αυτά κατά την εκτέλεση των δρομολογίων, η εικόνα κατά τις ώρες αιχμής στις κεντρικές γραμμές απέχει πολύ από το να θεωρείται ικανοποιητική, με τους επιβάτες να στοιβάζονται, να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους και ούτε λόγος να μπορεί να γίνεται για τήρηση οποιασδήποτε απόστασης την εποχή της πανδημίας.

Η αιτία είναι ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν καθημερινά λιγότερα λεωφορεία από αυτά που έχει ανάγκη η πόλη, με βάση και την έρευνα – καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει ο ΟΑΣΘ. Αυτό διότι πολλά λεωφορεία, μεταξύ αυτών και κάποια που αποκτήθηκαν πρόσφατα, βρίσκονται συχνά στα συνεργεία του οργανισμού λόγω κακής συντήρησης και βλαβών, ενώ κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων υπάρχει και μεγάλη έλλειψη οδηγών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόβλημα εντάθηκε, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, από το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο συνολικά 110 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων οδηγοί, ζήτησαν και πήραν μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, σημειώνει στο ethnos.gr ότι η ενδυνάμωση του στόλου των λεωφορείων συνεχίζεται και ότι σύντομα ο αριθμός τους θα φτάσει αυτόν που απαιτείται, για να ικανοποιούνται χωρίς προβλήματα οι ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο ο ΟΑΣΘ απέκτησε πάνω από 300 λεωφορεία, περισσότερα από όσα είχε αποκτήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Λείπουν δεκάδες λεωφορεία

Ειδικότερα, αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν κατά μέσο όρο ημερησίως 300-330 λεωφορεία, αριθμός που εξαρτάται από τις βλάβες που παρουσιάζουν. Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα και με βάση τον προγραμματισμό και την καταγραφή των αναγκών από τον ΟΑΣΘ, για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης, πρέπει να κυκλοφορούν σε αυτήν καθημερινά 397 λεωφορεία, ενώ για τις ανάγκες ολόκληρου του νομού ο αριθμός τους θα πρέπει να ανέβει στα 517.

«Έχουμε αρκετά λεωφορεία που βρίσκονται ή μπαινοβγαίνουν στα συνεργεία με διάφορα προβλήματα. Ακόμα και από τα 49 λεωφορεία, που προμηθεύτηκε ο ΟΑΣΘ από τη Λειψία με δωρεά του Δήμου Θεσσαλονίκης, μόνο τα είκοσι αυτήν τη στιγμή μπορούν να κυκλοφορήσουν, αφού τα υπόλοιπα θέλουν συντήρηση. Επίσης, δεν κυκλοφορούν και πολλά από τα 180 λεωφορεία που απέκτησε ο οργανισμός από ανάδοχο μέσω leasing, είτε λόγω βλαβών είτε λόγω έλλειψης οδηγών. Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι μικρότερο σε σύγκριση με πριν από κάποιους μήνες και για να γίνει καλύτερη η κατάσταση, θα πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για πρόσληψη οδηγών. Το πρόβλημα επιτείνουν και οι πορείες που γίνονται καθημερινά στο κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι όσα λεωφορεία κι αν προμηθευτεί ο οργανισμός, η κατάσταση δε θα είναι ποτέ ικανοποιητική τις ώρες αιχμής, ιδίως μεταξύ 7:00-10:00 το πρωί. Εύχομαι κουράγιο σε επιβάτες και εργαζόμενους μέχρι να ολοκληρωθεί το μετρό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Δήμκας.

Ο ίδιος αναφέρεται και σε 110 εργαζόμενους του οργανισμού που πήραν μετάταξη το τελευταίο δίμηνο, οι οποίοι, όπως λέει, έφυγαν εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με το μέλλον του ΟΑΣΘ κυρίως μετά το 2022.
«Θα καλύψουμε τις ανάγκες»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, η προσπάθεια ενίσχυσης του στόλου των λεωφορείων του οργανισμού συνεχίζεται και μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο θα προμηθευτεί άλλα 38 λεωφορεία στο πλαίσιο της προαίρεσης προηγούμενου διαγωνισμού.

«Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την ανάταξη όσων λεωφορείων μπορούν να αναταχθούν, με στόχο να ξεπεράσουμε τα 500 λεωφορεία που θα κυκλοφορούν καθημερινά, τα οποία μαζί με αυτά των ΚΤΕΛ θα γίνουν 550. Άρα θα φτάσουμε στον αριθμό που απαιτείται, για να μην υπάρχουν προβλήματα. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις ανάγκες του κόσμου. Έχουμε ήδη κάνει μία έρευνα με τους επιβάτες και θα κάνουμε μια ακόμα την άνοιξη. Δυστυχώς, τα τελευταία 10-15 χρόνια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι κακοσυντηρημένα και βγάζουν πολλές βλάβες. Τον τελευταία χρόνο πήραμε 260 λεωφορεία συν τα 49 από τη Λειψία. Σε δώδεκα μήνες πήραμε τόσα λεωφορεία, όσα δεν πήρε η Θεσσαλονίκη τα τελευταία τριάντα χρόνια», αναφέρει ο κ. Σκόδρας.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα