Το τελευταίο μέτρο που θα φύγει είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Αυτό διαμηνύουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνουν, δε, πως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά μετά το Πάσχα, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Στο τραπέζι της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μπαίνει αυτήν την Τετάρτη (30/3) ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, με έμφαση στην κατάργηση της μάσκας, αλλά και της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ωστόσο ο κ. Τζανάκης συνιστά προσοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι τα παραπάνω μέτρα να καταργηθούν σταδιακά, με ορίζοντα ισχύος από την 1η Απριλίου 2022, έως το τέλος του καλοκαιριού, 31η Αυγούστου 2022.
Σχολιάζοντας τα μέτρα χαλάρωσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τονίζει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί:
«Νομίζω ότι είναι αρκετά πρόωρο αυτή τη στιγμή να συζητάμε το θέμα της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της περαιτέρω χαλάρωσης της χρήσης μάσκας. Πρέπει ίσως να πάμε έτσι όπως είμαστε, έτσι ώστε να περάσουμε ένα καλό Πάσχα. Και θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα γιατί θα επιτρέπονται φέτος όλες οι μετακινήσεις και θα μπορούμε όλα αυτά τα οποία δεν ζήσαμε στο προηγούμενο Πάσχα να τα ζήσουμε τώρα τουλάχιστον».
Την Τετάρτη, ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας θα κληθούν να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ενώ – όπως έχουν τονίσει με έμφαση όλοι οι υγειονομικοί υπεύθυνοι της χώρας – το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα επανέλθουν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Οι δύο ημερομηνίες που εξετάζουν οι επιστήμονες -μετά από εισήγηση της κυβέρνησης- για την έναρξη του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων, είναι:
Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου
Δευτέρα 2 Μαϊου (μία εβδομάδα μετά το Πάσχα)
Ανατροπή με την Όμικρον 2
Ανατροπή στην πτωτική πορεία της πανδημίας έφερε το νέο κύμα της Όμικρον 2, που στη χώρα μας εντοπίζεται σε πάνω από το 60% των νέων μολύνσεων και στην Κρήτη, που έχει κυριαρχήσει, στο 100%.
Η νέα υπομετάλλαξη του κορονοϊού έφερε αύξηση κρουσμάτων (σε πάνω από 20.000 στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο – ΚΜΟ 7 ημερών) και αύξηση στις νοσηλείες, στις 383 (+54 στον ΚΜΟ 7 ημερών).
Ως εκ τούτου, δεν θα πετάξουμε σύντομα τις μάσκες σε κλειστούς χώρους, όπως στα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια, όπως τόνισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Τα δεδομένα δεν είναι καλά», όπως είπε και πρόσθεσε «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το έχουμε και τηρούμε τα μέτρα μέχρι να χαλαρώσουμε. Δεν είναι η ώρα τώρα», ανέφερε συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
«Οι μολύνσεις είναι πολλές» είπε και πρόσθεσε «Θα ήθελα να σας πω καλές ειδήσεις αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι λόγω του καιρού μπορούμε να είμαστε έξω, χωρίς τη μάσκα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της ανέφερε πως πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο, και να μην κολλήσουμε για να περάσουμε ένα καλό Πάσχα.
«Οι μάσκες θα “φύγουν” πιο δύσκολα»
Στο δυσμενές σενάριο που δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί με μια απότομη κατάργηση όλων των περιορισμών, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα από 35 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, αλλά και αύξηση των υπόλοιπων δεικτών της πανδημίας, αναφέρει o Νίκος Τζανάκης, ο οποίος με τα μαθηματικά μοντέλα που “τρέχει” με την επιστημονική του ομάδα, είχε προβλέψει πριν από ακριβώς ένα μήνα σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr την έξαρση των κρουσμάτων και το νέο κύμα της Όμικρον 2.
«Αν τα ανοίξουμε όλα από 1η Απριλίου θα επικρατήσει το δυσμενές σενάριο και θα πάμε και σε πιο πολλά κρούσματα και σε παράταση της έξαρσης. Επομένως πρέπει να το κάνουμε σταδιακά. Και μάλιστα με έμφαση στη μάσκα», δηλώνει και προσθέτει:
«Το τελευταίο που θα φύγει θα είναι η μάσκα. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν χάσει λιγάκι την αξία τους τώρα για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι πως αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο, έχει αρρωστήσει δηλαδή. Άρα έχουμε μια φυσική ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσεγγίζει ίσως το 85% με 90% στο πληθυσμό», τονίζει ο επιστήμονας.
Τώρα, για ως προς το πότε θα πρέπει να καταργηθούν τα πιστοποιητικά, ο ειδικός τονίζει πως ο ίδιος θα προτιμούσε αυτό να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα.
«Γιατί το λέω αυτό; Διότι θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της στιγμής που δεν είναι καλά. Επομένως χρειάζεται μια σταδιακή χαλάρωση. Να πάμε σε μια χαλάρωση των πιστοποιητικών εμβολιασμών στην εστίαση μετά το Πάσχα και εν συνεχεία το καλοκαίρι -εφόσον οι δείκτες είναι καλοί- να προχωρήσουμε σε ολική κατάργηση. Αρχίζει και η τουριστική περίοδος και οι τουρίστες δεν θα έχουν πιστοποιητικά», εξηγεί ο κ. Νίκος Τζανάκης.
Που θα παραμείνουν οι μάσκες
Σε ό,τι αφορά πάντως τις μάσκες, λέει πως ακόμα κι αν καταργηθούν στους εσωτερικούς χώρους, θα παραμείνουν σε πολλούς χώρους, όπως νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Θα πρέπει να κρατηθεί οπωσδήποτε (σ.σ. η μάσκα) και να υπάρχει ισχυρή σύσταση ακόμη κι αν καταργηθεί κάποια στιγμή, να παραμείνει στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας (και στα αεροπλάνα), στις εκκλησίες και στους εργασιακούς χώρους αν είναι πάνω από 5 έως 10 άτομα να εργάζονται στον ίδιο χώρο», τονίζει.
Η μάσκα, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να καταργηθεί μέσα στο καλοκαίρι σε όλους του ανοιχτούς χώρους «και όχι μόνο αν περπατάς μόνος σου, αλλά και στα γήπεδα παραδείγματος χάριν. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει ισχυρή σύσταση για όσους πρέπει, έχουν λόγους υγείας δηλαδή και θέλουν, να τη φοράν τη μάσκα αν διαπιστώνουν συνωστισμό», καταλήγει.
Πηγή: iatropedia.gr