Νέος καύσωνας – εξπρές τριών ημερών θα πλήξει τη χώρα μας πάλι από σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία που σε κάποιες περιοχές θα φτάσει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει πτώση από την Πέμπτη, μέρα που ο καιρός θα είναι ασταθής, καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Το νέο κύμα καύσωνα θα είναι λίγο ηπιότερο από το προηγούμενο αφού θα συνοδευτεί από μελτέμια.
Η Χριστίνα Ρήγου, μετεωρολόγος του Mega ανέφερε πως σήμερα Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος και ζεστός καιρός, καθώς θα ξεκινήσει ένας νέος καύσωνας – express. Η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και στα ηπειρωτικά και στα νησιωτικά τμήματα. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου ο ήλιος θα κυριαρχήσει και για το υπόλοιπο της ημέρας.
Το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει για σήμερα: «Αίθριος καιρός με μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι απο βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις στα ορεινά και πιθανότητα για τοπιές βροχές στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις εώς 6 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο απο δυτικές – βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ .
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 38-40 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 15 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 36-38, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 16 έως 33-35 και πολύ τοπικά έως 39 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς απο διάφορες διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 36-38 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 22 έως 33-35 βαθμούς».
6 ερωτήσεις για τον καύσωνα των 11 ημερών
1) Τι ορίζουμε ως καύσωνα;
Ο όρος «καύσωνας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια παρατεταμένη περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλο που δεν υπάρχει μοναδικός ορισμός, τα όρια θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να χαρακτηριστεί ως καύσωνας ένα θερμό κύμα είναι για τη μέγιστη θερμοκρασία οι 37°C και για την ελάχιστη οι 26°C, για τουλάχιστον 3 συνεχόμενες ημέρες.
2) Ποιες συνθήκες δημιούργησαν το παρατεταμένο κύμα καύσωνα;
Η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πιο σπάνια όμως, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όταν αργά κινούμενα βαρομετρικά συστήματα υψηλής πίεσης επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, οι αέριες μάζες στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θερμαίνονται περαιτέρω (μέσω αδιαβατικής συμπίεσης).
Η παρουσία ενός ισχυρού αεροχειμάρρου πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο και Κεντρική Ευρώπη, ο οποίος απέτρεπε την κίνηση χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων προς την περιοχή μας προκάλεσε την εμμονή του καύσωνα για ένα διάστημα 11 ημερών.
3) Κάθε πότε έχουμε επεισόδια καύσωνα στη χώρα μας;
Οι καύσωνες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε αριθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Μερικά στατιστικά στοιχεία για τα εντονότερα επεισόδια καύσωνα στη χώρα μας μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μας πατώντας εδώ.
4) Ποια ήταν τα θερμοκρασιακά ρεκόρ που καταγράφηκαν;
Οι μέγιστες θερμοκρασίες κάθε ημέρας από τις 27/07 έως και τις 05/08/2021 σημειώθηκαν στις περιοχές του Πίνακα.
Οι υψηλότερες 10 μέγιστες θερμοκρασίες από τις 27/07 έως και τις 05/08/2021 εμφανίζονται στον Χάρτη, με την απόλυτη μέγιστη να καταγράφεται στον μετεωρολογικό σταθμό του Λαγκαδά με 47.1 ⁰C στις 03/08/2021.
5) Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για αυτό το επεισόδιο καύσωνα;
Ολοένα και περισσότερες ανεξάρτητες επιστημονικές εργασίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών δεν θα είχαν την ένταση ή τη διάρκεια που έχουν χωρίς τη συνεισφορά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας συνεισφέρει στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι ο καύσωνας, όμως περισσότερο επηρεάζει την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης και τη διάρκειά τους. Πολύ πιθανό χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο καύσωνας που βιώνουμε τώρα να μην είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Ένα ακόμη γεγονός το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή είναι η ολοένα πιο πρώιμη και πιο όψιμη εμφάνιση καυσώνων κατά τη διάρκεια ενός έτους.
6) Ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός κύματος καύσωνα;
Οι καύσωνες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής μας και το φυσικό περιβάλλον.
Όταν η θερμοκρασία του αέρα ξεπερνά τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, ο οργανισμός μας απορυθμίζεται και δαπανά μεγάλη ποσότητα ενέργειας ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία του, κυρίως μέσω της εφίδρωσης. Παρατεταμένα κύματα καύσωνα προκαλούν επίσης αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Δυστυχώς και σε αυτό το κύμα καύσωνα καταγράφηκαν θάνατοι που συνδέονται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες.
Ακόμη, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ξηρής καύσιμης ύλης, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες.
Τέλος, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνεται σημαντικά, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις του υπερκείμενου αέρα, και σημειώνονται «καύσωνες της θάλασσας» οι οποίοι πλήττουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Πηγή: ieidiseis.gr