Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΝέος διπλωματικός γύρος Ουκρανία – Ρωσίας. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη

Νέος διπλωματικός γύρος Ουκρανία – Ρωσίας. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη

.

******

Εντείνονται εκ νέου οι διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με το 4ο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας να είναι προγραμματισμένος για σήμερα αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς οι δύο πλευρές ανέφεραν πρόοδο, ακόμη και μετά τη ρωσική επίθεση χθες σε στρατιωτική βάση στα δυτικά μια ανάσα από τα πολωνικά σύνορα, που όξυνε την ένταση με το ΝΑΤΟ δια της Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίζει ότι «θα απαντήσει εάν πέσει έστω και μία σφαίρα σε νατοϊκό έδαφος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις να συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα, με τον ουκρανικό στρατό να προειδοποιεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις. Οι σειρήνες ήχησαν πάλι τη νύχτα σε Λβιβ και Χάρκοβο. Η ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε χθες ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμά ότι πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις σε Χαρκίβ, Σούμι και Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου. Παράλληλα καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που -όπως σημείωσε -αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν. Επίσης χθες Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας ακόμη τραυματίστηκε από σφαίρες στο Ιρπίν. κοντά σε σημείο ελέγχου.Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην Μαριούπολη και θα επιχειρήσει ξανά σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ανά την Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις διαμαρτυρίες να μην λείπουν και από τη Ρωσία παρά την καταστολή από τις αρχές. Βίαιες συλλήψεις έγιναν στην πλατεία Μανέζναγια, στο κέντρο της Μόσχας, στο Βλαδιβοστόκ, στην Αγία Πετρούπολη.

Τα γερμανικά συνδικάτα κάλεσαν διαμαρτυρία στο Βερολίνο και ο ηλιόλουστος καιρός ενίσχυσε τη συμμετοχή. Η πορεία από την πλατεία Alexanderplatz, πλατεία που πήρε το όνομά της από τον Ρώσο Τσάρο Αλέξανδρο κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Πολλοί συμμετέχοντες έφεραν σημαίες στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας, ενώ άλλοι έφεραν αντιπολεμικά πανό «αλληλεγγύης για τον λαό στην Ουκρανία».

«Τι κάνεις στον γείτονά σου;» αναγραφόταν σε πανό, ενώ το πλήθος περνούσε από τη ρωσική Πρεσβεία. Αρκετοί συμμετέχοντες στη διαδήλωση του Βερολίνου είπαν ότι ήταν Ρώσοι που ντρέπονταν για αυτό που έκανε η χώρα τους.

Στη Ρωσία, όπου οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αντιμετωπιστεί με αθρόες συλλήψεις, η οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info ανέφερε ότι περισσότεροι από 668 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε 36 πόλεις μέχρι αργά το απόγευμα ώρα Μόσχας.

Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία σε κεντρικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Manezhnaya κοντά στο Κρεμλίνο, με αστυνομικούς να μεταφέρουν διαδηλωτές σε περιμένοντας αστυνομικά βαν, όπως μετέδωσαν και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Στις διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών η OVD-Info κατέγραψε περισσότερες από 5.000 προσαγωγές.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαρσοβία, στο Λονδίνο και στις γερμανικές πόλεις Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Στουτγάρδη.

Ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα διοργάνωσε διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι επιβαίνοντες σε δεκάδες αυτοκίνητα κυμάτισαν ρωσικές και σερβικές σημαίες, κορνάρησαν και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Μερικά αυτοκίνητα είχαν ζωγραφισμένο το “Z” – το γράμμα χρησιμοποιείται σε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της συμμάχου της Ρωσίας.

Στην Κύπρο, περίπου 50 Ρώσοι υπήκοοι ενώθηκαν με τους Ουκρανούς στην παραθαλάσσια πόλη της Λεμεσού  για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

AP Photo/Petros Karadjias

Νωρίτερα την Κυριακή, Ουκρανοί υπήκοοι στην Ταϊβάν πραγματοποίησαν πορεία στην Ταϊπέι.

Πηγή:ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα