Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΝέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα -Τελεσίγραφο για την επίταξη...

Νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα -Τελεσίγραφο για την επίταξη γιατρών στη Β. Ελλάδα

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ μετά την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοιού και την αύξηση των εισαγωγών Covid ασθενών στα νοσοκομεία.
Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία. Αρχικά θα αφορά ειδικές κατηγορίες και περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε χθες ότι ήδη υπάρχει ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είπε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν στη διάθεση του ΕΣΥ 200 κλίνες, ενώ στη Θεσσαλία 206. Και για την Αττική βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΥ, ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα αν παραστεί ανάγκη. Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν, μέσω της συνεννόησης με τον ιδιωτικό τομέα οι διαθέσιμες ΜΕΘ συμπληρώνοντας ωστόσο πως εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 50% και οι θάνατοι κατά 13%. Η πληρότητα των εντατικών τώρα φτάνει στο 88% στην επικράτεια και στο 97% στη Θεσσαλονίκη . 47.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοιού μέχρι στιγγμής στην χώρα.

Χθες ανακοινώθηκαν 6.801 νέες λοιμώξεις. Στους 503 ανήλθαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 67 άνθρωποι κατέληξαν.

Τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται κρίσιμα και για τη λήψη νέων μέτρων, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωσή τους. Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να προβεί σε νέες εισηγήσεις την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το στάδιο, εξετάζεται η υποχρέωση rapid test 24 ωρών για τους ανεμβολίαστους και η μείωση του αριθμού των εισερχομένων σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι και οι αγορές με τη μέθοσο του click away στο λιανεμπόριο.

“Τα ημερήσια κρούσματα προς το τέλος Νοεμβρίου θα ξεπεράσουν τις 9 χιλιάδες κατά μέσο όρο, ενώ σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε ακόμα και 10 με 11 χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Αναφερόμενους στους διασωληνομένους εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 600. Τέλος σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας που διανύουμε, υπάρχει όμως για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων αρχές Δεκεμβρίου.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλιάδες κρούσματα. Σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους. «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε .

Τέλος, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας -όπως είπε- οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα