Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΝάσος Ηλιόπουλος στο Seleo.gr: «Η κυβέρνηση προτιμάει να σκορπάει χρήματα σε κολλητούς»

Νάσος Ηλιόπουλος στο Seleo.gr: «Η κυβέρνηση προτιμάει να σκορπάει χρήματα σε κολλητούς»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη του στο Seleo.gr, όπου σχολιάζει όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Συνέντευξη: Δήμητρα Τσάτσου

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «στο ρεύμα αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι μέσω της ΔΕΗ να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική που θα συγκρατήσει τις αυξήσεις. Αντιθέτως, η ΝΔ ξεπουλάει εν μέσω ενεργειακής κρίσης το δημόσιο εργαλείο και απλά δίνει ένα ανεπαρκές επίδομα». Αναφορικά με την ραγδαία αύξηση της πανδημίας στη χώρα μας και την τρομακτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει ότι «είναι τεράστια η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας τρεις φορές και έχει αφήσει το ΕΣΥ με 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».

Για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τον ενδεχόμενο φόβο απόρροιας ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος, απέφυγε να απαντήσει ευθέως , καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία. «Η οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά ενός κόμματος δεν θα ήταν μια ενέργεια πολιτικά πρέπουσα», σχολίασε. Τέλος, για επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς, μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, κάνει λόγο ο κ. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου:

Νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ. Θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κι άλλες ομάδες πολιτών στα μέτρα, κι αν ναι από πού θα μπορούσαν να αντληθούν τα χρήματα;

Επιτρέψτε μου να δώσω κάποια παραδείγματα για να μπορέσω να τεκμηριώσω όχι μόνο τις διαφωνίες μας αλλά την συνολικά λάθος κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Η συζήτηση ενός προϋπολογισμού έχει πάντα μαζί της το κλείσιμο του προηγούμενου έτους. Είδαμε έτσι ότι από τα 2,6 δις που είχαν προϋπολογιστεί να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τελικά το ποσό είναι μόλις 150 εκ. Άρα μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Ο προϋπολογισμός του 22 περιλαμβάνει περικοπές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία μεγαλύτερες από το έκτακτο επίδομα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλάμε δηλαδή για τον ορισμό της υποκρισίας. Επίσης υπάρχουν δημόσιες πολιτικές που θα μπορέσουν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά π.χ. η ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία θα συμβάλει να μείνουν ανοικτές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και να σωθούν θέσεις εργασίας. Αντιθέτως τι θα εισπράξει το κράτος από μία επιχείρηση που θα κλείσει; Τέλος η αύξηση του βασικού μισθού είναι κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει ταυτόχρονα τους χαμηλόμισθους και συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης και των δημοσίων εσόδων.

Για να έρθω τώρα στο θέμα της ακρίβειας και ειδικά στο ρεύμα αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι μέσω της ΔΕΗ να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική που θα συγκρατήσει τις αυξήσεις. Αυτό έκανε π.χ. η Ισπανία. Αντιθέτως η ΝΔ ξεπουλάει εν μέσω ενεργειακής κρίσης το δημόσιο εργαλείο και απλά δίνει ένα ανεπαρκές επίδομα. Συνολικότερα τώρα η δημοσιονομική χαλάρωση σε όλη την ΕΕ είναι κάτι το δεδομένο. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν ακριβώς αυτή την ευχέρεια προκειμένου να μην έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και μια ακόμα οικονομική κρίση, πέραν της υγειονομικής. Γιατί σε αυτή την περίπτωση ο λογαριασμός που θα έρθει τους οικονομικά ασθενέστερους θα είναι ακόμα μεγαλύτερος στο άμεσο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ένα κοστολογημένο πρόγραμμα με μόνιμα και έκτακτα μέτρα. Στοιχείο αυτής της πρότασης είναι και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε ότι αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει μόνιμη 13η σύνταξη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης την έλεγε ψίχουλα. Ωστόσο ποτέ δεν την έδωσε και τώρα, εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας δίνει 250 ευρώ και πανηγυρίζει. Η κυβέρνηση όμως προτιμάει να σκορπάει χρήματα σε φίλους και κολλητούς με ρεκόρ απευθείας αναθέσεων.

 Η πανδημία δείχνει να μην υποχωρεί, τα κρούσματα καθημερινά βρίσκονται στα ύψη, με την εικόνα του ΕΣΥ να τρομάζει τους ειδικούς. Στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη γιατροί λιποθύμησαν από την κούραση. Την ίδια ώρα, ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί στη Θεσσαλονίκη, έλαβαν φύλλο πορείας. Ποιες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αν πιστεύετε ότι μόνη λύση είναι ιδιωτικά νοσοκομεία να μπουν στη μάχη;

Να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο απωλειών/εκ. κατοίκων η Ελλάδα βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., μόνο μέσα στον Νοέμβρη έχουμε θρηνήσει 2.217 απώλειες. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πόσες από αυτές έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ και ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας μέσα στις ΜΕΘ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 36 γιατροί του νοσοκομείο «Παπανικολάου» με εξώδικό τους φώναξαν για την απελπισία τους. Το «Ιπποκράτειο» ακυρώνει ακόμα και τα έκτακτα χειρουργεία. Τι ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης που απαντά άμεσα σε αυτή την κατάσταση; Τίποτα. Εξηγούμαι, ακόμα και αν αύριο εμβολιαζόταν με την πρώτη δόση το σύνολο των ανεμβολίαστων έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο μήνα. Για αυτό ζητάμε άμεσα μέτρα όπως επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στις κόκκινες περιοχές, επιστροφή της τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικά τεστ για όλους και ακύρωση των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων.

Για τον εμβολιασμό λέμε το εξής απλό: να ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα της Πορτογαλίας. Δηλαδή μέσα από την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να τρέξει ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες και την συνεργασία και της αυτοδιοίκησης πόρτα-πόρτα τόσο για την τρίτη δόση όσο και για την πρώτη.

Συνολικότερα όμως πρέπει να σταματήσουμε να δεχόμαστε βολικά ψέματα. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ορίσει το τέλος αυτής της μάχης. Είναι τεράστια η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας τρεις φορές και έχει αφήσει το ΕΣΥ με 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας αυτό είναι το βασικό δίδαγμα. Το χαράτσι των 100 ευρώ και τα δύο τεστ πριν την γαλοπούλα των Χριστουγέννων δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς, μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Γονείς – αρνητές σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες κι άλλες περιοχές, δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην πάει χαμένη η μάχη για τη διαχείριση της πανδημίας κι αν συμφωνείτε που τις ποινές που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση της επιμέλειας.

Το πρώτο μέλημα είναι συνολικά η λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που εν μέσω πανδημίας αύξησε τον μ.ο. των παιδιών ανά τμήμα. Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση προχωράει σε συγχωνεύσεως και δημιουργεί τμήματα με 29 μαθητές και μαθήτριες. Κατά δεύτερον θα πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ιδίως ως προς το σημείο που προβλέπεται ότι θα πρέπει να νοσήσουν οι μισοί μαθητές σε κάθε τάξη για να μπουν τα παιδιά σε καραντίνα. Υπάρχει η δυνατότητα για αραίωση των τμημάτων και εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση αδιαφορεί. Τώρα σε σχέση με το πρόβλημα που αναφέρεται η θέση μας είναι ότι το σχολείο δεν πρέπει να λειτουργεί με αποκλεισμούς ούτε με αυταρχισμό. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή και χρειάζεται με την βοήθεια ειδικών συμβούλων να υπάρξει στήριξη σε αυτά τα παιδιά για να μην αποκλειστούν από το σχολικό περιβάλλον. Είναι σίγουρα μια πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική διαδικασία από το να μπει απλά μια ποινή αλλά μόνο έτσι μπορούμε και να φέρουμε πραγματική αλλαγή και να κρατήσουμε τα παιδιά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Ένα νέο ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον Γ.Παπανδρέου ή τον Α.Λοβέρδο, φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Καθώς αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή μια εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής στην οποία συμμετέχουν 6 υποψήφιοι για την προεδρία. Η οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά ενός κόμματος δεν θα ήταν μια ενέργεια πολιτικά πρέπουσα. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία μικρή φθορά της ΝΔ αλλά και οριακή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα των εκλογικών τάσεων του Ινστιτούτου, Νίκος Πουλαντζάς. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την Άνοιξη του 2022, βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία;

Οι δημοσκοπήσεις είναι σίγουρα ένα εργαλείο αλλά με όρια, υπενθυμίζω ότι στις τελευταίες εκλογές έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και κατέγραψε 32%. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταγράφουν μια μεγάλη απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική, άρα αντικειμενικά δημιουργείται ένα πολιτικό κενό.

Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε αυτή την μάχη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στον βαθμό που μπορείς να συνδυάσεις τρία στοιχεία: ένα όραμα για την επόμενη μέρα, προγραμματικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό και μία ζωντανή σχέση με την κοινωνία. Στόχος μας είναι μια κοινωνία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και προστασία για όλες και όλους. Ειδικά στο σημερινό πλαίσιο των διαρκών κρίσεων είναι πια καθαρό ότι χρειαζόμαστε ισχυρά εργαλεία δημόσιων πολιτικών. Για αυτό μιλάμε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους – ειδικά υγεία και παιδεία – την βελτίωση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, την ρύθμιση / διαγραφή του πανδημικού χρέους και ενός νέου πλαισίου πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα παραπάνω μαζί με τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία μιας χώρας που θα σέβεται τους ανθρώπους της.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα