Το πιο σκληρό του πρόσωπο δείχνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να ξαναφτάνουν στα όριά τους και τα κρούσματα να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη για τον πληθυσμό της χώρας. Οι αριθμοί δυστυχώς επιβεβαιώνουν την έκρηξη του κορονοϊού σε Αττική και περιφέρεια, αφού μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι περιοχές που εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό μολύνσεων.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη μέρα του Νοέμβρη μέχρι και χθες, δηλαδή μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 58.771 κρούσματα, 456 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 56 ασθενείς, φτάνοντας τους 486.
Τα στοιχεία τρομάζουν ακόμη περισσότερο αν συγκριθούν με αυτά του 2020. Πέρυσι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (1-9 Νοεμβρίου) και εν μέσω του δεύτερου κύματος που τρόμαζε τους ειδικούς, τα κρούσματα ήταν 18.967, οι θάνατοι 200 και οι διασωληνωμένοι 239.
Ενθαρρυντική είναι πάντως τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, με δεδομένο ότι η διαδικασία είχε βαλτώσει κατά κάποιον τρόπο από το καλοκαίρι και μετά. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, χθες κλείστηκαν περίπου 30.000 ραντεβού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο “Live News”, ζήτησε ακόμα και από πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, τουλάχιστον πριν πάρουν την τελική απόφαση να συμβουλευτούν έναν ειδικό.
Την ίδια ώρα, η χώρα παραλαμβάνει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η χορήγησή τους θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να δοθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Πρόκειται για πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, αν και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Πηγή:thetoc.gr