Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜανώλης Γλέζος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» ...

Μανώλης Γλέζος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά σήμερα τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» – όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle – τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left).

Αποστολή στις Βρυξέλλες για το Seleo.gr : Θεοδώρα Απότα

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του – κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για μία σημαντική στιγμή ενώ αναφέρθηκε και στην ομόφωνη αποδοχή της πρότασης. Στην εκδήλωση παρευρίσκονται και αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση και μίλησε για μία “ιστορική μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποδίδει μέγιστη τιμή όχι απλώς σε έναν Έλληνα πολιτικό, σε έναν Έλληνα αγωνιστή αλλά σε ένα ευρωπαϊκό σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στον φασισμό”.

Ακολούθησε βιντεοσκοπημένο βίντεο με την ομιλία του αντιπροέδρου του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. “Ο Μανώλης Γλέζος αγωνίστηκε με πάθος ώστε να ξεπεράσουμε ανοιχτές πληγές” ανέφερε προσθέτοντας ότι “η πατρίδα μας πάντα θα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Μ. Γλέζο”.

Στην ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι “η παρακαταθήκη του Μ. Γλέζου πρέπει να είναι πυξίδα για όλους μας”. Οφείλουμε, πρόσθεσε, όχι απλώς να τιμάμε τους αγώνες που έδωσε αλλά να εμπνεόμαστε και στο δικό μας αγώνα.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε “θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο πάλης ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό”.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν ομιλίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης Γλέζος.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα