Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΜίλτος Τεντόγλου, από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή - Η ιστορία...

Μίλτος Τεντόγλου, από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή – Η ιστορία του χρυσού ολυμπιονίκη

Ο Μίλτος Τεντόγλου με το τελευταίο άλμα του προσγειώθηκε στα 8,41μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η τελική κατάταξη του τελικού
Μίλτος Τεντόγλου 8,41
Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8,41
Μάικελ Μάσο (Κούβα) 8,21
Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 8,18
Τζουβάν Χάρισον (ΗΠΑ) 8,15
Γιουκ Χασιόκα (Ιαπωνία) 8,10
Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8,08
Φίλιπο Ραντάτζο (Ιταλία) 7,99
Κρίστιαν Πούλι (Φινλανδία) 7,92
Τσανγκζού Χουάνγκ (Κίνα) 7,72
Τατζάι Γκέιλ (Τζαμάικα) 7,69
Φαμπιάν Χέινλε (Γερμανία) 7,57

 

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1998 στα Γρεβενά η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό έγινε με έναν παράδοξο τρόπο, όταν σε ηλικία 15 ετών, «όργωνε» τις πλατείες και το δημοτικό στάδιο της πόλης κάνοντας παρκούρ!

Εκεί το μοναδικό του ταλέντο δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τον έμπειρο προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκο, ο οποίος και αναγνώρισε στον νεαρό πρωταθλητή μια απίστευτη αλτικότητα, εκτελώντας την «τέχνη της φυγής». Έτσι του πρότεινε να κάνει µερικά δοκιµαστικά στον στίβο στο άλμα εις μήκος. Τον πρώτο χρόνο βέβαια καθότι ατίθασο νιάτο, ο Τεντόγλου δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς ταυτόχρονα έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το έπταθλο.

Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο και μέσα από σκληρή δουλεία και αφοσίωση, οδηγήθηκε στα 17 του χρόνια στη βελτίωση του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων, ενώ στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.

tentoglou3

Με τέτοιες επιδόσεις είχε κλείσει το εισιτήριο μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.

Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εξήρε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

tentoglou2

Ένα παλμαρέ γεμάτο διακρίσεις και μετάλλια

Το 2016, εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64m.

Από αυτό το σημείο και μετά, έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και δείχνει μεγάλη σταθερότητα, καθώς είναι αήττητος σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου.

Miltiadis Tentoglou's LEGENDARY TOP 5 European Championship Performances

Είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν.

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

tentoglou4__2_

«Το παιδί είναι φανταστικό»
Εμφανώς συγκινημένος και χωρίς να μπορεί να πιστέψει ακόμη τον θρίαμβο, ο προπονητής του Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, μιλώντας στο MEGA, είπε:

«Το παιδί είναι φανταστικό. Μπράβο του, τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω. 13 χρόνια το περιμένω αυτό μετάλλιο. Είμαι αλλού, το παιδί είναι φανταστικό».

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, sport24.gr, Mega

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας

 


 

Διαβάστε Ακόμα