Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΛάρισα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους - Σκηνές σε γήπεδα (ΦΩΤΟ)

Λάρισα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Σκηνές σε γήπεδα (ΦΩΤΟ)

Ξεκινούν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο. Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αλλά έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Την ώρα που οι στρατιώτες χτυπούν τους πασσάλους για το στήσιμο νέων σκηνών, μια μάνα προσπαθεί να κοιμίσει τα παιδιά της πιο πέρα.

Στο γήπεδο του Δαμασιακού το σκηνικό παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εν καιρώ πανδημίας λέει και μάλιστα με κόκκινο συναγερμό η περιοχή κλονίζεται από σεισμό 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετακομίσουν για ένα βράδυ μακριά από τα σπίτια τους. Κι όμως δεν είναι ταινία.

«Όργωνα με το τρακτέρ μετά βίας βγήκα στο δρόμο και πήδηξα κάτω για να είμαι ελεύθερος» εξηγούσε ένα κάτοικος της περιοχής στο larissanet.gr καθώς έβλεπε τις κολώνες να… χορεύουν.

Οι νέοι προσπαθούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα καθώς περιγράφουν τα όσα είδαν λίγες ώρες νωρίτερα.

«Ένα σύννεφο σκόνης είδαμε αφού τρέξαμε έξω από τα σπίτια μας» και προσθέτουν πως προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν.

Δύσκολο πράγμα ο σεισμός. Ταρακουνάει όχι μόνο τα αντικείμενα αλλά και τις θεωρίες για το τι σημαίνει σημαντικό και τι όχι.

Ο στρατός αρχίζει να μοιράζει το φαγητό στους κατοίκους. Κάποιοι το παίρνουν και δεν κατευθύνονται προς μια από τις 30 περίπου σκηνές που στήθηκαν στο χώρο. Κατευθύνονται προς τα αυτοκίνητά τους με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί απόψε.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας δεν έχει σταματήσει να κάνει βόλτες. Ανήσυχος μιλάει στο τηλέφωνο. Δίνει εντολές και προσπαθεί να συντονίσει τη δύσκολη αυτή νύχτα.

Εκεί γύρω και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Παιδής ασχολείται με την ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής.

Ο Ερυθρός Σταυρός με πολυμελή ομάδα κάνει τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσει την κατάσταση. Η αστυνομία περιπολεί το χωριό και ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του γηπέδου για παν ενδεχόμενο. Όλοι σε ετοιμότητα. Όλοι σε επαγρύπνηση.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το γήπεδο του Δαμασίου:

Πηγή: larissanet.gr – ΑΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα