Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορωνοϊός: Ο συνωστισμός έξω από μαγαζιά φέρνει... ψώνια με χρονόμετρο - Όλο...

Κορωνοϊός: Ο συνωστισμός έξω από μαγαζιά φέρνει… ψώνια με χρονόμετρο – Όλο το σχέδιο

Εξελίξεις μετά τις εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο. Σκέφτονται ψώνια με χρονόμετρο. Πώς θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα ψώνια.

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και την κυβέρνηση οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Έτσι, στο «τραπέζι» έχει πέσει η σκέψη για ψώνια με το… ρολόι στο χέρι, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Εκτός από τις ουρές έξω από πολυκαταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων, τεράστιος είναι και ο συνωστισμός στους εμπορικούς δρόμους, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων, που μοιραία θα φέρει νέο lockdown.

Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι γίνεται κατάχρηση του SMS με κωδικό αριθμό 2, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν SMS, και έτσι αναζητείται τρόπος να βρεθεί μία φόρμουλα που δεν θα επιτρέπει σε όποιον έχει για ψώνια να ξεπερνά το δίωρο. Στο «τραπέζι» του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν μπει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει ξανά τα καταστήματα.

Πώς θα κάνουμε ψώνια με… χρονόμετρο
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο αυτό, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου , μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.

Εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα το συζητάμε με τον υπουργό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, «στέλνουμε περίπου 4 εκατομμύρια μηνύματα κάθε εβδομάδα».

«Είχαμε την περασμένη εβδομάδα κάποια sms και είχαμε και την προπερασμένη εβδομάδα κάποια sms και η αύξηση από την μια εβδομάδα στην άλλη ήταν 13%. Δηλαδή η αύξηση είναι σχετικά λελογισμένη. Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια sms την εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποια hotspot στην κίνηση τα οποία είναι προβληματικά. Η Ερμού και κάποια άλλα σημεία είχαν πυκνότητα κίνησης«.

Πως η αστυνομία θα πιάνει όσους σβήνουν μηνύματα
Από το Σάββατο είχε διαπιστωθεί ότι κάποιοι «πονηροί» έστελναν πολλαπλά SMS μετακίνησης προκειμένου να παρατείνουν… τις βόλτες τους στα καταστήματα.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που εξετάζονται προτάσεις για το λανσάρισμα μιας εφαρμογής (application) που θα λειτουργεί ως χρονόμετρο ή τη θέσπιση ενός «κόφτη» για τα SMS που μπορούν να στέλνουν οι πολίτες.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Ομως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση». Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS.

Πώς όμως το κατάφερε αυτό η ΕΛ.ΑΣ; Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι προέκυψε μια νέα εντολή: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε στο OPEN ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».

Στα… κάγκελα οι ειδικοί για τις εικόνες συνωστισμού

Οι εικόνες συνωστισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες που ούτως ή άλλως είναι ανήσυχοι από την εμφάνιση και στη χώρα μας μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι μεταδοτικότερα και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρα.

Παγώνη: Λες και δεν έχουμε μπλουζάκια
Στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού, με ουρές έξω από τα καταστήματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εικόνες αυτές ήταν «σαν να μην έχουμε μπλουζάκια».

Η κ. Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, ωστόσο «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως, λόγω αυτής της κινητικότητας, «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. Τα τεστ της Κυριακής ήταν πολύ λίγα».

Σύψας: «Να επιληφθεί η επιτροπή»
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που παρουσιάζονται μετά το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής χαρακτήρισε επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες. «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» είπε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

«Η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί αυτών των εικόνων. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό. Αυτές τις εικόνες τις είδαμε τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο και κοιτάτε που έφθασε. Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα ότι το ζήτημα θα τεθεί στην επιτροπή πολύ πιο γρήγορα από την Παρασκευή.

Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

Καπραβέλος: Απαράδεκτες εικόνες
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν μετά το άνοιγμα της αγοράς ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας ενώ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη χρήση της κολχικίνης ως όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.

«Αυτές οι εικόνες ήταν η αιτία που είχαμε την διασπορά του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, εκφράζοντας τους φόβους του για τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο όπως υποστήριξε τα νοσοκομεία της χώρα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.

 

 

Πηγή:Newpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα