Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορωνοϊός: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης

Την ανάγκη να αυξηθούν και πάλι τα τεστ (rapid, μοριακά και selftest), προκειμένου να ελεγχθεί το τέταρτο πανδημικό κύμα κορωνοϊού το οποίο επελαύνει επικίνδυνα, επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο CNN, ο καθηγητής χαρακτηρίζει λάθος τη μείωση του αριθμού των self test που διενεργούνται και πρόσθεσε πως αυτά πρέπει να φτάσουν ιδανικά και πάλι τα 600.000 την ημέρα. Επιπλέον, εξήγησε, επιβάλλεται να διενεργούν self test κάθε εβδομάδα και όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ, και σίγουρα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία που θέλουμε με τον εμβολιασμό», επισημαίνει.

«Το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει ακόμη, 20 μήνες μετά την έναρξή της, είναι δυστυχώς, πασιφανές. Ήδη χθες Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.199 κρούσματα, 43 θανάτους και 353 διασωληνωμένους. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τον ερχομό του χειμώνα, της εποχικής γρίπης και άλλων λοιμώξεων και επιβάλλεται όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Μας πονάει που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, πάνω από 3.100 κρούσματα», σημειώνει με νόημα.

«Δύσκολο το προσεχές διάστημα»
Επαναλαμβάνει πως το προσεχές διάστημα θα είναι «δύσκολο» και πως στόχος όλων μας πρέπει να κινηθεί στους δύο άξονες:

Αύξηση των εμβολιασμών: Σήμερα ανέρχεται σχεδόν στο 60% του ενήλικου πληθυσμού και σίγουρα απέχει πολύ από την Πορτογαλία και άλλες χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80%
Διενέργεια ακόμη περισσότερων self τεστ
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό, για να μην έχουμε υπερβολικό βάρος και θανάτους στη δημόσια υγεία.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα+
Ερωτηθείς για τα 11 περιστατικά της νέας μετάλλαξης Δέλτα+ που καταγράφονται πλέον και στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι η νέα αυτή μετάλλαξη εμφανίζει μία αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 10% με 15% σε σύγκριση με τη ΔΕΛΤΑ, όμως δεν θα κυριαρχήσει τόσο εύκολα, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι «μωβ περιοχές» και η Θεσσαλονίκη του Αγ. Δημητρίου
Αναφορικά με την συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον γρίφο των «μωβ περιοχών» – οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και πάνω από το κόκκινο- ο καθηγητής επισημαίνει ότι «το κρίσιμο στοιχείο στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι να πραγματοποιείται αυξημένη επιτήρηση και διενέργεια δύο φορές την εβδομάδα τεστ από όλους».

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε τη μεταδοτικότητα και να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού. Στις περιοχές αυτές επίσης όπως σημειώνει, είναι σημαντικό να εξετάζουμε την ταχύτητα διασποράς, τον ρυθμό αναπαραγωγής Rt, καθώς και την επιτάχυνση της διασποράς. Το μείζον είναι να μην ξεφεύγει η κατάσταση στις μωβ περιοχές», υπογραμμίζει.

«Ευελπιστούμε», συνεχίζει, «να μην επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη η περσινή πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία εκτόξευσε τα κρούσματα ξεκινώντας ένα μακρύ και οδυνηρό 2ο πανδημικό κύμα»

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι οι συζητήσεις στη Θεσσαλονίκη,  σχετικά με τις παρελάσεις και τις λιτανείες είναι απόλυτα λογικές, αλλά είναι υποχρέωσή μας, παράλληλα με τους εμβολιασμούς, να διενεργούμε τεστ και να σπάμε τις αλυσίδες μεταφοράς εγκαίρως.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα των λυμάτων– την οποία εξετάζουν ενδελεχώς ο καθηγητής και η ομάδα του- ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνει, ότι τα μαθηματικά μοντέλα μας δείχνουν ότι τα λύματα στην φάση αυτή διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιοχές και φυσικά εξαρτώνται από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα