Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣΠΟΡ: Όταν στη Θεσσαλονίκη υπήρχε το μεγαλύτερο «Mall» αθλητικών ειδών της...

ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣΠΟΡ: Όταν στη Θεσσαλονίκη υπήρχε το μεγαλύτερο «Mall» αθλητικών ειδών της Ελλάδας (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν το μακρινό 1939 όπου Νίκος Κατράντζος, ο θρυλικός τερματοφύλακας του Άρη στον Μεσοπόλεμο, ίδρυσε το πρώτο πολυκατάστημα Κατράντζος σπορ στη Θεσσαλονίκη, με είδη για σπορ ένδυση και εξοπλισμό.

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Ο Νίκος Κατράντζος μαζί με τον αδερφό του είχε διακόψει την επιτυχή καριέρα στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη και αφοσιώθηκε στο εμπόριο ανοίγοντας  στη Θεσσαλονίκη ένα κατάστημα εμπορίας αθλητικών ειδών. Το μαγαζί μετεξελίχτηκε το 1939 στο πολυκατάστημα «Κατράντζος Σπορ στην οδό Τσιμισκή, ανάμεσα στις οδούς Βενιζέλου και Κομνηνών.

Ήταν η επιχείρησε που έκανε μόδα τα «σπορτέξ» και τα «ελβιέλα» παπούτσια, τα αθλητικά μπουφάν και το σπορ ντύσιμο.  Οι Θεσσαλονικείς θυμούνται τις βιτρίνες με σπορ ενδύματα και αθλητικό εξοπλισμό και την πρόσοψη του ανακαινισμένου μετά το 1969 καταστήματος  με  τη σύγχρονη αλουμινιένα πολυόροφη πρόσοψή του αλλά και τις ηλεκτρικές σκάλες.

Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας σήμερα μας λέει ότι η ιδέα της όψης ήταν επιρροή από μελέτες γλυπτικής δόμησης του Μάστερ αρχιτεκτονικής που είχε κάνει στο ΜΙΤ. Οι πτυχώσεις της όψης δημιουργούσαν ενδιαφέρουσες σκιές με το φως της ημέρας όπως και της νύχτας.

Σύντομα η νέα εμπορική τάση στη μόδα που εγκαινίασε ο Κατράντζος στη Θεσσαλονίκη έφτασε στην Αθήνα  δημιουργώντας το μεγάλο πολυκατάστημα στην οδό Σταδίου με μεγάλη ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό.

Η “Κατράντζος σπορ” είχε συνεχή εμπορική άνοδο και το 1960 η εταιρία διέθετε αλυσίδα με  τέσσερα πολυκαταστήματα και δέκα καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Μετά το κάψιμο του καταστήματος στην Αθήνα, από εγκληματικό χέρι που δεν αποκαλύφτηκε  -την ίδια  νύχτα πυρπολήθηκε και  το περίφημο πολυκατάστημα  «Μινιόν» –  η ιστορική εταιρία  δεν μπόρεσε να συνέλθει.

Όπως είχαν γράψει οι εφημερίδες της εποχής, την ευθύνη της πυρπόλησης του πολυώροφου καταστήματος είχε αναλάβει η ‘’Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ‘80’’.

Ο γενάρχης  της ‘’Κατράντζος σπορ’’ Νίκος είχε πεθάνει δυο χρόνια νωρίτερα και δεν είδε το ολοκαύτωμα  του έργου του. Ο γιος του Βλάσης άλλαξε δουλειά, έκανε εταιρία σεκιούριτι… μήπως και ανακαλύψει τους  εμπρηστές  του «Κατράνζος σπορ» που είχε καταρρεύσει από την πυρκαγιά.

Η κόρη του Βλάση Μαρία Κατράντζου, με σπουδές στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν,  ενεργοποίησε το εμπορικό γονίδιο του παππού της και εξελίχτηκε σε επιτυχημένη  σχεδιάστρια υπογράφοντας ρούχα που φορούν διασημότητες , μεταξύ των οποίων η Μισέλ Ομπάμα και η Μελάνια Τραμπ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα