Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚαταστήματα: Άνοιγμα με τρεις ώρες περιθώριο για αγορές και νέο sms -...

Καταστήματα: Άνοιγμα με τρεις ώρες περιθώριο για αγορές και νέο sms – Οι δύο πιθανές ημερομηνίες

Παράταση του lockdown στην Αττική ή μερική άρση με άνοιγμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων; Όπως είπε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, “οι ειδικοί θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και αν ανοίξει κάτι, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο”.

Οι συσκέψεις των ειδικών τις επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τα επόμενα βήματα. Ειδικά η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή και το “πόρισμά” της σχετικά με την πορεία της πανδημίας – δεδομένων και της αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων αλλά και του υψηλού αριθμού κρουσμάτων- θα είναι καθοριστική για την επόμενη ημέρα. Πολλοί ειδικοί τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον προκειμένου να “παγιωθεί” η σταθεροποίηση της κατάστασης και να μην υπάρξει κάποιο δυσάρεστο πισωγύρισμα. Όπως υποστηρίζουν η παράταση είναι απαραίτητη καθώς “αν ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τότε θα αυξηθούν όλοι οι κρίσιμοι δείκτες” και κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει το ΕΣΥ.

Στην κυβέρνηση θα ήθελαν η αγορά να ανοίξει στην Αττική και όπου δεν λειτουργεί ή λειτουργεί υπό όρους την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Κάθε μήνα με κλειστό το λιανεμπόριο, κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ στην οικονομία συνολικά. Όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση “οι δυνατότητες του κράτους έχουν περιοριστεί σημαντικά και είναι δύσκολο να γίνει ο όποιος προγραμματισμός μετά τον Μάρτιο”.

Πάντως, οι δύο πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 1η ή η 8η Μαρτίου. Αν όλα πάνε καλά, το άνοιγμα θα γίνει σαφώς με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, αλλά και με νέα δεδομένα. Όπως αποκάλυψε και η Realnews την Κυριακή, εξετάζεται ολική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς ραντεβού, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρχει κόφτης για τους καταναλωτές, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με αφορμή την επίσκεψη σε ένα κατάστημα για την αγορά προϊόντων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρξει πλήρες άνοιγμα όλων των κλάδων του εμπορίου χωρίς ραντεβού. Όπως, δηλαδή, άνοιξε η αγορά μετά τα Χριστούγεννα. Επίσης, η επίσκεψη στα καταστήματα θα πραγματοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Θα ισχύουν ο μέγιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ. (4 άτομα στα 100 τ.μ.), αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.

Για τις μετακινήσεις των πολιτών για αγορές, αναμένεται να ισχύσει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός για sms, διαφορετικός από το 13033, ο οποίος και θα αφορά αποκλειστικά στις αγορές από λιανεμπορικές επιχειρήσεις (εκτός σούπερ μάρκετ) και θα παρέχει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μόνο για ένα sms την ημέρα. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη στα καταστήματα, χωρίς ραντεβού, δηλ. χωρίς click away ή click inside.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνει στα πρότυπα της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Δηλ. διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Στο μεταξύ οι έμποροι ζητούν παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου ώστε να δουλέψει η αγορά όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα