Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Καρφιά» κατά Ζέρβα: «Αρνήθηκε ειδική συνεδρίαση πριν ξεσπάσει το 2ο κύμα κορωνοϊού»

«Καρφιά» κατά Ζέρβα: «Αρνήθηκε ειδική συνεδρίαση πριν ξεσπάσει το 2ο κύμα κορωνοϊού»

«Κατ’ επανάληψη τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, πριν ξεσπάσει το 2ο κύμα  το κορονοϊού ζητήσαμε από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ειδική συνεδρίαση, για να  εξετάσουμε με μια διάθεση σύμπλευσης τη λήψη μέτρων, για να προλάβουμε τη δυσάρεστη  κατάσταση στην οποία περιήλθε τελικά η πόλη μας.   Δυστυχώς όμως ο Δήμαρχος και η διοίκηση, ποτέ δεν δέχθηκε την πρόταση μας για σύνθεση  προτάσεων που θα οδηγούσαν σε μία κοινή προσπάθεια για την πόλη υπό την ηγεσία του  Δημάρχου», αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση η παράταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

 

Αναλυτικά:

Η σύγχρονη ανθρωπότητα βάλλεται και βιώνει δύσκολες καταστάσεις από την πρωτόγνωρη  εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η χώρα μας δέχεται μια ασύμμετρη απειλή και όπως σε κάθε πόλεμο απαιτείται πρωτίστως ηθική συστράτευση, ομοψυχία, ενότητα και εμπιστοσύνη στο Ελληνικό κράτος.  

Σε όλη αυτήν την κατάσταση δυστυχώς η πόλη μας εδώ και καιρό κατέχει δυσάρεστες πρωτιές. Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε στην πόλη μας και μάλιστα στην  Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τους τελευταίους μήνες, στο 2ο κύμα του κορονοϊού η  Θεσσαλονίκη διαθέτει την πρωτιά των κρουσμάτων και δυστυχώς των θανάτων σε όλη τη χώρα. 

Και όταν λέμε δυσάρεστη πρωτιά, δεν μιλούμε για το πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά  συγκεκριμένα για το Δήμο Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνει τα 2/3 (περίπου 3000) των ενεργών  κρουσμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ο μεγάλος αυτός αριθμός κρουσμάτων  για το Δήμο μας και η τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους Δήμους, από μόνος του πρέπει να  προκαλεί μεγάλο προβληματισμό σε όλους μας. 

Τι είναι αυτό που δεν έγινε σωστά στην πόλη μας; Η τι παραλείψαμε;  

Κατ’ επανάληψη τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, πριν ξεσπάσει το 2ο κύμα  το κορονοϊού ζητήσαμε από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ειδική συνεδρίαση, για να  εξετάσουμε με μια διάθεση σύμπλευσης τη λήψη μέτρων, για να προλάβουμε τη δυσάρεστη  κατάσταση στην οποία περιήλθε τελικά η πόλη μας.  

Δυστυχώς όμως ο Δήμαρχος και η διοίκηση, ποτέ δεν δέχθηκε την πρόταση μας για σύνθεση  προτάσεων που θα οδηγούσαν σε μία κοινή προσπάθεια για την πόλη υπό την ηγεσία του  Δημάρχου.  

Ο Δήμαρχος έτσι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, από διαχειριστής, να αναδειχθεί ηγέτης της κοινής  προσπάθειας.  Η μόνη έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την πανδημία στην πόλη  μας ήταν αυτή η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από τη δήλωση του Πρωθυπουργού  στην Βουλή των Ελλήνων, περί ευθυνών των τοπικών αρχόντων για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.

Δηλαδή, ο Δήμαρχος και η διοίκηση προσπάθησαν σε μια ειδική συνεδρίαση με τη  συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας να συγκαλύψει τις αδυναμίες του και να αλλάξει τις  εντυπώσεις πίσω από τον υπεύθυνο επιστημονικό λόγο.

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων ο πρωθυπουργός της χώρας, υπεύθυνα και με  αξιοπρέπεια παραδέχθηκε την πιθανότητα λαθών και παραλείψεων όπως άλλωστε αρμόζει σε  κάθε συνετό κυβερνήτη, η παραδοχή όμως αυτή αναγνωρίζει την ανωτερότητα του ανδρός και  ανανεώνει την ήδη ισχυρή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του για το χειρισμό της πανδημίας από τον  ελληνικό λαό.   Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος της πόλης. αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πρωθυπουργού,  διεκδικώντας το αλάθητο, διαψεύδει τον Πρωθυπουργό. 

Διερωτώμαι όμως… Γιατί δεν ήρθε υπεύθυνα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να  ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του για την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων (lockdown); Τι γνώριζε ο Δήμαρχος που δεν έπρεπε να ξέρει το Δημοτικό Συμβούλιο;  

Γιατί δεν ζήτησε τη στήριξή μας; 

Μια τέτοια απόφαση για το “κλείσιμο” της πόλης, που σημαίνει οικονομική και κοινωνική  αναστολή, δεν είναι θέμα μόνο του Δημάρχου. Είναι υπόθεση όλων των εκπροσώπων της πόλης.  Δηλαδή και του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε κι αν ακόμη δεν είχε ομοφωνία, σίγουρα θα  είχε μια ευρεία υποστήριξη και μία επιβεβαιωμένη πολιτική βούληση.  

Σαφώς τον τελευταίο λόγο για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τον έχει η Κυβέρνηση,  όμως τον πρώτο λόγο για το τι συμβαίνει σε αυτήν την πόλη τον έχουν οι τοπικές αρχές, δηλαδή  και το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα, έχω πει όμως κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό  Συμβούλιο ότι όταν δίνουμε μάχη είναι ώρα ευθύνης και όχι ευθυνών, δίνοντας για ακόμη μια  φορά το χέρι της συναίνεσης και της σύμπλευσης για τη διαχείριση της κρίσης στην πόλη μας.  Η διοίκηση του Δήμου αντί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία, την περιφρόνησε θεωρώντας ότι μόνη της μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες των καταστάσεων. Επιμένω παρόλα αυτά στην  ενωτική μου πρόσκληση και ζητώ από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης “να το πάρει  αλλιώς”.  

Αναφέροντας όλα αυτά, κατανοώ την αγωνία των συνάδελφων μου οι οποίοι απηύθυναν  επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και με την οποία ζητούν από τον Δήμαρχο κ Ζέρβα, να τους ενημερώσει για τη διαφωνία με τον πρωθυπουργό, για το χρόνο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αναφορά στην παραπάνω διαφωνία,  αποτελεί την αφορμή για τη συζήτηση της διαχείρισης της κρίσης στην πόλη μας. Διότι η αιτία  βρίσκεται πίσω από αυτά που δεν έγιναν, σε αντίθεση με τους όμορους δήμους.  Ας παύσουν οι αναφορές του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό, για να μην φέρνει σε δύσκολη θέση  τα μέλη της διοίκησης, τα αποσχισθέντα από άλλες παρατάξεις. 

Εμείς στην παράταξή μας, περιβάλλουμε με απεριόριστη εμπιστοσύνη τις προσπάθειες του  Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στην τεράστια προσπάθεια της στην διαχείριση της κρίσης  και ζητούμε από τη διοίκηση του Δήμου να υποστηρίξει και αυτή με τη σειρά της τη μεγάλη  συλλογική προσπάθεια.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα