Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚαπραβέλος: «Μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη η πίεση στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν»

Καπραβέλος: «Μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη η πίεση στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν»

«Η οξεία φάση του τρίτου κύματος ακόμα δεν έχει τελειώσει. Δεν ξέρουμε ακόμα την κορύφωσή της. Η χθεσινή ημέρα ήταν μια δραματική ημέρα για όλη την Ελλάδα. Η κορυφή των κρουσμάτων πανελλήνια ξεπέρασε το δεύτερο κύμα. Η πίεση είναι γνωστή πλέον. Στη Θεσσαλονίκη ευτυχώς δεν είναι επιθετική η αύξηση, είναι ο μέσος όρος ουσιαστικά των εισαγωγών του Μαρτίου, που είναι αυξημένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο.»
Τα παραπάνω τόνισε ο πνευμονολόγος Διευθυντής Β΄ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Radio North 98 και προτείνοντας μικρή αναμονή για την άρση μέτρων, ενώ στην ίδια εκπομπή, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, τάχθηκε υπέρ του σταδιακού ανοίγματος, αφού όπως είπε «δεν εφαρμόζεται ένα αυστηρό lockdown»!
«Τελειώσαμε μια εφημερία και είναι γεμάτες οι μονάδες μας και covid και non covid περιστατικών» είπε ο κ. Καπραβέλος. «Η μια μεγάλη μονάδα 18 κλινών είναι γεμάτη. Η δική μου μονάδα 12 κλινών non covid επίσης είναι γεμάτη. Ευτυχώς δεν είναι η επιθετική αύξηση που βλέπαμε τον Νοέμβριο. Εμείς καήκαμε στο γάλα, τώρα αυτή τη στιγμή μας φαίνονται όλα αυτά πολύ πιο ήπια και διαχειρίσιμα. Ακόμη και αυτό που βλέπετε στην Αθήνα δεν είναι η επιθετική αύξηση, ανάλογη με τον αριθμό του πληθυσμού, σε σχέση με τον Νοέμβριο. Εμείς τότε ήμασταν σε πολύ πιο δραματική κατάσταση.»
Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για την φημολογούμενη άμεση έναρξη “ανοίγματος” δραστηριοτήτων: «Να αλλάξουμε στρατηγική, αλλά μετά το τρίτο κύμα. Μπορεί να έχει λάθη η συνταγή που ακολουθήθηκε, αλλά πρέπει να την εφαρμόσουμε αφού αυτήν επιλέξαμε. Να κάνουμε αυτή τη στιγμή αύξηση της κινητικότητας με το ιϊκό φορτίο να είναι στα ύψη, θα ήταν έγκλημα. Όπου να ναι φτάνουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Είναι νομοτελειακό. Η πανδημία θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση από τον Απρίλη και μετά.»
Στον αντίποδα, η κ. Παγώνη, για την Αθήνα, σημείωσε: «Εμείς εδώ και τρεις εβδομάδες είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Έχουμε κάλυψη κλινών 95%-97% στις ΜΕΘ. Όμως οι δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινήσουν και σωστά θα γίνει αυτό, γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει lockdown. Δεν έχει εφαρμοστεί ένα lockdown αυστηρό. Να ανοίξουν κάποια καταστήματα, ειδικά μικρά καταστήματα με μέτρα, αποστάσεις και με πρόστιμα αν χρειαστεί. Αυτά δεν ενόχλησαν ποτέ. Ούτε είχαμε στοιχεία από την προηγούμενη φορά ότι ήταν παράγοντες μετάδοσης.»
Η ίδια, σε ό,τι αφορά στο θέμα της “επιλογής ασθενών” σχολίασε: «Οι γιατροί όταν βλέπουν ότι ένας ασθενής έχει τα κριτήρια να διασωληνωθεί, θα διασωληνωθεί έστω κι αν μπει προσωρινά σ΄έναν απλό θάλαμο παρακολούθησης. Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί, δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο, αλλά έχει δημιουργηθεί μια ιστορία πάνω σ΄αυτό. Οι γιατροί διασωληνώνουν ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν κρεβάτια.»

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα