Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για τα μολυσμένα νερά – Τρωκτικά και άλλα ζώα...

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για τα μολυσμένα νερά – Τρωκτικά και άλλα ζώα έχουν πεθάνει στις πλημμύρες

Καμπανάκι χτυπούν επιστήμονες ειδικοί για το νερό στις πλημμυροπαθείς περιοχές, καθώς τα ύδατα πιθανώς να έχουν μολυνθεί από τρωκτικά και άλλα ζώα που έχουν πεθάνει από τις πλημμύρες.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποιεί για ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα και επισημαίνει αύξηση σε σχετικά ιατρικά περιστατικά.

«Κρούω, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου και για επιπλέον άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα προκύψουν από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης στους περισσότερους δήμους της χώρας, τη διαρροή χημικών ουσιών, τις χιλιάδες νεκρών ζώων, ακόμα και τρωκτικών, και την επακόλουθη ρύπανση ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα. Στις πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια.
Άραγε την κατανοούν οι υπεύθυνοι και αν ναι, προτίθενται να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα προστασίας;», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της.

Κίνδυνος για λεπτοσπείρωση
Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγειονολόγος και λέκτορας στο Παν. Δυτικής Αττικής, τόνισε πως μέσα στα στάσιμα νερά είναι πιθανό «να έχουμε πτώματα ζώων και τρωκτικών. Από εκεί ξεκινά μια σειρά από κινδύνους που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα νερά των πλημμυρών».

«Έχουμε τρία στάδια: Την επαφή με τα νερά της πλημμύρας, το αν έχουν μπει μέσα στο σπίτι και η απολύμανση του σπιτιού. Δεν πρέπει να παίξουν τα παιδιά εκεί, ούτε να έρθουν σε επαφή τα πλαστικά τους παιχνίδια με τα μολυσμένα ύδατα. Αν συμβεί αυτό καλύτερα τα παιχνίδια να πεταχτούν», τόνισε.

«Υπάρχει κίνδυνος για ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση που προέρχεται από τα τρωκτικά».

«Αν κάποιος νομίζει ότι έχει κάποια ίωση, πυρετό, κρυολόγημα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Ιδίως αν έχει πρόβλημα στην κατάποση».

Ο κ. Ντελέζος προειδοποίησε και για τη μούχλα, στα σπίτια που δεν έχουν καθαριστεί.

 

ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα