Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΙωάννης Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: Πρωταρχικό μας χρέος να είμαστε ανεξάρτητοι και...

Ιωάννης Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: Πρωταρχικό μας χρέος να είμαστε ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στο νέο υπουργικό συμβούλιο έδωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην πρώτη συνεδρίαση των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης, αμέσως μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα υπουργεία να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις εν όψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό» είπε ο κ. Σαρμάς στην έναρξη της εισήγησής του.

Όπως είπε, εκτενής συζήτηση θα γίνει αύριο και «εκεί θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική η οποία είναι μία κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες. Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

«Η κυβέρνησή μας είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος» τόνισε.

Όπως επισήμανε προς τους υπουργούς ο κ. Σαρμάς «πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και να σταθμίσουμε τις πράξεις μας και τις συνέπειές τους ώστε να μην θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων.

Οι πρώτες δηλώσεις
Οι αφίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησαν από νωρίς. «Είναι μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον. Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους» είπε ο Βασίλης Κασκαρέλης, που ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτικό πρόσημο, αλλα θα είναι απολύτως λειτουργική» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ηλίας Σιακαντάρης, οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας είναι τα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια» ανέφερε κατά την άφιξή του ο Χρήστος Κίττας, που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

«Είναι μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό, για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό» σημείωσε η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, που αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Εργασίας.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Οι νέοι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι οι εξής:

Επικρατείας Βασίλης Σκουρής,
Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης,
Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελένη Λουρή,
Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης,
Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής,
Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας,
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου,
Υγείας Αναστασία Κοτανίδου,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος,
Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης,
Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης,
Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος,
Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού,
Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Έσδρας,
Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας,
Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας,
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Τσακίρης,
Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα,
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Ηλίας Σιακαντάρης.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα