Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΙνδονησία: Στους 125 οι νεκροί μετά το ποδοπάτημα στο γήπεδο - Από...

Ινδονησία: Στους 125 οι νεκροί μετά το ποδοπάτημα στο γήπεδο – Από τις μεγαλύτερες αθλητικές τραγωδίες

125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 180 τραυματίστηκαν μετά το χάος και τη βία που ξέσπασε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών σε γήπεδα.

Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για 174 νεκρούς, ωστόσο επισήμως, από τις ινδονησιακές Αρχές, αναφέρονται ότι οι νεκροί φθάνουν τους 125.

Το χρονικό

Οι οπαδοί της Arema FC και της αντίπαλης Persebaya Surabaya, δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ινδονησίας, συγκρούστηκαν στις κερκίδες μετά την ήττα της γηπεδούχου Arema FC με 3-2 σε αγώνα στην πόλη Malang στην Ανατολική Ιάβα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι οπαδοί της ηττημένης ομάδας «εισέβαλαν» στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, προκαλώντας χάος που οδήγησε σε θανάτους ασφυξίας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Νίκο Αφίντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το συμβάν.

Δύο αστυνομικοί ήταν επίσης μεταξύ των νεκρών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η τραγωδία σημειώθηκε όταν οι οπαδοί έτρεξαν προς μια πύλη εξόδου.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόβι, διέταξε την Κυριακή να διακοπούν όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

«Ζήτησα ειδικά από τον αρχηγό της αστυνομίας να ερευνήσει ως το τέλος αυτήν την υπόθεση», δήλωσε ο Τζοκόουι σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Το αθλητικό πνεύμα, η ανθρωπιά και η αδελφοσύνη πρέπει να υποστηρίζονται στην Ινδονησία».

«Λυπάμαι για αυτή την τραγωδία και ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία που θα συμβεί στο ινδονησιακό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλα (τέτοια) περιστατικά στο μέλλον».

Βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα από το γήπεδο αργά τη νύχτα και ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν οπαδούς, ντυμένους στα κόκκινα και μπλε – τα χρώματα της γηπεδούχου ομάδας – να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας.

Βιντεοσκοπημένο υλικό που μεταδόθηκε από τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια έδειξε επίσης εικόνες από σακούλες με πτώματα, ανέφερε το Reuters.

Καπνός, ο οποίος φαινόταν να είναι δακρυγόνα, φάνηκε επίσης αργότερα σε βίντεο, με αρκετούς ανθρώπους να φαίνονται να μεταφέρονται σε ένα κτίριο. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί άνθρωποι που εισήχθησαν σε κοντινά νοσοκομεία, υποφέροντας από «έλλειψη οξυγόνου και δύσπνοια».

Το στάδιο Kanjuruhan βρίσκεται στην Ανατολική Ιάβα και χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες – με την πλήρη χωρητικότητά του να υπολογίζεται σε 38.000 θεατές.

Όμως για τον αγώνα του Σαββάτου εκδόθηκαν 42.000 εισιτήρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του τοπικού υπουργείου αθλητισμού.

Έχουν προηγηθεί περιστατικά βίας σε αγώνες στην Ινδονησία, με την έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των συλλόγων να οδηγεί μερικές φορές σε ακραία περιστατικά μεταξύ των οπαδών.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα