Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΙατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Σφράγιση των παράνομων διαγνωστικών κέντρων

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Σφράγιση των παράνομων διαγνωστικών κέντρων

.

Τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στη σύσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Τα τρία νομοσχέδια του υπουργείου υγείας που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας ελπίζουμε να βελτιώσουν την κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στο ΕΣΥ. Καλώ λοιπόν την ηγεσία του υπουργείου, οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις να έχουν πρωταγωνιστή τον νέο γιατρό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίτσας τονίζοντας ότι «τα νέα πλάνα του υπουργείου πρέπει να έχουν πρωταγωνιστές τους συναδέλφους που έφυγαν στο εξωτερικό και οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι περισσότεροι από 20.000! Επίσης να έχουν πρωταγωνιστές όσους σήμερα βρίσκονται ακόμη στην πατρίδα μας εργάζονται ή σπουδάζουν ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας, με πρόνοια της πολιτείας, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας σημείωσε ότι «σήμερα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζονται μόνιμες αλλά και… έξυπνες προσλήψεις, δηλαδή εκεί όπου ακριβώς υπάρχουν ανάγκες. Για να γίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταγωνιστικό και να μη φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό, πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και οι οικονομικές τους απολαβές πρέπει να αλλάξουν. Αλλιώς «θα κυνηγούμε την ουρά μας». Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μοριοδότηση σε εκείνους οι οποίοι επικουρούν σήμερα το ΕΣΥ. Και πρέπει επίσης να λυθεί το θέμα, των υπηρετούντων με δικαστικές αποφάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η δε δυνατότητα χρήσης των νοσοκομείων από ιδιώτες γιατρούς νομίζω ότι είναι κι αυτό ένα, από τα πρωταρχικά πράγματα, το οποίο θα πρέπει να δομηθεί σωστά, ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς το συμφέρον του ασθενή.

Στην ΠΦΥ εξαγγελθείσα η δημοσιουπαλληλοποίηση υπηρεσιών μέσω αμοιβών «per capita» των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποφευχθεί. Τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία αναφέρθηκαν ως προϋπόθεση συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν περισσότερο τα ήδη… επιβαρυμένα διαγνωστικά εργαστήρια για την αξιολόγηση τους. Ας μην ξεχνούμε ότι λόγω clawback, που άμεσα πρέπει να καταργηθεί, έχουν να πληρώσουν και να αποπληρώσουν οφειλές τα επόμενα χρόνια, αυτοί και τα… παιδιά τους. Και πρέπει επίσης να υπάρξει μία ενεργοποίηση φίλτρων για αναίτιες χρεώσεις από εξετάσεις που επαναλαμβάνονται χωρίς να χρειάζονται.»

Επιστολή από ειδικευόμενους του Ιπποκρατείου

Ο κ. Νίτσας στην ομιλία του παρέθεσε ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά κι αυτό στους νέους γιατρούς κι έχει να κάνει με την εκπαίδευση τους εν μέσω covid19. Σε επιστολή ειδικευομένων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στη δερματολογική κλινική, προς τον ΙΣΘ επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν ο δερματολόγος ειδικευόμενος να κάνει τη διαλογή των ασθενών και να θερμομετρεί ασθενείς στις γενικές εφημερίες συνοδεύοντας τον ασθενή μέχρι τα ΤΕΠ. Αυτό είναι απαράδεκτο! Οι γιατροί είναι εκεί για να εκπαιδευτούν. Έχουμε στείλει σχετικές προτάσεις προς το υπουργείο ώστε να μπορέσουν οι ειδικευόμενοι, όσοι το θέλουν, να παραμείνουν σε έμμισθες θέσεις υπεράριθμων για να εκπαιδευτούν περισσότερο μετά το τέλος της ειδικότητας τους».

Αποζημιώσεις γιατρών ακόμη δεν έχουν δοθεί!

Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι η δεύτερη επιστράτευση έγινε «στο πόδι». Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τη χαρακτήρισε «Βατερλό». Όπως είπε «ευτυχώς υπήρξε παρέμβαση προς τις υπηρεσίες, γεγονός που τιμά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας- και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Να σημειωθεί όμως ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις των γιατρών που ενίσχυσαν το ΕΣΥ πράγμα απαράδεκτο. Συνάδελφος ο οποίος είναι και επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής του ΑΠΘ, και ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στην έκκληση του ΙΣΘ για συνδρομή των γενικών γιατρών κατά της πανδημίας απείχε από την εργασία του γιατί νόσησε από covid στο νοσοκομείο όπου και μολύνθηκε. Δεν δούλεψε κάποιες μέρες, και η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια αρνείται να τον αποζημιώσει για το διάστημα της ασθένειάς του. Όσο για τις εφημερίες στο ΕΣΥ η καθυστέρηση αποπληρωμής τους πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι εργασία «τύπου γαλέρας» και θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου».

Καλύτερες και… σαφέστερες εργασιακές σχέσεις

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρόσθεσε ότι «η… εργαλειοποίηση των συναδέλφων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ θα πρέπει να μπει σε μία διαφορετική βάση συνεργασίας -κάτι που όπως άκουσα από τον υπουργό είναι στις προθέσεις του υπουργείου- με τέτοιον τρόπο ώστε να γνωρίζουν και αυτοί εκ των προτέρων εάν έχουν υποχρέωση να συμβάλουν σε εφημερίες κι όπου αλλού χρειάζεται στο ΕΣΥ. Αλλά αυτό πρέπει να το γνωρίζουν από την αρχή και με τον όρο να το δεχτούν στη σύμβαση τους».

Δεν είμαστε χώρα του ανατολικού μπλοκ…

Σε ότι αφορά στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ ο κ. Νίτσας μίλησε για λάθος προσέγγιση από το υπουργείο, στις τηλεδιασκέψεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιτρέψουν με έμμεσο τρόπο, συνεργαζόμενους αναισθησιολόγους να συμμετέχουν σε εφημερίες νοσοκομείων. «Νομίζω ότι δεν είμαστε, και δε θέλουμε να γίνουμε ποτέ, χώρα του ανατολικού μπλοκ. Ο ιδιώτης γιατρός έχει τη δυνατότητα, εάν θέλει να συμβάλλει, αν θέλει να μη συμβάλλει. Έχει την υποχρέωση βέβαια και η πολιτεία, εάν έχει ανάγκες να τις καλύψει με προσωπικό το οποίο θα είναι μόνιμο. Πρέπει να δει η πολιτεία γιατί δεν έχουμε αναισθησιολόγους και γιατί φεύγουν από το ΕΣΥ. Πρέπει να ανακόψουμε τις παραιτήσεις, που… έρχονται στο ΕΣΥ, με κάθε τρόπο.

Το νοσοκομείο Γρεβενών έστειλε αίτημα στον ΙΣΘ να συνδράμουν οι αναισθησιολόγοι σε εφημερίες του. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Γρεβενά κοστίζει σε βενζίνη περισσότερα από 100 ευρώ. Δίνονται στον αναισθησιολόγο 250 ευρώ για 24ωρη εφημερία. Όμως δε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα μέσω των ΥΠΕ, ακόμη και σε αυτούς που επιστρατεύτηκαν, να πηγαινοέρχονται -με ασφάλεια- με ένα άλλο μέσο της υπηρεσίας. Δηλαδή είναι δυνατόν ο αναισθησιολόγος να εφημερεύει και μετά να γυρίζει στη βάση του… οδηγώντας. Κινδυνεύει κι αυτός και οι άλλοι. Αυτά λοιπόν είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε, να τα διορθώσουμε, να τα αναστρέψουμε άμεσα».

Γνωμοδότηση – ρύθμιση

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ υπενθύμισε ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Άνοιξαν διάφορα «μαγαζάκια» όπου γίνονται rapid test, χωρίς αδειοδότηση, χωρίς έλεγχο των ιατρικών παραγόμενων αποβλήτων, χωρίς έλεγχο αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι, χωρίς κανέναν έλεγχο. Το καταγγείλαμε στον αρμόδιο εισαγγελέα, επενέβη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κι ύστερα από μεγάλη πίεση έχουμε -τελικά- στα χέρια μας από την προηγούμενη εβδομάδα και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου απάντηση, η οποία ρητώς αναφέρει ό,τι μας διαβεβαίωσε και ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Γώγος -από τον οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε τη γνωμοδότηση του- ότι «όλα τα καταστήματα τα οποία κάνουν RAPID ή λήψη PCR, πρέπει να έχουν αδειοδότηση από τον Ιατρικό Σύλλογο, ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όσα δεν έχουν, λειτουργούν παράνομα και ο Ιατρικός Σύλλογος θα διατάξει τη σφράγισή τους». Ήδη προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας απευθυνόμενος στην υφυπουργό ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη -η οποία χαιρέτισε τη σύσκεψη του ΠΙΣ- τόνισε ότι «φυσικά θα συνδράμουμε κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, σε ότι χρειαστεί ο τομέας Ψυχικής Υγείας καθώς η Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ πρωτοπορούν και σε αυτόν τον τομέα»

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα