Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Τι έδειξε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου στα καταστήματα

Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μειωμένου ωραρίου στα καταστήματα

- Advertisement -

Mία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την εφαρμογή της πρότασης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μειωμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, στην προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Η πρόταση προς τα μέλη του συλλόγου ήταν προαιρετική ώστε όποιος επιχειρηματίας της πόλης ήθελε να την ακολουθήσει και προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων Δευτέρα – Τετάρτη- Σάββατο έως τις 4 το απόγευμα και τις υπόλοιπες μέρες έως τις 7 το βράδυ.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης φαίνεται ότι συνεχίζουν στο ίδιο ωράριο λειτουργίας και δεν κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά τους. Καθώς όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες, την ίδια στιγμή λειτουργούν κανονικά τόσο τα πολυκαταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές, κυρίως εκείνοι που εργάζονται ως αργά και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν νωρίς τις αγορές τους, μπορούν να ψωνίσουν εκεί.

Περιγράφοντας την πρώτη εβδομάδα του νέου προτεινόμενου ωραρίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνει στο CNN Greece ότι την πρώτη μέρα, την περασμένη Δευτέρα, λίγα ήταν τα μέλη του Συλλόγου που έκλεισαν νωρίτερα τα καταστήματά τους, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται, ως έναν βαθμό τις επόμενες μέρες.

Αν και συνολικά προς το το παρόν οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν ακολούθησαν την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για μειωμένο ωράριο, ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει ότι η τελική αποτίμηση σχετικά με το κατά πόσον λειτούργησε θα γίνει μετά τον έναν μήνα εφαρμογή της. Επεσήμανε ακόμη ότι «οι καινούριες ιδέες δεν ωριμάζουν αμέσως» εκτιμώντας ότι οι επαγγελματίες «θα το σκεφτούν καλύτερα» το επόμενο διάστημα καθώς η πρόταση που έγινε είναι προς όφελός τους.

Όσο άλλωστε οδεύουμε προς τον χειμώνα και νυχτώνει νωρίτερα, αναμένει πως η ανάγκη για περιορισμό της κατανάλωσης του ρεύματος από τους επαγγελματίες θα γίνεται μεγαλύτερη την ίδια στιγμή που η εμπορική κίνηση στα καταστήματα είναι ήδη περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Φιλιππίδης είχε αναφερθεί και στο ζήτημα της απασχόλησης των εργαζομένων, εφόσον μία επιχείρηση μειώσει το ωράριο λειτουργίας της. «Οι συμβάσεις εργασίας απαιτούν 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, η δική μας πρόταση, μιλά για 45 ώρες την εβδομάδα. Δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ίσως κερδίζοντας 15% από το ενεργειακό κόστος, να χαθούν 6 ώρες υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα ή 2 ρεπό τον μήνα», εξηγούσε.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα