Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Ποιος θυμάται την πλατεία Αριστοτέλους όταν ήταν δρόμος με αυτοκίνητα και...

Θεσσαλονίκη: Ποιος θυμάται την πλατεία Αριστοτέλους όταν ήταν δρόμος με αυτοκίνητα και κυκλοφοριακό; (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

.

Η Πλατεία Αριστοτέλους είναι η κεντρική και η πιο γνωστή πλατεία στην Θεσσαλονίκη. Είναι μια πλατεία ορόσημο για την πόλη και τους κατοίκους της.

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Χτισμένη σύμφωνα με τα σχέδια του Ernest Hébrard μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, όποιος την επισκεφθεί, έχει την ευκαιρία να ατενίσει, από την μια πλευρά τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη το δάσος του Σέιχ Σου και την γραφική Άνω Πόλη. 

Η επιτροπή που σχεδίασε τότε την περιοχή, ήθελε την παραθαλάσσια πλατεία να συνεχίζεται από προσόψεις που ξυπνούν τις βυζαντινές μνήμες της Θεσσαλονίκης.

Οι καμάρες, τα κιονόκρανα, τα μπαλκόνια, οι στοές όλα μαζί σε συνδυασμό με επιρροές από ευρωπαϊκές και άλλες μεσογειακές πόλεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η Πλατεία Αριστοτέλους έχει διαμορφωθεί πλήρως με την ανέγερση νέων οικοδομών στη θέση των θερινών σινεμά και την ολοκλήρωση του Ολύμπιον και του ξενοδοχείου Ηλέκτρα.

Ο άξονας της Αριστοτέλους είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης με ένα μεγάλο παρτέρι με χόρτο να διαχωρίζει τα δυο ρεύματα. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί και η επάνω πλατεία με την Αρχαία Αγορά ανασκαμμένη.

Το έτος 1997 όπου η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο άξονας της Αριστοτέλους πεζοδρομείται.

Η πεζοδρόμηση προχωρά βάσει μιας βιαστικής μελέτης αφού οι χρόνοι πιέζουν. Δεν γίνεται καμιά αλλαγή στο κεντρικό παρτέρι και το έργο περιορίζεται στην πλακόστρωση των δυο παράλληλων λωρίδων ανόδου και καθόδου που υπάρχουν εκατέρωθεν.

Ερχόμαστε πια στο σωτήριον έτος 2021 όπου πλέον συζητάμε για την ανάπλαση της  πλατείας Αριστοτέλους.

Η προς μελέτη περιοχή ορίστηκε στα 32.500 τ.μ., μία έκταση που καλύπτει από την παραλιακή μεριά της πλατείας μέχρι και την Εγνατία οδό.

Καθώς, η πλατεία Αριστοτέλους θεωρείται από τη δεκαετία του 1980 ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και πολεοδομικής της σημασίας, οι στόχοι για την ανάπλαση της τέθηκαν αντίστοιχα.

Στόχος είναι η επανασύστηση της Θεσσαλονίκης στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους θα αντανακλά τις φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, αλλά και σεβασμό για το παρελθόν της πόλης.

Πέρα από τα πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της πόλης, η Θεσσαλονίκη θα γίνει περισσότερο εξωστρεφής και θελκτική σε τουριστικό, επιχειρηματικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Πηγή κύριας φωτογραφίας: facebook Άγνωστη Θεσσαλονίκη

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα