Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών - Δείτε σε ποιο σημείο...

Θεσσαλονίκη: Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών – Δείτε σε ποιο σημείο (ΦΩΤΟ)

Σε δύο γλυπτά έργα θα αποτυπωθεί η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Το γλυπτό έργο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ)» το οποίο προορίζεται για την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στην Μαρμάρινη Προβλήτα του 1896 με ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ς προς την αναδιατύπωση φράσης στην 7η σειρά της 2ης παραγράφου της 2ης σελίδας. Ο χώρος προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη με τη σύμφωνη γνώμη της κ. Καρυστιανού πρόεδρο του Συλλόγου θυμάτων Τεμπών, της κ. Μανδάκη Μαρίας εικαστικό και του κ. Γ. Σαντεξή σιδηρουργό. Το γλυπτό αφορά στην κατασκευή ενός μαρμάρινου ασύμμετρου βράχου συνολικών διαστάσεων Μήκος 1,80m Χ Πλάτος 1,80m Χ Ύψος 1,00m. Επάνω του θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο διαστάσεων 4m ύψους με διάμετρο ανοίγματος κλαδιών περίπου 3,20m. H κατασκευή θα είναι εξ ολοκλήρου μεταλλική και χειροποίητη από την εταιρεία ¨Δια Πυρός και Σιδήρου¨ που εδρεύει στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο τον σιδηρουργό κ. Σαντεξή Γιώργο.

Στις απολήξεις των κλαδιών, στο έργο της Αθήνας, θα υπάρχουν 57 πουλιά που στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του δημάρχου Χάρη Δούκα κατά τη 10η Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων στις 27 Μαρτίου.

Στο έργο της Θεσσαλονίκης τα πουλιά θα είναι «πεσμένα» κάτω στην βάση του και στα κλαδιά θα υπάρχουν διάσπαρτα φύλλα που σκοπό έχουν να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια της ζωής. Το σύνολο των εργασιών της κατασκευής του γλυπτού καθώς και η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του δωρητή.

Ο δημιουργός κ. Σαντεξής, δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

Το γλυπτό «Το Δέντρο της Μνήμης» στη Θεσσαλονίκη

Το γλυπτό «Το δέντρο των Ψυχών» στην Αθήνα

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα