Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Κάλεσμα φοιτητών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην άφιξη της ΠτΔ στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα φοιτητών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην άφιξη της ΠτΔ στο ΑΠΘ

Σε κάλεσμα διαμαρτυρίας προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αναγόρευση της ΠτΔ σε επίτιμη διδάκτορας της Νομικής στο ΑΠΘ, παρουσία του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκρότησαν δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, οι οποίες σε συνδυασμό με τις σφοδρές αντιδράσεις τις ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνικής απονομιμοποίησης του νόμου έκτρωμα, οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδιπλώσεις (όπως η μεταφορά εγκατάστασης της ΟΠΠΙ το φθινόπωρο). Ενός νόμου που πέραν της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έρχεται να ορίσει ΕΒΕ και να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο, αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια, έρχεται να επιβάλλει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια, έρχεται να επαναφέρει τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητών.

Στο ΑΠΘ με την Πρυτανεία Παπαϊωάννου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική και τη στρατηγική της κυβέρνησης βάζοντας με κάθε τρόπο ένα βήμα μπροστά την εφαρμογή του νόμου. Από την πρώτη εφαρμογή του, με την είσοδο των δυνάμεων καταστολής στο Άσυλο δύο φορές και τη στρατοπέδευση τους για τρεις μέρες, με τις συλλήψεις φοιτητών τον Φεβρουάριο, μέχρι το αποκορύφωμα την κοινοποίηση επιστολής προς τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των τμημάτων που ζητά τα ονόματα των πρόεδρων των φοιτητικών συλλόγων, ύστερα μάλιστα από εντολή της ίδιας της Αστυνομίας.

Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, το κάλεσμα του Παπαϊωαννου στις αρμόδιες αρχές με αφορμή τη διενέργεια κορωνοπάρτυ στον χώρο του Ασύλου από ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους, είχε ως αποτέλεσμα δυνάμεις της Αστυνομίας να περικυκλώνουν το ίδρυμα μέρα μεσημέρι για τρεις συνεχόμενες μερες, ψάχνοντας τσάντες φοιτητών, κάνοντας face control στις εισόδους και αποκλείοντας κόσμο από το να μπει στο χώρο του Πανεπιστημίου!

Ο πρύτανης Παπαϊωάννου λειτουργεί σαν εντεταλμένος της κυβέρνησης ενώ παράλληλα παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών και των εργαζομένων. Σε αγαστή συνεργασία πρυτανικές αρχές και κυβέρνηση, επιδιώκουν να διαμορφώσουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως Χρυσοϊδη στα πανεπιστήμια. Ο μόνος στόχος τους είναι η ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, της συλλογικής οργάνωσης των φοιτητών και του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο πρύτανης συντόνισε όλες τις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου, από την εισβολή των ΜΑΤ, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς φοιτητών, την κατάδοση φοιτητών στη ΓΑΔΘ, την προσπάθεια για φακέλωμα φοιτητών συνδικαλιστών με αποστολή των στοιχείων τους στην ΕΛ.ΑΣ, την σιγή ιχθύος γύρω από τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις από καθηγητή της νομικής σε φοιτήτριες.

Ο Παπαϊωάννου, αντί να λογοδοτήσει σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τα πεπραγμένα του, είναι εξαφανισμένος και δίνει λόγο μόνο με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα οι Σύγκλητοι γίνονται κεκλισμένων των θυρών, χωρίς να ενημερώνονται οι φοιτητές για ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά και τις σπουδές τους.

Έτσι νομίζει η πρυτανεία ότι μπορεί να δρα ανενόχλητη και να εφαρμόζει την κυβερνητική ατζέντα, αγνοώντας τις αντιδράσεις ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμα και τώρα, μετά από τις τεράστιες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτού του νόμου, η πρυτανεία δεν ενημερώνει κανέναν για τις κινήσεις της, για την σύσταση των Επιτροπών

Ασφαλείας, οι οποίες θα έρθουν να εμπεδώσουν τις πιο αυταρχικές πτυχές αυτού του νόμου. Σε αυτές τις συνθήκες, η πρυτανεία στήνει τελετές για την αγόρευση της προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου
σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής ΑΠΘ.

Μία πρόεδρος, που κατά την θητεία της αναστάλθηκε το Σύνταγμα τρεις φορές, για να εξυπηρετηθούν τα κατασταλτικά σχέδια της κυβέρνησης και να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις. Για τους φοιτητικούς συλλόγους, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν κερδίζονται μέσα από τέτοιες υποκριτικές φιέστες αλλά κερδίζονται μέσα από τη δυνατότητα της συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης, την πάλη ενάντια στην κυβερνητική
πολιτική και το μπλοκάρισμα των αυταρχικών νομοθετημάτων της.

Όσο και αν Παπαϊωάννου και Σακελλαροπούλου επικαλούνται τα δημοκρατικά τους αισθήματα, ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της επαναφοράς των πιο μαύρων εικόνων στην ιστορία της μεταπολίτευσης.

Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν στους
φοιτητικούς συλλόγους για να τους γίνει ξεκάθαρο ότι καμία πτυχή του νόμου Κεραμεως-Χρυσοχοΐδη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί!

Καλούμε σε κινητοποίηση Τετάρτη 30/6 στις 18:00 στον Κήπο της Μουσικής».

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα