Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Έτσι είναι το κέντρο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Έτσι είναι το κέντρο εμβολιασμού για τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου 2021 να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. Το Sputnik μπήκε σε ένα από αυτά, στο Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου.

Στο Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 62, στον τρίτο όροφο, είναι έτοιμο ένα από τα δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα της πόλης όπου από το νέο έτος, οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η εικόνα που αντικρίζουμε εντός του συγκεκριμένου εμβολιαστικού κέντρου είναι απλή: Τέσσερις θέσεις εμβολιασμού που χωρίζονται με παραβάν και ένας υπολογιστής στον οποίο έχει εγκατασταθεί το σύστημα καταγραφής των εμβολιασθέντων.

Το κέντρο εμβολιασμού και η αίθουσα αναμονής είναι έτοιμα και όπως δήλωσε στο Sputnik η συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας, Μαίρη Θεοδώρου, η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή αποστάσειςθερμομέτρηση και μάσκες.

Οι πολίτες αφού εμβολιαστούν θα παραμένουν στον χώρο αναμονής για περίπου 10 λεπτά προκειμένου να παρακολουθείται για λίγο ο εμβολιαζόμενος.

Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανήκει διοικητικά στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και είναι ένα από τα 43 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν στο κέντρο και στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι για την υπόλοιπη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπεύθυνη είναι η 3η Υγειονομική Περιφέρεια.

Ο εμβολιασμός θα διαρκεί 10 λεπτά

Όπως εξήγησε στο Sputnik η υποδιευθύντρια της 4ης ΥΠΕ και γιατρός, Ειρήνη Χατζοπούλου, τα 43 εμβολιαστικά κέντρα θα πραγματοποιούν καθημερινά 61 βάρδιες εμβολιασμού.

«Εμείς ως 4η ΥΠΕ συνολικά μέχρι και τώρα έχουμε κάνει 190 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ημερησίως θα αναπτυχθούν σε 271 βάρδιες. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, η Τούμπα θα έχει τρία εμβολιαστικά κέντρα, αλλά συνολικά έξι βάρδιες ημερησίως που σημαίνει ότι παράλληλα θα απασχολούνται τρεις βάρδιες το πρωί και τρεις βάρδιες το απόγευμα» περιέγραψε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η 4η ΥΠΕ, ο εμβολιασμός κάθε ατόμου θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά και «κάθε βάρδια θα εμβολιάζει 42 πολίτες».

«Έχει χρονομετρηθεί ο χρόνος για τον κάθε πολίτη και θα είναι 10 λεπτά. Η διαδικασία του εμβολιασμού ξεκινά με την καταγραφή του στο σύστημα, την επιβεβαίωση ότι είναι ο ίδιος και τη διενέργεια του εμβολίου» σημείωσε.

Αγώνας δρόμου για τη δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων

Η εντολή για τη δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων, όπως είπε η κα Χατζόπουλου, δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας πριν από περίπου 1,5 μήνα και έκτοτε οι υπηρεσίες της ΥΠΕ επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι και να προετοιμαστούν. Οι χώροι που επιλέχτηκαν είναι μέσα στις υπάρχουσες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Εμείς σε όλα τα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ (Τοπική Ομάδα Υγείας) και στα νοσοκομεία, έχουμε φροντίσει να εξασφαλιστούν και ήδη αυτό έχει ολοκληρωθεί οι αντίστοιχοι χώροι με προδιαγραφές που θα λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα, ανεξάρτητα της υπόλοιπης λειτουργίας τους» τόνισε.

Σε κάθε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχει ένας γιατρός, ένας νοσοκόμος ή επισκέπτης υγείας και ένας διοικητικός υπάλληλος. «Όλες οι ομάδες εμβολιασμού προέκυψαν μέσα από το σύστημα του ΕΣΥ» επισήμανε η κα Χατζοπούλου.

Σύμφωνα με την κα Χατζόπουλου, όλα δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021 και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί.

«Εμείς κληθήκαμε για την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων εδώ και 1,5 μήνα και έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το χωροταξικό σκέλος και το στελεχιακό. Η ημερομηνία έναρξης θα εξαρτηθεί από το πότε θα παραλάβουμε τα εμβόλια. Υπήρξε μια αρχική εκτίμηση ότι αυτό μπορούσε να συμβεί και τέλη Δεκεμβρίου, όμως οι ενδείξεις είναι ότι θα πάμε για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021» ανέφερε.

Η διατήρηση των εμβολίων

Τα πρώτα εμβόλια που θα έρθουν θα είναι της Pfizer. Θα μεταφερθούν με συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, δηλαδή στους -80 βαθμούς Κελσίου και θα αποθηκευτούν σε ειδικές αποθήκες στην ίδια θερμοκρασία.

Στην συνέχεια, το κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα δίνει συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων που θα χρησιμοποιεί κάθε ημέρα, ενώ η συντήρηση τους πριν τη χρήση μπορεί να είναι από 2 ως 8 βαθμούς. Δηλαδή θα μπορούν να τοποθετηθούν σε απλά οικιακά ψυγεία. Ωστόσο σε αυτή θερμοκρασία τα συγκεκριμένα εμβόλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός πέντε ημερών!

© SPUTNIK / ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ
Το εμβολιαστικό κέντρο στο Κ.Υ. 25ης Μαρτίου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη Θεσσαλονίκη

«Σε όλη τη χώρα θα γίνουν συγκεκριμένες κεντρικές αποθήκες με συνθήκες ασφάλειας και συντήρησης των εμβολίων. Το κάθε εμβόλιο που περιμένουμε έχει άλλες προδιαγραφές ως προς την αποθήκευσή του. Τα πρώτα εμβόλια που περιμένουμε είναι της Pfizer κι έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Γιατί είναι τα μόνα που η συντήρησή τους προϋποθέτει βαθιά κατάψυξη, δηλαδή θερμοκρασίες -80 βαθμούς. Αυτό συνεπάγεται ότι με τις αντίστοιχες μεταφορικές που έχει φροντίσει το Υπουργείο Υγείας, εξασφαλίζεται αυτή τη θερμοκρασία. Θα φύγουν από το εργοστάσιο παραγωγής σε θερμοκρασίες -80 βαθμούς, θα μεταφερθούν στις κεντρικές αποθήκες σε όλη την χώρα και θα παραμείνουν σε αυτές στην ίδια θερμοκρασία. Κι από εκεί και πέρα, θα διανέμονται με βάση τον απόλυτο αριθμό ημερησίων εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα – όπου εκεί μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασίες 2 ως 8 βαθμών για πέντε ημέρες. Αυτό συνεπάγεται μια αυστηρότατη διαχείριση εκ των προτέρων με δεδομένο ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το πενταήμερο. Άρα θα πρέπει να παραλαμβάνεται ακριβώς ο σωστός αριθμός των εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν» εξήγησε η κα Χατζόπουλου.

πηγή sputniknews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα