Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΗ πρώτη Πρωτοχρονιά της πανδημίας:  Η διαδικτυακή αλλαγή του χρόνου στους δήμους

Η πρώτη Πρωτοχρονιά της πανδημίας:  Η διαδικτυακή αλλαγή του χρόνου στους δήμους

Η χρονιά της πανδημίας  σε λίγες ώρες πλησιάζει στο τέλος της  χωρίς όμως να έχει αφήσει πίσω της  τον φονικό ιό, ο οποίος θα μας αναγκάσει να κάνουμε μία αλλιώτικη Πρωτοχρονιά με περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες.

Όλοι προετοιμαζόμαστε  να περάσουμε μία ήσυχη, μοναχική και χωρίς λάμψη Πρωτοχρονιά, μιας και πάνω απ΄όλα προέχει η ασφάλεια των αγαπημένων μας.

Έτσι και οι δήμοι φέτος, σεβόμενοι τις διατάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν θα υποδεχθούν το νέο έτος σε κάποια κατάμεστη πλατεία με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπως έκαναν κάθε χρονιά..

Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς, μεγάλοι δήμοι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν διαδικτυακές Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις και στέλνουν μήνυμα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας.

  • Δήμος Καλαμαριάς

Πέρυσι τέτοια εποχή ο δήμος Καλαμαριάς είχε ετοιμάσει ένα να πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα με κεντρικό σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Φιλοξενήθηκαν πολλές δράσεις, αλλά και η σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία είχε  πλημμυρίσει από διάφορες μουσικές και παραδοσιακά δρώμενα.

Φέτος  ο Δήμος Καλαμαριάς με δεδομένη τη δυσκολία οργάνωσης εκδηλώσεων για τον φετινό εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εξαιτίας  των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία της Covid-19, αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας των μικρών κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμαριάς  με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλειά τους, μένοντας στο σπίτι και στόχο να ζήσουν μια υπέροχη διαδραστική εμπειρία, γεμάτη χριστουγεννιάτικη μαγεία.

Έτσι, εξασφάλισε  μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία μετά από ένα δοκιμαστικό διήμερο εργασιών στις 5 και 6 /12  εγκαθίσταται στη σελίδα του Δήμου και από το Σάββατο 12/12  θα εκπέμπει καθημερινά και θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά για 16 ώρες το 24ωρο. Οι 6 ώρες από αυτές,  θα είναι live (16:00 έως 22:00). Αυτές τις 6 ώρες τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν ένα «πλούσιο» άκρως Χριστουγεννιάτικο ψυχαγωγικό – δημιουργικό πρόγραμμα φτιαγμένο από ειδικούς παιδαγωγούς, καλλιτέχνες του παιδικού θεάματος και ψυχολόγους. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να συμμετέχουν ενεργά, να παίζουν και να δημιουργούν, ώστε και αυτή τη χρονιά, να μην τους λείψει η μαγεία και η  Χαρά των Χριστουγέννων.

Σε αυτή την πλατφόρμα, τα παιδιά θα μπορούν να μπαίνουν με τον κωδικό που θα προμηθεύονται από τον Δήμο.

Το Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό περιέχει:

  • Ζωντανή σύνδεση με το χωριό του Αϊ Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας και συναρπαστικές στιγμές της καθημερινότητας του,
  • Καθημερινή σύνδεση με το εργοστάσιο των παλιών παιχνιδιών και καθοδηγούμενα μαθήματα παιξίματος τους.
  • Γνωριμία με έναν καινούργιο φίλο τον Ε;ΤΙ; και την ζωή του στον μακρινό ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ.
  • Γνωριμία του εξωγήινου αγαπημένου φίλου μας, με έναν «εξερευνητή της Γης», που θα του μάθει πάρα πολλά πράγματα για τον πλανήτη μας και εμάς τους Γήινους.
  • Παιδικές συναυλίες, εκπαιδευτικό μουσικό βίντεο και live karaoke.
  • Συνεργασία με τον Μουσικοσυνθέτη, Θεατρικό Παραγωγό & Συγγραφέα Τόσο Ιωαννίδη, Δημιουργό του project ΛΑΧΑΝΑ & ΧΑΧΑΝΑ, που θα παρουσιάσει στα παιδιά, αγαπημένα τραγούδια, καθώς και αποσπάσματα παλιών και νέων θεατρικών του έργων, και πολλές επιμορφωτικές δράσεις για παιδιά.
  • Καθημερινή περιήγηση στο Μουσείο Χαμένων Αξιών και γνωριμία μαζί τους (η αξία της αγκαλιάς, το φιλί στον παππού και στην γιαγιά, η αξία της σκανταλιάς, το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, η χαρά της προσμονής του Αϊ Βασίλη).
  • Καθημερινό σήριαλ με την ιστορία του Σκρουτζ.
  • Καθημερινό σήριαλ με την ιστορία των Χριστουγέννων από κούκλες.
  • Σκηνές από τις ζωές των ξωτικών και η απενοχοποίηση της σκανταλιάς.
  • Καθοδηγούμενα μαθήματα κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, καρτών διακόσμησης, ζωγραφικής, χριστουγεννιάτικων γλυκών και ζαχαρωτών.
  • Magic Lessons από γνωστό και καταξιωμένο Μάγο.
  • Μαθήματα θεάτρου σκιών (κατασκευή και χειρισμός φιγούρας).
  • Εκμάθηση Χριστουγεννιάτικων χορογραφιών από το ξωτικό των Χριστουγέννων.
  • Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παιδικών ιστοριών και παραμυθιών από αγαπημένους ηθοποιούς των παιδιών αποκλειστικό γι’ αυτό.
  • Βραβευμένες παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, μαριονέτας και καραγκιόζη ειδικό μαγνητοσκοπημένες για εσάς.
  • Ζωντανή συνομιλία με στρουμφάκι
  • Διαγωνισμός καλύτερης χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σπιτιού και δέντρου (με φωτογραφίες από drone).
  • Διαγωνισμός δημιουργίας για το γούρι της χρονιάς.
  • Ζωντανή επιμορφωτική στήλη με θέματα τέχνης και φύσης.
  • Φιλοζωική δράση και γνωριμία με αγαπημένα ζώα των Χριστουγέννων (ταρόνδους, ελάφια κ.α.).
  • Παιχνίδια με Χριστουγεννιάτικα θέματα και δυνατότητα επαναπροβολής βίντεο προηγούμενων ημερών,
  • Εκτυπώσιμες χρωματικές σελίδες.
  • Ιστορίες και μουσική ύπνου.

 

  • Δήμος Παύλου Μελά

Πέρυσι ο Δήμος Παύλου Μελά είχε στήσει το «Μαγεμένο Στρατόπεδο». Το πρωτότυπο θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο «Μαγεμένο Στρατόπεδο» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ήταν μια μεγάλη γιορτινή αυλή εμπειριών και συναισθημάτων όπου μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε πλούσιο εορταστικό μουσικό πρόγραμμα.

Φέτος η  «Μαγεμένη Πύλη» είναι το διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης που αναπαριστά ψηφιακά και συνεχίζει τις δράσεις που πρόσφερε σε μικρούς και μεγάλους το «Μαγεμένο Στρατόπεδο» τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει ο δήμος, οι συνθήκες της πανδημίας έχουν διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Από τη μία θέτουν περιορισμούς υλοποίησης θεσμών στον πραγματικό χώρο, αλλά από την άλλη είναι και μια ευκαιρία για μετασχηματισμό και αξιοποίηση των δημιουργικών – επιμορφωτικών – ψυχαγωγικών παροχών στον ψηφιακό κόσμο.

Έτσι, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, με το προσωπικό του Τμήματος Παιδικών Σταθμών, τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και την αρωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» Δήμου Παύλου Μελά ‘’χτίζουν’’ μια ψηφιακή γειτονιά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στην οποία μπορούν να περιηγηθούν και να δια-αντιδράσουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Στον εορταστικό κόσμο της Μαγεμένη Πύλης θα στολίσουμε το δέντρο όλοι μαζί, θα γράψουμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη με την υπευθυνότητα και την ιδιαίτερη ευαισθησία των ΕΛΤΑ, θα πούμε τα κάλαντα με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα ταξιδέψουμε με τα παραμύθια και τις ιστορίες της κυρίας Κάρμεν Ρουγγέρη, θα μοιραστούμε νόστιμες συνταγές με την κυρία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τους μάγειρες των παιδικών σταθμών, θα στείλουμε τα μηνύματα στο δέντρο των παιδιών μέσω των διευθύνσεων magemenipili@pavlosmelas.gr και magemenipili@gmail.com

Η Μαγεμένη Πύλη δημιουργείται με πολύ αγάπη για όλα τα παιδιά και περιλαμβάνει υλικό προσαρμοσμένο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Κάθε μέρα μέχρι και την πρώτη του νέου έτους, στον μαγικό ιστότοπο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά μουσικά δρώμενα και ραδιόφωνο για τα παιδιά μας, μοναδικές χοροθεατρικές παραστάσεις της Σχολής Χορού της ΙΡΙΣ  με την επιμέλεια και χορογραφίες της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Αυγής Προγκίδη, παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια με χριστουγεννιάτικες και άλλες κατασκευές, κουκλοθέατρο, συνεχής ενημέρωση από τα … ξωτικά και πολλά, πολλά δώρα.

Θα μας ακολουθήσετε;

Η αρχή της ιστορίας μας

Ήταν Δεκέμβρης του 2017, όταν ο  Άγιος Βασίλης έκανε στάση με το έλκηθρό του για πρώτη φορά στο … ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ! Ακούραστα ξωτικά και όμορφες νεράιδες τον υποδέχτηκαν και όλοι μαζί άνοιξαν τις πύλες του χριστουγεννιάτικου χωριού του Δήμου Παύλου Μελά και μια απέραντη αγκαλιά για τα παιδάκια όλης της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το μαγικό βασίλειο, άναψε και τότε και τα επόμενα χρόνια το πελώριο χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο δέντρο γεμάτο αστέρια, αγγέλους, μπάλες, χρυσόσκονη και με τα κλαδιά γεμάτα ευχές.

Τα χρόνια πέρασαν, το 2020 θα μας αποχαιρετήσει και αυτό, οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά το στρατόπεδό μας παραμένει κλειστό και σκοτεινό. Γιατί;

Ένας μικρός ιός πέταξε, ήρθε έξω από την πόρτα μας και φιλοδοξεί να μας νικήσει.

Γι αυτό προσέχουμε, νοιαζόμαστε για εμάς, για όλους και μένουμε σπίτι μας.

Η αγκαλιά μας είναι πάντα γεμάτη αγάπη και ελπίδα, όμως φέτος γιορτάζουμε διαφορετικά.

«Ανοίγει» η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΠΥΛΗ και φωτίζει τις καρδιές μας…

Εμπειρίες μέσα από τον αναδυόμενο ψηφιακό κόσμο της Μαγεμένης Πύλης

 Το σπίτι του Άι Βασίλη

«Μπαίνουμε» στο σπιτικό της πιο αγαπημένης φιγούρας των παιδικών μας χρόνων και μαθαίνουμε όλα τα μυστικά και τη συναρπαστική ζωή του, τον ακούμε και τον βλέπουμε να γελά δυνατά, να διαβάζει τις λίστες με τα δώρα, να φροντίζει τους ταράνδους και να ετοιμάζει το έλκηθρό του για την απογείωσή του στον κόσμο μας.

Το σπιτάκι των παραμυθιών

Πάρτε αγκαλιά τους αγαπημένους σας και αφήστε την πιο αγαπημένη Κάρμεν Ρουγγέρη, να σας διηγηθεί ιστορίες των Χριστουγέννων.

Με τη φωνή της, οι ήρωες των παραμυθιών ζωντανεύουν, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες τους και μας μεταφέρουν στους μαγικούς κόσμους τους.

Το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη

Του ψιθυρίζουμε όσα επιθυμούμε αλλά αυτό δεν αρκεί! Το γράμμα στον Άγιο Βασίλη -φέτος ίσως πιο σημαντικό ποτέ- θα το στείλουμε μέσα από τη Μαγεμένη Πύλη και τη δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» που επιβεβαιώνει, περισσότερο από ποτέ, το κοινωνικό έργο που επιτελούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Τα γιορτινά κόκκινα και κίτρινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ έξω από τα καταστήματα της οδού Λαγκαδά και της Ευκαρπίας, περιμένουν να υποδεχτούν τα γράμματα και, στη συνέχεια, με την πολύτιμη βοήθεια του δικτύου όλης τη χώρας, αποστέλλονται οι απαντήσεις με κάρτα του … Άι Βασίλη που υπογράφει με πολλή αγάπη, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αντώνης Παπαθεοδούλου ενώ η εικονογράφηση έγινε από την Ανθούλα Λύγκα. Τι θα ζητήσουμε για τα φετινά Χριστούγεννα;

Η κουζίνα του Άι Βασίλη

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Άι Βασίλης, εκτός από καλοφαγάς είναι και εξαιρετικός μάγειρας. Τις πιο νόστιμες συνταγές των Χριστουγέννων θα μοιραστεί μαζί μας η κυρία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αν οι υπολογιστές μπορούσαν να… εκπέμπουν μυρωδιές αυτή η ψηφιακή κουζίνα θα ευωδίαζε  κανέλα, σοκολάτα, πορτοκάλι και γαρύφαλλο.

Η εξέδρα

Χριστουγεννιάτικες -κι όχι μόνο- μελωδίες, δίνουν τον τόνο των γιορτών. Μουσικά σύνολα των Δημοτικών  Ωδείων της ΙΡΙΣ, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού με τους ακροατές τους και ερμηνεύουν τις πιο γνωστές και αγαπημένες μουσικές της εορταστικής περιόδου. Με την επιμέλεια των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των Ωδείων Σταυρούπολης Φώτη Τερζή και Πολίχνης, Πελαγίας Τσοπουρίδου.

Ο dj των Χριστουγέννων (web radio)

Το ιδανικό μουσικό χαλί για τις καθημερινές μας δραστηριότητες αυτές τις γιορτινές μέρες. Ακούστε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες επιτυχίες και «ντύστε» μελωδικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ώρες που περνάτε με τους αγαπημένους σας στο σπίτι. Τα Χριστούγεννα έρχονται με τη μουσική, δίνοντας μία νότα χαράς, αισιοδοξίας κα ξεγνοιασιάς σε όλους.

Το εργαστήρι των ξωτικών και της ρομποτικής

Οι λιλιπούτειοι βοηθοί του Άι Βασίλη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να μετατρέπουν τις λαμπρές ιδέες σε εντυπωσιακές κατασκευές. Με τα επιδέξια χεράκια τους δείχνουν στους μικρούς τους φίλους πώς να δημιουργούν μικρά αριστουργήματα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

Η δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά έχει και την εκπαιδευτική της διάσταση.

Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της ρομποτικής και της μάθησης και ο κόσμος της Μηχανικής ξεδιπλώνεται μπροστά στους μικρούς μας φίλους που καλούνται να τον ανακαλύψουν.

Οι καθηγητές από το εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής της ΔΗΚΕ ΙΡΙΣ, παιδαγωγοί της Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» του Δήμου Παύλου Μελά και το παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών, καθοδηγούν και εμψυχώνουν τα παιδιά μας.

Δήμος Νεάπολης Συκεών

Πέρυσι ο δήμος Νεάπολης Συκεών προσπάθησε κάθε γειτονιά του να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις με  πλήθος παράλληλων δράσεων με θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, τουρνουά, εργαστήρια και Χριστουγεννιάτικες δράσεις στις βιβλιοθήκες του Δήμου.

Φέτος  με  δεδομένη τη μη πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ζωντανά, σε φυσικούς χώρους, η δημοτική Αρχή επιστρατεύει και αξιοποιεί τον… ψηφιακό κόσμο, προκειμένου να προσφέρει στους μικρούς της φίλους ευχάριστες και δημιουργικές δράσεις και στιγμές χαράς και αισιοδοξίας, έστω και από μακριά, με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλειά τους.

Να σου πω ένα παραμύθι;
Έτσι, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και, παράλληλα, κατανοώντας τους φόβους και τους προβληματισμούς για το μέλλον, τα Δημοτικά Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη» προσφέρουν στους μικρούς τους συμπολίτες διαδικτυακές δραματοποιημένες αφηγήσεις χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, έχοντας ανατρέξει στον κόσμο των παραδοσιακών παραμυθιών και έχοντας ανακαλύψει σπουδαίες ιστορίες, από αυτές που μας αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα έρχονται συνήθως μαζί με τις λύσεις τους.

Παράλληλα, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του δήμου Νεάπολης-Συκεών δίνουν τη δυνατότητα στα μικρά μέλη τους να ακούσουν τους ίδιους τους αγαπημένους τους συγγραφείς να αφηγούνται τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες τους, αλλά και να απολαύσουν την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, καθώς και να ακούσουν ή και να δουν την ιστορία διάφορων χριστουγεννιάτικων βιβλίων, ενώ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιντεάκια για την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών και στολιδιών με απλά υλικά.

Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό
Επιπλέον, επιθυμώντας να προσφέρει ένα ακόμα καταφύγιο χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε και προσφέρει εντελώς δωρεάν ένα πρωτότυπο διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο Διαδικτυακό Χωριό, μέσα από μία ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του.

Καθημερινά, μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου 2021, για 16 ώρες το 24ωρο, και με ζωντανή σύνδεση από τις 4 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., με τη συμμετοχή δεκάδων σπουδαίων καλλιτεχνών, τα παιδιά μπορούν να βιώσουν τη χαρά των Χριστουγέννων να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν ενεργά, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να χαρούν και να απολαύσουν ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο ψυχαγωγικό και δημιουργικό πρόγραμμα, φτιαγμένο από ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν έναν ιδιαίτερο φίλο, ένα συμπαθέστατο εξωγήινο πλασματάκι όλο ερωτήσεις και απορίες, μαζί με τον οποίο θα επισκεφτούν το χωριό του Αϊ Βασίλη, το Μουσείο των Αξιών που δεν πρέπει να χαθούν (όπως η αγκαλιά, το οικογενειακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το να πιστεύεις στον  Άη Βασίλη και να κάνεις μια ευχή όταν πέφτει ένα αστέρι, κ.ά.), θα παίξουν παιχνίδια, κρυφτό, κουτσό, αμπάριζα, κ.ά., θα γνωρίσουν τον Άγιο Βασίλη, τη Μάγια Μέλισσα και τα Στρουμφ,  θα πάρουν μαθήματα μαγείας από γνωστό Μάγο, μαθήματα καραγκιόζη, κατασκευών, χορού, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, θα παρακολουθήσουν παιδικές συναυλίες, καθημερινά σήριαλ, αποσπάσματα παλιών και νέων θεατρικών έργων και πολλές ακόμα εκπλήξεις!

 

 

 

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα