Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΗ κρίσιμη Τετάρτη για το lockdown - Τα στοιχεία αναμένουν Μαξίμου και...

Η κρίσιμη Τετάρτη για το lockdown – Τα στοιχεία αναμένουν Μαξίμου και λοιμωξιολόγοι

.

Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένουν κυβέρνηση και ειδικοί τα αποτελέσματα των τεστ προκειμένου να έχουν την Τετάρτη μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Άλλωστε, σήμερα Καθαρά Δευτέρα, το δείγμα θα είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τις καθημερινές και γι’ αυτό τον λόγο οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα δεδομένα, που θα έχουν στα χέρια τους στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα είναι καλύτερη, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο η πίεση στα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη, καθώς η αποσυμφόρηση, όπως αποδείχθηκε και στα δύο προηγούμενα κύματα της νόσου, γίνεται με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του μήνα, να έχει γίνει το πρώτο βήμα για την σταδιακή έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. “Φαίνεται ότι έχουμε, τουλάχιστον, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας. Αυτό, προφανώς, θα φανεί και από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες μέρες”, τόνισε στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κόπωση… επέτρεψε το πέταγμα του χαρταετού
Η κόπωση, που έχει επέλθει στην κοινωνία, προκαλεί έντονο προβληματισμό, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και τους λοιμωξιολόγους, καθώς βλέπουν πως τα μέτρα προστασία αρχίζουν να τηρούνται λιγότερο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ τα “κορονο- πάρτι” ολοένα και αυξάνονται. “Ο κόσμος δεν τα εφαρμόζει τα μέτρα τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δεν τυχαίο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στην κούραση που υπάρχει στους πολίτες μετά από σχεδόν ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων. “Η κοινωνία είναι κουρασμένη. Έχουμε, όμως, ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες εβδομάδες μέχρι να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού, το οποίο θα μας επιτρέψει, σε συνδυασμό με τον καλύτερο καιρό και την αναμενόμενη κάμψη σε αυτό το τρίτο κύμα το οποίο βλέπουμε, να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα”, είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Η κούραση από τα συνεχιζόμενα lockdown ήταν και ο βασικός λόγος που δεν αποφασίστηκαν τελικά έκτακτα μέτρα για το πέταγμα του χαρταετού, ενώ άφησαν και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, όπως ισχύει τις καθημερινές μέρες. Οι ειδικοί αντιλαμβάνονται πως οι περιορισμοί την σημερινή ημέρα δύσκολα θα ακολουθούνταν και επέλεξαν τις συστάσεις για την τήρηση των όσων ισχύουν για την προστασία από την πανδημία.

“Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο, όπως συμβαίνει παραδοσιακά και το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης”, είπε στο Mega ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ενόχληση στο Μαξίμου για τις διαφωνίες των ειδικών
Η εικόνα που υπήρξε μεταξύ των λοιμωξιολόγων τα προηγούμενα 24ωρα με την Αναστασία Κοτανίδου να κάνει λόγο για χαμένο βηματισμό της επιτροπής, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό των ειδικών. Παρά το γεγονός ότι η καθηγήτρια υποστήριξε ότι τα λεγόμενά της παραφράστηκαν, οι “φωτιές” δεν έσβησαν, επιβεβαιώνοντας τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους.

Το γεγονός αυτό φέρεται να ενόχλησε το Μαξίμου, που αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί όλες οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες, αλλά δεν θα πρέπει η κοινωνία να λαμβάνει λάθος μηνύματα και μάλιστα σε μια κομβική στιγμή, καθώς με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην επιτροπή.

 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την πίεση κάτω από την οποία βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο οι λοιμωξιολόγοι και, όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη στο Mega, είναι φυσικό σε μια επιτροπή να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. “Είμαστε έναν χρόνο σε αυτή τη μάχη. Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη, καμία απόφαση δεν λαμβάνεται αψήφιστα, πάντα πρέπει να ζυγίζονται όλα τα δεδομένα”.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δραστηριοτήτων υπό όρους. “Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε τις δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε με πιο συντεταγμένο τρόπο, όπου τα μέτρα εφαρμόζονται”, είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή:thetoc.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα