Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΗ αστυνομία αναλαμβάνει τον έλεγχο σε εστίαση και διασκέδαση – Ποια μέτρα...

Η αστυνομία αναλαμβάνει τον έλεγχο σε εστίαση και διασκέδαση – Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

- Advertisement -

Η αστυνομία θα αναλάβει τον κεντρικό ελεγκτικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους τήρησης των περιορισμών κατά του Covid-19 κυρίως στους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.
Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας κυρίως στους χώρους διασκέδασης και εστίασης .

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ακόμα και από την πρώτη παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Παράλληλα εξετάζεται το λεγόμενο «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Αυτό θα υλοποιείται με λίστες στις οποίες θα ανακοινώνονται
οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Από σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο ενώ αύριο 7 Ιουλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι :

1.Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
2.Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
3.Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
4.Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
5.Διακοπή μουσικής σε beach bar και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
6.Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη όλη η προσπάθεια γίνεται για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το ταχύτερο δυνατό ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας με ασφάλεια.

«Δεν είναι στόχος μας να μείνουμε για πάντα κλειστοί, δεν μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να μείνουν για πάντα κλειστά και δεν μπορεί ένα τμήμα της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλιο, παρότι βλέπει την αποτελεσματικότητά του και τα στοιχεία προς αυτό, να κρατά πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία και την οικονομία”, υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Σύμφωνα εξάλλου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί περί τα 150.000 επιπλέον ραντεβού σε σχέση με αυτά που ήταν προγραμματισμένα και εξ αυτών περισσότερα από 100.000 αφορούν την ηλικιακή ομάδα των 18 μ 25 ετών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως ανέφερε.

Ερωτηθείσα για την εικόνα χαλάρωσης στην διασκέδαση και το εάν βρισκόμαστε προ των πυλών λήψης περιοριστικών μέτρων σε αυτό τον τομέα, η κ. Πελώνη επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κάλεσε σε εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση, τόσο σε φάσεις έξαρσης όσο και ύφεσης και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Αυστηρότερα πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους, μεγάλη προσοχή, ενίσχυση του εμβολιασμού και πολύς συχνός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η κυβερνητική εκπρόσωπος, τόνισε ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήσης μάσκας παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός. «Γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τα δεδομένα. Δεν έχω όμως να σας πω κάτι νεότερο επ’ αυτού αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.

Προβληματισμός για μετάλλαξη «Δ»
Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς:

«Τις τελευταίες ημέρες, ανακόπηκε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Δ» -που αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων- προκαλεί προβληματισμό. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή.

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι μετακινήσεις ενήλικων προς τα νησιά θα γίνονται, από σήμερα, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό PCR των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση και όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με κοντινά νησιά.

Αποτελεσματική απάντηση, ωστόσο, στη νέα μετάλλαξη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μόνη λύση για την αποτροπή εξάρσεων και την αποφυγή νέων μεταλλάξεων, είναι ο εμβολιασμός.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων: Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές.

Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 8.700.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 3.960.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους».

«Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», τονισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Στο φόντο του υπερδιπλασιασμού των νέων κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα και την άνοδο τους σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο, ο πρωθυπουργός τόνισε σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα Καθημερινή ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.

Η ανησυχία για τις επιδημιολογικές εξελίξεις είναι διάχυτη και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων διαρκείς. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι οι ημερήσιες μολύνσεις θα φτάσουν ξανά εντός του Ιουλίου τα 2.000 κρούσματα οι ημερήσιες μολύνσεις Covid-19.

Τη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι τη προβλέπουν και τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, με υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. “Μεταξύ άλλων παραγόντων, οφείλεται και στη διασπορά του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού”, τονίζει ο Καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και “τέταρτο κύμα”.

Όπως εκτιμά ο κ. Τζανάκης, τα μόλις 54 κρούσματα του ιού Δέλτα (ινδικής μετάλλαξης) που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Τα πραγματικά περιστατικά σε συγκεκριμένες περιοχές είναι πολύ περισσότερα, όπως λέει ο ίδιος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε μιλώντας σήμερα στο OPEN πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είπε πως η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία να βγουν οι μάσκες. Ακόμα, ανέφερε πω εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, τονίζοντας μάλιστα πως στις ΜΕΘ το 99,2% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία», εξήγησε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των εφήβων 15 – 17 ετών, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα πως «οι καθηγητές εννοείται ότι θα πρέπει να είναι ήδη εμβολιασμένοι».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας. Όπως δήλωσε, μιλώντας στον ANT1, είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες από πλευράς των πολιτών σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί.

Επιπλέον, επισήμανε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος.

«Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα», ενώ επισήμανε πως το αν θα έρθει καθώς και το ποια θα είναι η έντασή του εξαρτάται από τον ρυθμό και τα ποσοστά εμβολιασμών.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαίνονταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος».

«Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά», ανέφερε.

«Αν εμβολιαστούμε προλαβαίνουμε να φτάσουμε το 80% τέλος Αυγούστου και δεν θα έχουμε κανένα κύμα», σημείωσε, κλείνοντας.

 

 

Πηγή: Αθήνα 9.84

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα