Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕρευνητής Ινστιτούτου Παστέρ: Πολύ πιθανό το νέο στέλεχος κορωνοϊού να είναι ήδη...

Ερευνητής Ινστιτούτου Παστέρ: Πολύ πιθανό το νέο στέλεχος κορωνοϊού να είναι ήδη στην Ελλάδα

.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού υπάρχει και στην Ελλάδα, αναφέρει ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής. Όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο, άρα είναι θέμα χρόνου το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First να εντοπιστεί και στην Ελλάδα, εκτίμησε ο ερευνητής, μιλώντας στο iatropedia.

«Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού» διευκρινίζει ο ερευνητής. Επισημαίνει δε, πως επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, «αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως». «Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη», σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει ωστόσο αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή. Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο ερευνητής επισημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν τροποποίηση, ώστε να παρέχουν προστασία και απέναντι στο νέο στέλεχος.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου ουσιαστικά αποτελεί μια βάση, που μπορεί στη συνέχεια πάνω σ’ αυτήν να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε να προσαρμόζεται το εμβόλιο στις νέες μορφές που θα παίρνει ο ιός. Αλλά είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές του γονιδιώματος του ιού που παίζουν ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι η πρωτεϊνη – ακίδα, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), Όμως, στο εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται όλη η πρωτεϊνη – ακίδα. Οπότε αν η μετάλλαξη βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο δεν επηρεάζει το εμβόλιο» διευκρινίζει ο ερευνητής.

Σημειώνει ωστόσο ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το νέο στέλεχος κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό. «Για την πρόκληση βαρύτερης νόσου ή την θνητότητα δεν υπάρχουν δυστυχώς ακόμη δεδομένα για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε» τονίζει μεταξύ άλλων.

Εξηγεί ακόμα ότι με το απλό τεστ PCR και τα rapid test τα οποία κυκλοφορούν, «δεν είναι δυνατή αυτή που λέμε “γονοτύπηση”, δηλαδή η τυποποίηση, του κάθε ιού που κυκλοφορεί. Υπάρχει μια εξειδικευμένη διαδικασία με την οποία “διαβάζουμε” το γενετικό υλικό του ιού, το RNA του. Διαβάζουμε γράμμα προς γράμμα το RNA, ειδικά αν θέλουμε σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ιού, ή και ολόκληρο το γενετικό υλικό. Κι έτσι καταλαβαίνουμε αν το συγκεκριμένο “γράμμα” έχει αλλάξει. Μιλάμε για την αλλαγή ενός γράμματος ουσιαστικά». Αν όντως είναι πιο επικίνδυνο ή πιο μεταδοτικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να το εντοπίζουμε πιο γρήγορα καταλήγει ο κ. Καραμήτρος.

*Με πληροφορίες του iatropedia.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα